Arnavutluk'ta CoMoCoSEE Konferansı

Arnavutluk'ta CoMoCoSEE Konferansı

Arnavutluk Kültür Bakanı Kumbaro:- "TİKA ile bazı projelere başlamış bulunmaktayız. Bunların hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini ümit ediyoruz. Bu projelere sadece kültürel miras olan eski camilerin restorasyonu değil, aynı zamanda Ergiri şehri gibi ortak

TİRAN (AA) - Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Sürdürülebilir Kalkınma için Kültür Teşviki" konulu Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanları Konseyi'nin (CoMoCoSEE) 3. Bakanlar Konferansı düzenlendi.

CoMoCoSEE'nin dönem başkanı Arnavutluk Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen konferansa Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Arnavutluk Kültür Bakanı Mirela Kumbaro, Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman'ın yanı sıra üye ülkelerin bakanlık temsilcileri ve davetliler katıldı.

Konferansın açılış törenine katılan Rama, Arnavutluk olarak kültür alanında bütçelerini artırdıklarını ifade ederek, bölgede ortak zorlukların olduğunu ancak bunun için işbirliği ve diyalog geliştirdiklerini söyledi.

Arnavutluk Kültür Bakanı Mirela Kumbaro ise konferansın düzenlenmesinin işbirliği dengeleri ve gelecek hedeflerinin görüşülmesi açısından önemli olduğunu dile getirerek, CoMoCoSEE'nin sıradaki dönem başkanlığının Bosna Hersek'e geçeceğini hatırlattı.

Türkiye'nin Arnavutluk için her alanda çok önemli olduğunu vurgulayan Kumbaro, "Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile bazı projelere başlamış bulunmaktayız. Bunların hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini ümit ediyoruz. Bu projelere sadece kültürel miras olan eski camilerin restorasyonu değil, aynı zamanda Ergiri şehri gibi ortak Osmanlı mimarisine sahip merkezlerin restorasyonu da dahil." diye konuştu.

- "Daha fazla ziyaret ve temasın sağlanması gerekiyor."

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman da Türkiye ile Arnavutluk arasında tarihi, kültürel, insani ve çok önemli akrabalık bağlarının olduğunu kaydederek, bugünkü konferansta kültürel diplomasinin geliştirilmesine çok önem verdiklerini söyledi.

Yayman, iki ülke arasında ortak kültürlerin tanıtılmasını çok önemli bulduğunu vurgulayarak, "El sanatlarını, yemekleri, gelenekleri daha fazla tanıtmalıyız. Böylece Türkiye'den Arnavutluk'a daha fazla insan gitmeli, Arnavutluk'tan da Türkiye'ye daha çok insan gelmeli. Dünyanın çok sorunlar yaşadığı bir dönemde ilişkilerin geliştirilmesi dünyaya verilecek mesaj anlamında da değerlidir." diye konuştu.

Konferansta çok önemli konuların konuşulduğunu ifade eden Yayman, iki ülkenin çok iyi ilişkilere sahip olduğunu belirtti.

Yayman, dünyanın bugün en çok ihtiyaç duyduğu sözcüğün 'barış' olduğunu vurgulayarak, "Geçen hafta Bakanım Nabi Avcı Bey İsrail'deydi, ben bakan yardımcısı olarak İran'daydım. Aslında haritaya baktığınızda Ortadoğu coğrafyasında, aynı anda hem İran'da hem İsrail'de diplomatik ilişki yürütebilen çok nadir ülke var ve bunlardan bir tanesi de Türkiye. Türkiye'nin yumuşak gücünü bölgeye daha fazla tanıtmamız lazım." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin müzik, el sanatı, somut ve somut olmayan kültürel mirasını, gastronomisini ve lezzetlerini dünyaya takdim etmek gerektiğini dile getiren Yayman, "Türkiye turizmde dünyada en çok turist gelen altıncı ülke. Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda biz bunu inşallah üçe çıkaracağız. Arnavutluk'tan da Türkiye'ye her yıl yaklaşık 80 bin ziyaretçi geliyor. Bizim ilk hedefimiz bunu iki katına çıkarmak." ifadelerini kullandı.

Yayman, büyükelçi ve müsteşarlarla da söz konusu konuları ele aldıklarını bildirerek, daha fazla ilişki, daha fazla ziyaret ve temasın sağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Gül Sarıgül de Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin kültürel ve tarihi bağlar nedeniyle çok iyi seviyede olduğunu belirtti.

Sarıgül, iki ülke arasındaki ilişkilerin artırılması için Arnavutluk'taki Türk kurumları ile işbirliği içerisinde olduklarını kaydederek, Yayman'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri taçlandırdığını söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı