Atatürk Stadyumu'nun yıkımına başlandı
Antalyaspor'un 51 yıllık stadyumunun yıkım töreninde bazı vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadı- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel:- "Antalya Kent Müzesi Projesi için bu tribünlere kazma vurmak aslında benim için zor bir görev. Benim gibi Antalya
ANTALYA (AA) - Antalya'da 1965 yılında açılan, 2010 yılında da çürük raporu verilmesi nedeniyle resmi maçlara kapatılan Atatürk Stadı, aynı alana Antalya Kent Müzesi kurulması amacıyla yıkılmaya başlandı.
Atatürk Stadı'nın yıkımı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, terör saldıklarını kınayarak ülkeyi bölmeye çalışanlara yaptıkları projelerle cevap vereceklerini söyledi.
Yıkımına başlanan Atatürk Stadı'nın her taşında kendi neslinin izleri olduğunu belirten Türel, "Antalya Kent Müzesi Projesi için bu tribünlere kazma vurmak aslında benim için zor bir görev. Benim gibi Antalyaspor ile uzun zamandır gönül bağı olan, bu statta hatıraları olan herkes için zor olduğuna inanıyorum" dedi.
Stadın bir kısmının Antalyaspor'un hatırasının yaşatılması için korunacağını anımsatan Türel, açık tribünü etkinlikler için kullanacaklarını söyledi. Kurulacak Kent Müzesi'nde Antalya'nın tarihinin yaşatılacağını vurgulayan Türel, bölgenin, turizmi ve ticareti canlandıracak, halka açık gezi alanları ve çocuk parklarının da olduğu cazibe merkezi haline getirileceğini kaydetti.
Birçok şehirde yıkılan stadyumların yerine ticaret merkezleri, oteller ve alışveriş merkezleri inşa edildiğine değinen Türel, Antalya'da yıkılan stadyumun halka açık park haline getirileceğini vurguladı.
Türel, Antalya Kent Müzesi Projesi'ne 2004 yılında başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"2007'de Kale Kapısı'nda Vakıflar İşhanı'na kazmayı vurduk ve bir ucubeyi ortadan kaldırdık. Eski valilik binasını yıktık, Cumhuriyet Meydanımızı büyüttük. Eski sağlık lisesini yıktık, Yavuz Özcan Parkı'nı genişlettik. 2014'te tekrar göreve geldiğimizde bir başka ucube, yıllarca yıkılsın diye beklenen Özel İdare binasını yıktık ve halka açık park yaptık ve bugün burada Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Diğer şehirlerde eski statlar yıkılarak yerine ticaret merkezleri yapılıyor ama biz stadyumu yıkıp halka açık park yapıyoruz."
Başkan Türel, daha sonra kepçeye binerek yıkımı başlattı.
- Yıkımda gözyaşları
Antalya'da 1965'te açılan, 2010 yılında da çürük raporu verilmesi nedeniyle resmi maçlara kapatılan Atatürk Stadı'nın yıkım törenine, Antalyaspor Başkanı Gültekin Gencer, kırmızı-beyazlı takımın eski futbolcuları ve çok sayıda vatandaş da katıldı.
Birçok Antalyalı, hatırası olan stadın yıkımı sırasında duygusal anlar yaşadı. Kırmızı-beyazlı takımın tribün gönüllüsü "Miloş" lakaplı Recep Güler, yıkım başladığında gözyaşlarına hakim olamadı.
51 yıl boyunca unutulmaz maçlara, törenlere ev sahipliği yapan stadyuma son kez giren bazı vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirdi.
Antalyalılar, emektar stadyumda hep bir ağızdan "Akdeniz akşamları" şarkısını söyledi.
Yıkımına başlanan stadyum alanında hayata geçirilecek Antalya Kent Müzesi Projesi'nin, 2018 yılının sonbahar aylarında tamamlanması hedefleniyor. Proje kapsamında eski stadyumun kapalı tribün bölümü yıkılarak alan Karaalioğlu Parkı ile birleştirilecek ve halka açık bir park olarak düzenlenecek. Stadyumun yıkıldığı alanda, konser gibi etkinlikler için açık tribün korunacak. Tribün, depreme karşı güçlendirilecek.
Kent müzesi hayata geçtiğinde, Antalya'nın doğal ve kültürel değerlerinin yanı sıra tarihini yansıtan öncelikli malzemeler saptanacak. Toplanıp onarılan eserler, uygun koşullarda korunma altına alınarak sergilenecek. Yürütülen çalışmalarla ilgili yayınlar yapılarak kurslar, yarışmalar, toplantılar ve kültür gezileri düzenlenecek.
AA
Kaynak: