Asırlık "varagel" için belde halkı seferber oldu
Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde yaklaşık 150 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süredir işçi ve malzeme nakli gerçekleştiren, 5 yıldır da atıl durumda bulunan raylı sistemin turizme kazandırılması için bölgede temizlik
ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesi sakinleri, yaklaşık 150 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süredir işçi ve malzeme nakli gerçekleştiren, 5 yıldır atıl durumdaki raylı sistemin turizmine kazandırılması için çalışma başlattı.
Belde sakinleri, 1880'li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait varagelin (eğimli arazilerde vagonların çift yönlü taşındığı nakliyat yolu) yıllarca ülke ekonomisine sağladığı katkının turizme yönlendirilmesi için bir araya gelerek, alanda temizlik çalışması yaptı.
Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, belde halkının sivil inisiyatif grubu oluşturduğunu belirterek, "Kandilli sevdalıları, Kandilli'yi temsil eden eserlerin korunması için çaba gösteriyor. Bu alan Kandilli'yi temsil eden bir alan." dedi.
Söz konusu alanın 2015'ten itibaren Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alındığını ve turizme kazandırılması için proje başlatıldığını anlatan Aydın, şöyle konuştu:
"Bürokraside bazı gecikmeler yaşandı. Dolayısıyla müdahalesi gecikince alan bakımsız kaldı. Biz belediye olarak gerekli girişimleri yaptık. Burayı tanıtmaya devam edeceğiz. Valimizi ziyaret ettireceğiz. Burasıyla ilgili sürmekte olan projenin hızlandırılmasını sağlayacağız. Bu bölge madenle var olan bir yer. Hayatta kalması da maden ve turizmden geçiyor. Yerel turizmden pay alması için çalışmalarımıza devam edeceğiz."
Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us da varagel bölgesinin Kandilli Belediyesi, TTK ve derneklerinin destekleriyle Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nca koruma altında tutulduğunu ifade etti.
Belde sakinleri, daha sonra varagelin bulunduğu alanda temizlik çalışması gerçekleştirdi.
AA
Kaynak: