ATB'nin Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı

ATB'nin Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı

ATB Başkanı Çandır:- "Gerekçesi ne olursa olsun, tarım topraklarımızı ve zeytinliklerimizi tehdit eden her türlü girişimin karşısında olduğumuzu bir kere daha ifade ediyorum"

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, "Gerekçesi ne olursa olsun, tarım topraklarımızı ve zeytinliklerimizi tehdit eden her türlü girişimin karşısında olduğumuzu bir kere daha ifade ediyorum." dedi.

Çandır, ATB'nin Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçen yılın ilk çeyreğinde tarım sektörünün yüzde 4,3, yılın tamamında ise yüzde 4,1 küçüldüğünü, bu yıl ise sektörün ilk çeyrekte büyüyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Bunun geçen yılın yarattığı düşük baz etkisinden kaynaklanacağını belirten Çandır, "Antalya tarımı da büyümeden nasibini alacaktır fakat hala tarımda bir seferberlik ihtiyacı geçerliliğini koruyor." ifadesini kullandı.

Tarım ve gıda ürünlerinin enflasyon artışında temel sebep olarak gösterilmesini büyük bir haksızlık olarak değerlendirdiklerini dile getiren Çandır, "Geçen ay kilogram fiyatı 10 lirayı bularak ülke gündemini meşgul eden domates, bugün itibarıyla Antalya halinde 1 lira civarında işlem görüyor. Birkaç gün sonra açıklanacak mayıs ayı enflasyonu hala yüksek çıkarsa bunun sorumlusu ne olacak? Domates fiyatı düşünce gıda komitesinin meşguliyeti ne olacak, çok merak ediyorum." diye konuştu.

Çandır, "ramazan ayında tarım ve gıda ürünlerinin fahiş fiyatlarla satıldığı ve tüm sektörlerin fırsatçılık yaptığı" şeklinde bir algı yaratıldığını, bundan rahatsızlık duyduklarını söyledi.

Rusya ile ticari ilişkilerin yapılan üst düzey görüşmelerin ardından normalleşme yolunda ilerlediğini belirten Çandır, ancak domates ve bazı tarım ürünleri ihracatının henüz bu iyileşmeden nasibini alamadığını dile getirdi.

Rus yetkililer, üreticilerini korumaya yönelik bir gerekçe sunsa da dünya ticaretinde bunun yönteminin yasaklama değil, üretim döneminde vergilendirme olduğunu ifade eden Çandır, "Yetkililerden talebimiz, bu konuyu müzakere ederken iki ülke üretimindeki mevsimsel üretim dönemlerini göz önünde bulundurarak her iki ülke üreticilerini ve ihracatçılarını rahatlatacak çözümü sağlamalarıdır." dedi.

- Zeytinlik, mera ve kıyıların imara açılması

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunun gündeminde zeytinlik, mera ve kıyıların imara açılmasını öngören "Üretim Reform Tasarısı"nın bulunduğunu belirten Çandır, şunları kaydetti:

"Tasarıya iktidardan muhalefete, sanatçılardan üreticilere kadar toplumun her kesiminden itirazlar yükseliyor. Özellikle zeytinlikleri tehdit eden bu tasarı bizleri de endişeye sevk ediyor. Meclis gündemine defalarca getirilen ve her defasında reddedilen düzenlemeyi zeytinciliğin idam fermanı olarak görüyoruz. Bu ısrarı anlamakta zorluk çekiyoruz. Komisyon üyelerinin bu yanlıştan döneceğini düşünüyor, dönülmezse de Gazi Meclisimizin Genel Kurulda bu yanlışa 'dur' diyeceğine inanıyoruz. Gerekçesi ne olursa olsun, tarım topraklarımızı ve zeytinliklerimizi tehdit eden her türlü girişimin karşısında olduğumuzu bir kere daha ifade ediyorum."

Çandır, Hazine taşınmazlarının, tıbbi ve aromatik bitkiler ve süs bitkileri yetiştirilmek üzere kiraya verilmesinin önünü açan düzenlemenin 24 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatarak, "Böylece son 10 yılda başta inşaat ve turizm sektörüne sağlanan kiralama olanağı bu sektörlerimize de getirilmiştir. Umuyorum ki son yıllarda arazi darboğazı yüzünden yatırım ve büyüme sıkıntısı çeken sektörlerimiz uzun dönemli kiralama olanağıyla sürdürülebilir yatırım imkanına kavuşacak, büyüme ivmesi kazanacak." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı