Aşırı Sıcaklar Ürünleri Yaktı, Çiftçiler Zor Durumda

Aşırı Sıcaklar Ürünleri Yaktı, Çiftçiler Zor Durumda

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, aşırı sıcakların Çukurova'daki tarımsal üretime büyük zarar verdiğini ve çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2024 yılının Çukurovalı çiftçiler için zorlu geçtiğini dile getirerek, aşırı sıcakların ürünlere büyük zarar verdiğini söyledi. Doğan, "Çiftçilerimiz bu yıl hiçbir üründen para kazanamadı. Ürünler, artan maliyetlerle başa çıkacak seviyede verim sağlayamadı" dedi. Özellikle sıcak hava dalgaları nedeniyle birçok üründe rekolte kayıpları yaşandığını ifade eden Doğan, çiftçilerin büyük bir kısmının maddi sıkıntılar içinde olduğunu belirtti.

İklim Değişikliği Tarımı Olumsuz Etkiliyor

Başkan Doğan, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, "Aşırı sıcaklar ve kuraklık gibi hava olayları tarımsal üretimi ciddi şekilde etkiliyor. Bu yıl sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üzerinde seyretti ve ürünlerin gelişim sürecinde büyük zararlar oluştu" diye konuştu. Doğan, çiftçilerin üretime devam edebilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, sulama suyu yetersizliği ve düşük verimliliğin Çukurovalı çiftçileri zor durumda bıraktığını vurguladı.

Çiftçilerin Borçları Ertelenmeli ve Destekler Artırılmalı

Çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğini söyleyen Doğan, "Çiftçilerimiz, bankalara olan borçlarını ödeyemez durumda. Eğer borçlar ertelenmezse, birçok çiftçi iflas edecek ve tarım sektörü büyük bir darbe alacak" dedi. Türkiye'nin gıda güvenliği için tarım sektörüne daha fazla yatırım yapılması gerektiğini ifade eden Doğan, çiftçilere sağlanacak desteğin sürdürülebilir tarım için hayati önem taşıdığını belirtti.

Tarımın Sürdürülebilirliği İçin Acil Önlemler Şart

Doğan, son olarak tarım sektörüne yönelik yatırımların ve desteklerin artırılması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin gelecekte üretime devam edebilmesi için acil borç ertelemesi ve diğer desteklerin sağlanmasının önemine değinerek, "Çiftçilerimiz, gıda güvenliğimizin teminatıdır. Onlara gerekli destek verilmezse, ülkemizin geleceği riske atılır" diye ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.