Araç Kasko Değeri Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Araç Kasko Değeri Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Araç Kasko Değeri Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Araç kasko değeri, bir aracın sigorta kapsamında belirlenen değeridir ve kasko poliçesi için önemli bir kriterdir. Bu değer, aracın olası bir hasarı ve çalınması durumunda sigorta şirketi tarafından ödenecek maksimum tutarı belirler. Kasko değeri, aracın yaşı, marka ve modeli gibi faktörlere dayanarak hesaplanır. Bu yazımızda, araç kasko değerinin ne olduğu ve nasıl hesaplandığı hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Araç Kasko Değeri Nedir?

Araç kasko değeri, bir aracın çalınması veya kaza sonucu hasar alması durumlarında sigorta şirketleri tarafından tazmin edilebilecek maksimum tutarı ifade eder. Araç kasko değerinin iki türü vardır; gerçek nakit değeri ve değiştirme maliyeti. Sigorta şirketleri genel olarak araçların gerçek nakit değerini baz alarak hesaplama yapmaktadır. Ancak hesaplama sürecinde farklı faktörlerin de etkisi bulunur.

Araç Kasko Değeri Neye Göre Belirlenir?

Araç kasko değeri hesabında birçok farklı unsur rol oynar. Hem aracın hem de sigortalının değerlendirildiği bu hesaplama sürecinde genel olarak şunlar baz alınır:

Araç Bilgileri

Araç kasko değeri hesabı kapsamında ele alınan ilk faktör araç bilgileridir. Bir aracın kasko değeri hesaplanırken şu bilgiler dikkate alınır:

  • Aracın Markası ve Modeli: Araçların kasko değeri temel olarak marka ve modellerine göre farklılık gösterir. Bir araç ne kadar lüks ve donanımlıysa kasko değeri daha da artacaktır.
  • Aracın Üretim Yılı: Aracın yılı da kasko değerini etkileyen bir diğer faktörler arasında yer alır.
  • Aracın Hasar Geçmişi: Aracın geçmişte kaza veya hasar gibi durumlarla karşılaşması kasko değerinin düşmesine sebep olabilir.

Bu tür unsurlara ek olarak aracın kilometresi de kasko değerinin hesaplanmasında bir etkendir. Bir aracın kilometresi yüksek olması kasko değerinin düşmesine neden olabilir. Araç kasko değeri, sigorta şirketlerinin bir standart belirleyebilmesi amacıyla Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) tarafından listelenir. Aylık olarak yayınlanan bu listeyi inceleyerek sigorta firmalarının sunduğu değer teyit edilebilir.

Sigortalı Bilgileri

Kasko değeri hesaplama sürecinde sürücü bilgileri de göz önünde bulundurulur. Bu bilgiler aracın kasko değerini doğrudan etkilemese de genellikle net bir değer elde edebilmek için talep edilir. Kasko değeri hesabında ilk olarak sürücünün yaş, cinsiyet, meslek, sürücü deneyimi ve kaza geçmişi sorgulanır. Örneğin bazı meslek gruplarında kaza yapma olasılığının yüksek olması kasko değerini etkileyebilir. Bununla birlikte sürücünün kaza geçmişinin olması da kasko fiyatının değişmesine sebep olacaktır.

Aracın Kayıtlı Olduğu İl

Aracın kayıtlı olduğu il de kasko değerini etkileyen unsurlar arasında yer alır. Çünkü her bölgenin kaza riski farklıdır. Bu fark genellikle büyük ve küçük şehirlerde hissedilir. Örneğin İstanbul gibi büyükşehirlere kayıtlı araçların kasko değerleri yüksek iken küçük şehirlere kayıtlı olan araçların kasko değerleri daha düşük olabilir.

Tüm bunlara ek olarak sıfır otomobil ve ikinci el otomobil modellerinin kasko değeri belirleme süreci farklılık gösterebilir. Yeni otomobillerde satıcı firmanın fiyatlandırmaları göz önünde bulundurulurken 2.el araçlarda ise piyasa durumu baz alınır. Kapsamlı ve güvenilir hizmet sunan sigorta şirketlerinden bu konu hakkında detaylı bilgi almak mümkün.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler