Atıklar öğrencilere burs oldu

Atıklar öğrencilere burs oldu

ADYÜ'de çalışan personelin eşleri ve bazı ev kadınları, geri dönüşüm kursunda yaptıkları ürünleri satarak ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlıyor

ADIYAMAN (AA) - Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) personellerinin eşleri ve ev kadınları, katıldıkları kursla atık malzemelerden yaptıkları ürünlerle ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlıyor.

Eşi ADYÜ'de çalışan Ayşe Uluyol'un girişimleri sonucu üniversitenin enstitü binasında geri dönüşüm kursu açıldı.

Yaklaşık 25 kadının katıldığı kursta toplanan, eski pantolonlar, kullanılmayan akvaryum, atıl boncuklar ve kırılmış tablolara kadar birçok atık malzemeden yeni ürünler meydana getirildi.

Atık malzemeleri değerlendiren kadınlar, yaptıkları ürünleri satarak ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlıyor.

Uluyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun zamandır geri dönüşüm işiyle uğraştığını söyledi.

Eşinin ADYÜ'ye atanmasının ardından üniversitede geri dönüşüm kursu açma planını hayata geçirdiğini aktaran Uluyol, üniversite personelinin eşleri dışında ev kadınlarının da kursa katıldığını belirtti.

Kursta atık malzemeleri yeni ürünler haline getirdiklerini ifade eden Uluyol, şöyle konuştu:

"Adıyaman'daki esnaftan da yardım talep ettik. Evlerindeki kullanamadıkları malzemeleri buraya getiriyorlar. Bu malzemeleri ürün haline getirip sergide satışa sunduk. Güzel gelir elde ettik. Amacımız, ürünlerden elde ettiğimiz kazancı üniversitenin vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırmak. Burada herkes birbirinden tasarım olarak bir şey öğreniyor. "

Üniversitede artık kullanılmayan eşyalarını da geri dönüşüme kazandırıp satışa sunduklarını dile getiren Uluyol, şunları söyledi:

"Gelinlik satışı yapılan yerlerden gelinlik malzemesi, tülleri, boncukları, taşlarını topluyoruz. Kursa katılan kadınlar, evde kullanmadıkları malzemeleri buraya getiriyor. Mesela kırık bir sehpayı saat haline getirdik. Çantalar dikiyoruz. Üniversitenin kullanılmayan CD'lerini iğnedanlıklar haline getiriyoruz. Bunlar çok beğeniliyor. Evde kullanılmayan atık şişeleri bile süs eşyası olarak değerlendirdik. Eski kotlardan döşemeler yaptık. Tabureler yaptık. Atıkları, ürün haline getirmeye devam edeceğiz. En önemli amacımız, sattığımız ürünlerle ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlamak. İhtiyaç sahibi öğrencimiz çok. Öğrencilere faydalı olacağına inanıyoruz."

- Kotlar döşemeliğe, peynir kutuları kalemliğe dönüşüyor

Kursiyerlerden ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü'nün eşi Necla Gönüllü de hayalinde geri dönüşüm kursu açmak olduğunu belirtti.

Esnafın yardımıyla topladıkları atık malzemeleri kullandıklarını dile getiren Gönüllü, şöyle konuştu:

"Atık malzemeleri tekrar kullanılabilir hale getiriyoruz. Güzel olanları satıyoruz. Geliriyle de üniversite öğrencilerine yardım yapıyoruz. Ayşe hanıma bize bu desteği verdiği için teşekkür ederim. Esnafın verdiği gelinliklerden kapı süsleri yapıyoruz. Onların boncuklarını, taşlarını ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Peynir kutularından kalemlik yapıyoruz. Oyuncaklardan toka kutusu yapıyoruz. Güzel işler ortaya çıkarıyoruz. Burada amacımız, bir şeyler öğrenmek ve atıkları değerlendirip kullanmak ayrıca çevreyi daha az kirletmek."

Kursiyerlerden Tuba Akçi de gözden çıkarılan ürünleri yeniden kullanılır hale getirdiklerini aktararak "Peynir kutularından kalemlikler veya atılmış bir kottan döşemelik yapıyoruz. Değişik değişik ürünler yapmaya çalışıyoruz ve bunun karşılığı elde ettiğimiz kaynakla da ihtiyaç sahibi öğrencilere burs veriyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı