Arap Birliği Konseyi Dışişleri Bakanları toplantısı
Toplantıda, İsrail işgalinin sona ermesi için adil ve kapsamlı barış seçeneği üzerinde durulduğu belirtildi- Sonuç bildirisinde, Yemen'de Cumhurbaşkanı Hadi yönetiminin meşruiyeti vurgulanırken, Libya'da askeri müdahaleye karşı olunduğu kaydedildi
KAHİRE (AA) - Arap Birliği Konseyi Dışişleri Bakanları toplantısında, Filistin meselesiyle ilgili olarak, İsrail işgalinin sona ermesi için adil ve kapsamlı barış seçeneği üzerinde durulduğu bildirildi.
Arap Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, dün Mısır'ın başkenti Kahire'de dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen toplantıda, üye ülkeler, Filistin meselesi konusunda bazı kararlar aldı.
İsrail işgalinin sona ermesi için adil ve kapsamlı barış seçeneği üzerinde durulan toplantıda, Fransa'nın barış için başlattığı girişimlere destek verildi.
Filistin halkının yanında olunması kararı alınan toplantıda, geçici çözümlerin kabul edilmemesi, İsrail'in bir Yahudi devleti olarak tanınmaması, ayrıca barış sürecinin baltalanmasından İsrail'in sorumlu tutulması üzerinde anlaşıldı.
Toplantıda, İsrail'in, Doğu Kudüs'ün Arap kimliğini yok etmeye ve bölgeyi kendi toprağı olarak kabul ettirmeye çalışma, kutsal mekanlara yönelik ihlallerde bulunma gibi çeşitli illegal uygulamaları ve politikalarına karşı durulması gerektiği vurgulandı.
Burada ayrıca uluslararası topluma, işgalci bir güç olarak uluslararası kanunlara uyması ve Gazze ablukasını kaldırması konusunda İsrail'e baskı yapılması çağrısında bulunuldu.
- Sonuç bildirisinde Yemen ve Libya vurgusu
Toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde ise Yemen konusunda yapılan ve yapılacak her müzakere ile görüşmenin, Körfez İşbirliği Konseyi barış planına, ulusal diyalog konferansı sonunda alınan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin başta 2216 sayılı kararı olmak üzere Yemen hakkında verdiği tüm kararlara uygun olması gerektiği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin meşruiyetinin vurgulandığı bildiride, Yemen konusunda önceliğin, Husilerin ele geçirdiği kentlerden çekilmesi ve silahlarını teslim etmesi olduğu kaydedildi.
Bildiride, en kısa zamanda çatışan tarafların elindeki tutuklu ve esirlerin şartsız serbest bırakılması gerektiği ifade edildi.
Arap Birliğinin, Libya konusunda ülke ile bölge için vahim sonuçlara yol açacak askeri müdahaleye karşı olduğuna işaret edilen bildiride, "Terörle mücadele için atılacak herhangi bir askeri adım ancak BM kararları gereğince Ulusal Mutabakat Hükümetinin (UMH) talebiyle olur." ifadelerine yer verildi.
Dünya ülkelerine Libya'nın iç işlerine müdahale etmeme çağrısında bulunulan bildiride, ayrıca terör örgütlerine silah satışına son verilmesi, basın yayın organlarının şiddete teşvik ve siyasi süreci baltalamak için kullanılmasından kaçınılması çağrısı yapıldı.
Bildiride, DAEŞ, El-Kaide ve Ensaru'ş Şeria başta olmak üzere BM tarafından terör listesinde kabul edilen silahlı gruplarla mücadelede Libya ordusuna destek verilmesi gerektiği vurgulandı.
Arap Birliğine üye ülkelere, Libya'nın tek meşru hükümeti olması hasebiyle UMH'ye siyasi, maddi ve manevi destek verme çağrısında bulunulan bildiride, ayrıca çatışmalardan zarar gören kamu kurumları ile askeri ve sivil kurumların onarımı, gerekli malzemenin temini için bu ülkeye bir an önce yardım edilmesi çağrısı yapıldı.
AA
Kaynak: