Avrupa'nın MiCA Hamlesi USDT’yi Vurdu! En Büyük Stablecoin Yüzde 1 Eridi!

Avrupa'nın MiCA Hamlesi USDT’yi Vurdu! En Büyük Stablecoin Yüzde 1 Eridi!

Avrupa'nın MiCA Hamlesi USDT’yi Vurdu! En Büyük Stablecoin Yüzde 1 Eridi!

Tether’in ABD dolarına 1:1 oranında sabitlenen stablecoin'i USDT, son iki yılın en büyük haftalık değer kaybını yaşadı. Yaşanan değer kaybı kripto para piyasasında dalgalanma endişelerini artırdı. USDT’nin piyasa değeri bu hafta yüzde 1’in üzerinde düşerek 137.24 milyar dolara geriledi. Piyasa değerindeki bu kayıp Kasım 2022’de FTX borsasını iflasa götüren büyük çöküşten bu yana kaydedilen en büyük düşüş oldu. Oysa USDT'nin piyasa değeri Aralık 2024'ün ortasında 140.72 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaşmıştı.

MiCA Düzenlemeleri USDT'yi Vurdu

USDT'nin piyasa değerindeki düşüş Avrupa Birliği’ndeki (AB) birkaç borsa ve Coinbase borsasının, USDT’yi MiCA düzenlemeleri nedeniyle liste dışı bırakma kararının ardından geldi. 30 Aralık’ta tam olarak yürürlüğe giren MiCA, stalecoin ihraççılarının AB içinde işlem yapabilmeleri için lisans almasını şart koşuyor. Düzenleme, altı ay önce uygulanmaya başlanan stablecoin kurallarını da içeriyor.

MiCA, "varlık referanslı token'ler" (ART) ve "e-para token'leri" (EMT) olarak adlandırılan kripto para türlerini kapsıyor. ART’ler altın ya da diğer resmi para birimlerine sabitlenirken, EMT’ler yalnızca bir ulusal para birimini referans alıyor. USDT de bir EMT olarak değerlendiriliyor. Bu noktada AB merkezli yatırımcıların merkezi borsalarda işlem yapamasa da USDT’yi kendi cüzdanlarında tutabildiklerini not etmek gerekiyor.

USDT'nin Küresel Etkisi ve Uzman Görüşleri

USDT, kripto para piyasasına girişte sıkça kullanılan bir altcoin. Bu nedenle değer kaybı ve delist kararları sosyal medyada kripto para piyasası genelinde bir düşüş ihtimalini gündeme getirdi. Ancak Orderly Network'ten Karen Tang öngörülen bu etkilerin sınırlı kalacağı görüşünde. Tang, "MiCA düzenlemeleri AB’de dijital varlık inovasyonunu yavaşlatacak. Ancak USDT'nin küresel hakimiyetini etkilemeyecek. AB, kripto para piyasasının en büyük oyuncusu değil" dedi.

Kripto para analisti Bitblaze de Asya’nın USDT hacmindeki büyük payına dikkat çekerek, Avrupa’daki düzenlemelerin küresel etkisinin sınırlı kalacağını vurguladı. Bitblaze, “USDT’nin piyasa değeri 138.5 milyar dolar ve günlük işlem hacmi 44 milyar dolar. Bu hacmin yüzde 80’i Asya’dan geliyor. AB’de USDT'nin liste dışı bırakılması önemli bir etki yaratmayacaktır” dedi.

Tüm bunlarla birlikte Tether, MiCA uyumlu StablR ve Quantoz Payments firmalarına yaptığı yatırımlarla düzenlemelere uyum sağlama çabalarını sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler