Aylık enflasyon 7 ayın ardından düşüşe geçti

Aylık enflasyon 7 ayın ardından düşüşe geçti

Enflasyon şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,02 azalışla 7 ay aradan sonra tekrar aylık bazda düşüş kaydetti- AA Finans analisti ve ekonomist Bürümcekçi:- "Enflasyonun geçen yıla göre düşük gelmesinde özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme har

İSTANBUL (AA) - MURAT BİRİNCİ - Enflasyon şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,02 azalışla 7 ay aradan sonra tekrar aylık bazda düşüş kaydetti.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubat ayında yüzde 0,02 düşüşle piyasa beklentisi olan yüzde 0,33 artışın oldukça altında gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon ise bu düşüşle yüzde 9,58'den yüzde 8,78'e geriledi.

Şubatta aylık enflasyon yüzde 0,02 azalışla 7 ayın ardından negatif bölgede yer aldı. Enflasyon en son 2015 haziran ayında aylık yüzde 0,51 düşüş kaydetmişti.

Aylık enflasyondaki gerilemede işlenmemiş gıda fiyatlarındaki sert düşüş ve et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasının etkili olduğu gözlendi. Ana harcama gruplarına bakıldığında gıda ve alkolsüz içecekler şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,04 azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu şubat ayı toplantı tutanaklarında şubat ayına ilişkin öncü göstergelerin gıda enflasyonunda düşüşe işaret etmekte olduğunu belirtmiş ve şubat ayından itibaren enflasyonda düşüş sürecinin yeniden başlayacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.


- "İşlenmemiş gıda fiyatları yıllık bazda sert geriledi"


AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi yaptığı değerlendirmede, enflasyonun geçen yıla göre düşük gelmesinde özellikle işlenmemiş gıda (meyve-sebze) fiyatlarındaki düzeltme hareketi ve et fiyatlarına müdahale etkili olduğunu, kurlara hassas olan gruplardaki (ev eşyası, araç satın alımı vb) artışların devam etmesinin ise iyileşmeyi sınırlandırdığını ifade etti.

İşlenmemiş gıda fiyatları yıllık bazda sert gerilerken, işlenmiş gıda fiyatlarında son üç aydır yükseliş gözlendiğini belirten Bürümcekçi, "Hesaplamalarımıza göre geçen yıl şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatları aylık yüzde 4,60 artarken bu yıl ise yüzde 1,15 düşüş gösterdi. Dolayısıyla işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu yüzde 9,4 seviyesine gerilerken, işlenmiş gıda fiyatları yıllık artışı yüzde 8,8'e çıkarak yükselişini sürdürdü" dedi.

Bürümcekçi, ham petrol ve diğer emtia fiyatlarında toparlanmaya dair işaretler, asgari ücretteki artışın özellikle hizmet fiyatlarında yukarı yönlü baskıyı sürdürecek olması gibi nedenlerle enflasyonun 2016 yılı beklentilerde belirgin bir iyileşme gözlenmesinin şu aşamada zor olabileceğini değerlendirmesini yaptı.

Enflasyonun seyrini büyük ölçüde döviz kurlarının belirleyeceğini dile getiren Bürümcekçi, TL'de bu yıl ilave bir değer kaybı gözlenmemesi durumunda kurların TÜFE üzerindeki olumsuz etkisinin zaman içinde azalacağını kaydetti.


- Yıllık enflasyon düşüş trendinde


Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, şubat TÜFE enflasyonunun yüzde 0,02’lik düşüş kaydederek, yıllık enflasyonun bir önceki aya göre 0,8 puan gibi önemli bir gerilemeyle yüzde 8,78’e indiğini belirtti.

Yıllık enflasyonun ocak ayında yüzde 9,58 ile tepe yapmış olduğu görüşünün gelecek dönem için de geçerli olduğunu daha rahatlıkla söylenebileceğini ifade eden Tokalı, şunları kaydetti:

"Mart-mayıs döneminde de, gerek baz etkisinin desteği, gerekse de gıda fiyatlarındaki artışların kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaların devam edeceği beklentisiyle, yıllık enflasyonun yüzde 8,5 civarına hatta altına inmesini bekleyebiliriz. Ancak, çekirdek enflasyondaki iyileşmenin hala sınırlı kalması ve enerji enflasyonun azalan katkısı dolayısıyla, yıl sonuna ait yüzde 8,5'lik beklentimizi şimdilik koruyoruz. 2017 sonuna ait tahminimiz ise yüzde 7,9. Şubat ayı gelişiminde, işlenmemiş gıda fiyatlarında aylık yüzde 1,1 civarında bir düşüş hesaplıyoruz. Et fiyatlarına sınırlı da olsa indirim geldiğini; meyve fiyatlarının baskısının devam ederken, sebze fiyatlarında ciddi düşüşler gerçekleştiğini izliyoruz."


Dönemler itibarıyla aylık enflasyon değişimi şöyle:

DönemAylık Değişim (%)
Oca.151,10
Şub.150,71
Mar.151,19
Nis.151,63
May.150,56
Haz.15-0,51
Tem.150,09
Ağu.150,40
Eyl.150,89
Eki.151,55
Kas.150,67
Ara.150,21
Oca.161,82
Şub.16-0,02

AA

Kaynak:Haber Kaynağı