Asırlık değirmenin "hamurlu elleri"

Asırlık değirmenin "hamurlu elleri"

Ankara'nın Kalecik ilçesinde yaşayan Meliha Silah, babası ve kayınpederinden devraldığı taş değirmende 40 yıldır çalışıyor- Silah:- "İşi bilenler taş değirmen olması nedeniyle bizi tercih ediyorlar. İşler eskisi gibi değil, şimdi çok azaldı. Kalabalık ail

ANKARA (AA) - HÜSEYİN YİĞİNER - Ankara'nın Kalecik ilçesine bağlı Değirmenkaya köyünde yaşayan 60 yaşındaki Meliha Silah, babası ve kayınpederinden kalma 80 yıllık taş değirmeni çalıştırmaya devam ediyor.

Değirmenkaya köyündeki yaklaşık bir asırlık değirmen, 80 yıldır Silah ailesince işletiliyor. Değirmenin işletmeciliğini, 1975 yılından bu yana, babası ve evlendiğinde onun ortağı olan kayınpederinden devralan Meliha Silah yapıyor. Meliha Silah'a, Ankara'daki bir kurumdan emekli olan eşi de destek veriyor.

40 yıldır hiç ara vermeden değirmende çalışan Silah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin tek ve son taş değirmenini işlettiğini söyledi. Değirmende daha çok bulgur ve yarma ürettiklerini, az da olsa un öğüttüklerini anlatan Silah, şöyle konuştu:

''Eskiden değirmen işletmek çok yoğun ve yorucu oluyordu, şimdi biraz hafif. Önceleri çok un öğütülüyordu. Şimdi hayvanlara kırma yapıyoruz, köpeklere yal yapmak için un öğütüyoruz. Şimdi daha çok bulgur ve yarma yapıyoruz. Müşterilerimiz Kalecik, Akyurt ve Çubuk'tan geliyor. Yoğunlukta da bu civardaki köylerden geliyorlar. İşi bilenler taş değirmen olması nedeniyle bizi tercih ediyorlar. İşler eskisi gibi değil, şimdi çok azaldı. Kalabalık aileler yok, çoluk çocuk dağıldı. Çoğu da uğraşmamak için hazır alıyorlar. Eskiden bu bölgede 4 değirmen vardı. Sadece bizim köyde 2 değirmen vardı. Şimdi tek biz kaldık. Benden sonra bu mesleği yapacak kimse yok.''

Bulgur yapmanın kolay olmadığını belirten Silah, "Önce buğdayı bol suyla yıkarız, tavalara koyarız ve ocakta pişiririz. Onu kuruturuz, içerisindeki yabancı maddeler ayıklanır, yeniden ıslarız ve sonra değirmene hazır olur. Değirmende öğütüldükten sonra 3 kere çalkanır ve 3 kere savururuz. Önceden yorulmazdık, şimdi yoruluyoruz.'' diye konuştu.

Silah, 15 hakla (8 kilogramlık kova) buğday getirenden 1 hakla buğdayı öğütme bedeli olarak aldıklarını kaydetti.

Emekli olduktan sonra eşine yardımcı olmaya çalışan Battal Silah da (61) eşinin mesleğini devam ettirmekte kararlı olduğunu söyledi. Eşinin daha önce de babasının yanında çalıştığını anlatan Silah, "Ben de emekli olduktan sonra ona yardımcı oluyorum. Eskisi gibi bulgur veya un yaptıran yok. Yaşlılar yaptırıyor. Eskisi gibi değirmenci de kalmadı. Eşim son nesil değirmencilerden. Çocuklarımız da gelip bu işi yapmazlar." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı