Ata yadigarı "Çınarlı Hıyaban"da yeşil yolculuk

Ata yadigarı "Çınarlı Hıyaban"da yeşil yolculuk

Termal Kaplıcaları'nı, Atatürk döneminden bu yana Yalova'ya bağlayan ve "Çınarlı Hıyaban" olarak da bilinen 12 bin 350 metre uzunluğundaki çınarlı yol, yerli ve yabancı ziyaretçileri adeta yeşil bir tünelde yolculuğa çıkarıyor- Termal Belediye Başkanı Ati

YALOVA (AA) - ERHAN ERDOĞAN - Doğa harikası Termal Kaplıcaları'nı, Atatürk döneminden bu yana Yalova'ya bağlayan ve "Çınarlı Hıyaban" olarak da bilinen 12 bin 350 metre uzunluğundaki çınarlı yol, yerli ve yabancı ziyaretçileri adeta yeşil bir tünelde seyahat ettiriyor.

Dolmabahçe Sarayı önündeki çınarlı yolun, deniz yolculuğu sonrası, Yalova'daki devamı olarak iskeleden başlayıp Gazipaşa Caddesi'ni takiben kaplıca kapısında son bulan 10 metre genişliğindeki yolda büyük çoğunluğu Atatürk döneminde dikilen "anıt ağaç" niteliğinde 2 bin 250 çınar bulunuyor.

Termal İlçe Belediye Başkanı İsmail Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çınarlı Hıyaban'ın Türkiye'deki en güzel yollardan birisi olduğunu olduğuna dikkati çekti.

Atik, bu yolun hikayesinin pek bilinmediğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Çınarlı Hıyaban, İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'ndan başlıyor, Karaköy'e kadar geliyor. Karaköy'den sonra Yalova merkezden başlıyor, Termal'e kadar gidiyor. Çınarlı Hıyaban'ın aslı, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'ndan çıkıp Karaköy'de gemiye binene kadar, ardından Yalova'ya gemiyle gelip, merkezden Termal'e gidene kadar geçtiği yolun tamamının çınarla ağaçlandırılması. Çınar ağaçlarının dikilmesiyle oluşturulan özel bir yol."

Yalova-Termal ile Dolmabahçe-Karaköy arasındaki Çınarlı Hıyaban'ın kardeş yollar olduğunu ifade eden Atik, bu güzergahlardaki çınarların aynı dönemde, bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle dikildiğini hatırlattı.

- "Çevreye verilen önemin göstergesi"

Atik, termalde o dönemden bu yana çevreye önem verildiğini, bununla ilgili önemli hikayeler anlatıldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bunlardan birisi şöyle, Bu çınar ağaçları dikildiğinde Mustafa Kemal'in termale intikalinde Kadıköy civarında birinin, bu ağaçlardan birine atını bağladığını görüyor. Orada arabadan iniyor, atın sahibini çağırıyor. Diyor ki, 'Bu çınarları diktirdik. Böyle çınarlara hayvanlarınızı bağlarsanız bu çınarların köklerine zarar gelebilir. Atı yetişkin ağaçlara bağla. Daha bunlar fidan, bu fidanların yetişmesine ihtiyaç var.' Vatandaşımız da emri hemen yerine getiriyor. Atatürk'ün önem verdiği bir yol bu. Termal-Yalova arası 12 kilometre, Dolmabahçe-Karaköy arası ise yaklaşık 3 kilometre bir yol burası. Dolayısıyla çevreye verilen önemin göstergesi. Biz de burada yaşayan insanlar, yöneticilik yapan insanlar olarak bu yolu hep önemsedik."

- "Türkiye'de örneği yok"

Çınarlı Hıyaban'a turistlerin büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Atik, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bir örneği yok. Bunun bir benzeri Marmaris tarafında var, o da okaliptüs ağaçlarıyla yapılmış. Bu çınar ağaçlarıyla yapılmış tek yol. Çok uzun bir mesafe. Tamamen yeşil bir tünelin içerisinden geçiyorsunuz. Özellikle turistlerimizin bu yolda yazın ve kışın tüm sezonlarda bolca resim çektirdiğini görüyoruz. Bu yoldan intikal eden insanlarımız yolu anlatıp, ne kadar mutlu olduklarını bize ifade ediyorlar. Tamamen yeşil bir vahanın içerisinde insanlarımız Termal'e geliyor. Yine yeşil bir vahada tatillerini gerçekleştirmiş oluyorlar."

Atik, özellikle Orta Doğu'dan gelen turistlerin yolu görünce çok şaşırdıklarını dile getirerek, "Yakıcı güneş altında yolculuğa alışkın olan Orta Doğulu turistler böyle bir bölgede ağaç yoldan defalarca gidip geliyorlar. Sadece o yolda zaman geçirmek için ilçemize gelenler var." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı