Aşırı sıcaklar cevizde stoka neden oldu
Türkiye'de ceviz üretimin önemli merkezlerinden Kahramanmaraş'ta, yaz döneminde aşırı sıcaklar nedeniyle meyvelerde oluşan güneş yanıkları talebi düşürünce ceviz üreticisinde stok oluştu- KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sütyemez: - "Yüksek fiy
KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Kahramanmaraş'ta, yaz döneminde aşırı sıcaklar nedeniyle meyvelerde oluşan güneş yanıkları talebi düşürünce ceviz üreticisinde stok oluştu.
Dünyanın en "irisi" ile ülkenin tek kırmızı cevizinin yetiştirildiği, yıllık 25-30 bin ton üretimiyle Türkiye'nin ceviz deposu konumundaki Kahramanmaraş'ta, üreticiler ellerinde kalan cevizleri eritebilmenin yolunu arıyor.
Bölgenin en eski ceviz üretim alanlarından Kemallı Mahallesi'nde yaşayan çiftçilerden Memiş Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene cevizlerin çoğunun ellerinde kaldığını belirterek, "Burada bizim geçimimiz hep ceviz üzerinedir. Başka bir gelir yok, ne yapacağız? Türkiye'de Maraş cevizinin ünlü olduğunu bilmeyen yok ama satamadık. Tanesini 20 kuruştan bile satamıyoruz." dedi.
Dursun Dal ise tüm geçimlerini ceviz üretimiyle sağladıklarını ancak tanıtımın yetersiz olduğunu belirterek, "Ceviz daha çok tanıtılırsa satışımız kolay olur. Cevizin reklama ihtiyacı var." diye konuştu.
Ceviz parasıyla 8 çocuk büyüttüğünü dile getiren Ökkeş Demir de doğduğundan bu yana cevizle uğraştığına işaret ederek, "Cevizimizin birazı satıldı, 35 bin adeti hala duruyor. Komşularımızda da var." dedi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, Türkiye'de ekstrem yerler hariç hemen hemen her bölgede ceviz yetiştirilebildiğini söyledi.
2016 yılı itibarıyla Türkiye'nin ceviz üretiminde bir sıkıntı olmadığını ancak bazı faktörlerin stoğun beklenenden daha uzun sürede tüketilmesine neden olduğunu anlatan Sütyemez, "Yaz döneminde etkili olan sıcak hava güneş yanıkları oluşturdu bu da ürünün kalitesini etkiledi. Ayrıca ceviz fiyatlarının yüksek oluşu da satışlara yansıdı. Yüksek fiyat ve kalitenin düşüklüğü üreticinin elindeki cevizin bir miktar daha ağır satılmasına neden olmaktadır. Üreticilerimizin çok para kazanmasını isteriz ancak para kazanmanın tek yolu yüksek fiyattan ürün satmak değildir." değerlendirmesinde bulundu.
AA
Kaynak: