Asırlık değirmenin çarkları zamana karşı direniyor
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde bulunan 8 su değirmeninden 7'si zamana ve teknolojik gelişmelere yenik düşerken, yaklaşık bir asırdır ayakta kalmayı başaran bölgedeki son değirmen, köy halkının ihtiyacını karşılamaya devam ediyor- Değirmen sahibi Kuşcuoğlu:- "
BOLU (AA) - İLHAMİ ÇETİN - Bolu'nun Mudurnu ilçesinde faaliyet gösteren asırlık su değirmeni, zamanla işlevini yitirerek kapanan bölgedeki diğer 7 değirmenle aynı kaderi paylaşmamak için teknolojiye direniyor.
İlçeye bağlı Yaylabeli köyünde bulunan ve zaman içerisinde yıkılan ya da gelişen teknoloji sonrası müşterilerin hazır ürünlere yönelmesi nedeniyle gereken talebi görmediği için faaliyetleri duran 8 su değirmeninden ayakta kalmayı başaran sonuncusu, doğa şartlarına ve teknolojiye rağmen bölge halkının ihtiyacını karşılamaya devam ediyor.
Değirmenin "ata yadigarı" olduğunu dile getiren 64 yaşındaki İsmail Kuşcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlık değirmenle geçim mücadelesi verdiğini ifade etti.
Kuşcuoğlu, bölgede bulunan 8 değirmenin zamanla yok olup gittiğini ve geriye sadece işlettiği değirmeninin kaldığını, onunla da köylünün ihtiyacını karşılamaya çalıştığını söyledi.
- "Bir tarih yok olup gidecek"
Kendisinden başkasının değirmeni çalıştırmayı bilmediğini anlatan Kuşcuoğlu, "Bu tarihi yapıları yaşatmaya çalışan da yok. Değirmenin kapanmaması, çarkların durmaması için çaba sarf ediyorum. Bu değirmene yetkililerin sahip çıkması gerek. Bu da kapanırsa burada başka değirmen kalmıyor. Bir tarih yok olup gidecek." dedi.
Kuşcuoğlu, çocukluğundan bu yanan değirmende çalıştığını ve başka bir işle uğraşmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Bölgemizde benden başka bu işi yapan yok. Çalıştıracak kimse de yok. Ben yokluktan dolayı mecbur kaldım yapıyorum. Memleketimize nostaljik bir olay yaşatmış oluyoruz. Eskiden, un öğütmek için sabaha karşı köylerden çiftçiler gelirdi. Sırayla öğütme yapılırdı. Un ihtiyacını bu değirmenlerden karşılıyorlardı. Fakat artık yok denecek kadar az. Dedem, babam ve bana kadar intikal etti bu değirmen. Geçimimi bundan sağlıyorum."
Değirmenin yaşatılması için devlet yetkililerinden destek beklediğini dile getiren Kuşcuoğlu, kendisinden sonra burayı kimsenin işletemeyeceğini bu nedenle de değirmenin gelecek nesillere taşınması için ilgi beklediğini ifade etti.
Kuşcuoğlu'nun yengesi Ayşe Kuşcuoğlu da eskiden herkesin bu değirmenleri kullandığını anlattı.
Unların artık fabrikalarda üretildiğini vurgulayan Ayşe Kuşcuoğlu, "Bu değirmenlerde hazırlanan unlardan yapılan ekmekler çok kabarırdı. Artık unlar fabrikalarda yapılıyor. Burada artık hayvanların ihtiyacı olan yemler yapılıyor. Bu tarihin yok olmasına izin verilmemeli. Sahip çıkılmalı ve gelecek nesillere aktarılmalı." ifadesini kullandı.
AA
Kaynak: