Aydos Dağı'nda arılarla kamp
Ailesinden devraldığı gezginci arıcılığı 20 yıldır sürdüren Bünyamin Kesen, kaliteli bal üretimi için her yıl Ankara ve Çankırı arasındaki Aydos Dağı'nın yaylalarına kovanlarını taşıyor- Arıcı Bünyamin Kesen:- "Gezginci arıcılık zevkli olmasına rağmen bir
ANKARA (AA) - HÜSEYİN YİĞİNER - Ailesinden devraldığı gezginci arıcılığı sürdüren Bünyamin Kesen, kaliteli bal üretimi için her yıl Aydos Dağı'nda kamp kuruyor.
Ege ve Akdeniz bölgelerinde kış aylarında çam balı sağımı yapan gezginci arıcılar, popülasyonu artırmanın yanı sıra çiçek balı ve polen üretimi için Ankara’nın Çubuk ilçesine geliyor.
Bir ucu Ankara’da diğer ucu Çankırı’da bulunan Aydos Dağı, yüksek rakımı ve zengin bitki çeşitliliği ile gezginci arıcılardan yoğun ilgi görüyor.
Dede ve babasından devraldığı arıcılığı meslek edinen, 31 yaşındaki Bünyamin Kesen, 500 kovan arısıyla kaliteli bal üretmek için her yıl dağda kamp kuruyor.
- Bal için dağları geziyor
Kesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezginci arıcılığın zevkli olmasına rağmen bir o kadar da zahmetli ve meşakkatli olduğunu söyledi.
Muğla’da Çam balı sağımı yaptıktan sonra Aydos Dağı'na geldiğini anlatan Kesen, günün neredeyse 24 saatini arılarla geçirdiğini belirterek, "Dedem ve babamdan devraldığım işi yirmi yıldan bu tarafa sürdürüyorum. Şu anda 500 kovanım var ve onların bakımını yapıyorum. Sürekli bir yerde durmuyorum. Gezginci arıcılık yapıyorum. Bu işin en büyük zorluğu arıları taşımak ve sürekli evden uzak yaşamaktır." diye konuştu.
Kesen, Muğla’ya çam balı için gittiğini, oradan da Aydın’a kışlatmak için geçtiğini aktararak, "Kaliteli çiçek balı için de buraya geliyoruz. Aydos Dağı'nı mevsimi biraz daha geç geldiği ve bal oranı diğer bölgelere göre yüksek olduğu için tercih ediyoruz. Burada bal daha kaliteli ve güzel oluyor." dedi.
Gezgin arıcıların en büyük korkusunun arılarının ve ballarının çalınması olduğunu vurgulayan Kesen, şunları kaydetti:
"Bizim en çok korktuğumuz hırsızlıktır. Ondan sonra da ayı ve domuz gibi zararlı hayvanların saldırısıdır. Bu nedenle de kovanların başından ayrılamıyoruz. Ayı ve domuz saldırısı için kovanların etrafını saracak şekilde ayı savar döşettik. Akşamları korkutmak amacıyla tellere elektrik veriyoruz."
- "Başlayan bir daha bırakamıyor"
Sabah erken başlayıp akşam geç vakitlere kadar çalıştığı işini severek yaptığını ifade eden Kesen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Haftanın 3-4 günü arıların çıtalarını hazırlıyoruz, mumunu çekiyoruz, tellerini hazırlıyoruz. Geri kalan 3 günde de kovanların içinin bakımlarını yapıyoruz. Bal fiyatları çok düşük olması nedeniyle yaptığımızın emeğin karşılığını alamıyoruz. Şu anda petekli balın toptan kilogram fiyatı 11-12 lira arasında. Perakende fiyatı ise 25 liradan başlıyor."
Kesen, gezginci arıcılığın güzel bir meslek olduğunu ve başlayanın bir daha bırakamadığını sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: