Az kaldı kurtuluyoruz

Sabırlı olun dostlarım, şunun şurasında ne kaldı ki, Pazar günü kurtuluyoruz.

Teknolojinin tavan yaptığı günümüzde, seçim arabalarına kurulan sistemlerden yükselen gürültü kirliliğinden, Seçmenin karşısına, ben şunu yapacağım, diye değil, rakibine iftira ve hakaret dolu seçim nutuklarını dinlemekten, trilyonlarca liranın seçim afişi, bayrak vb. gibi abur cubura harcanıp, ayaklar altında çiğnenişini görmekten kurtuluyoruz.

İlk bilineninden günümüze milyonlarca yönetici gelip geçti. Bunlardan M.Kemal Atatürk gibi klıcı olanların dışında hangi yöneticinin, vekilin izi kaldı. Hepsi sağlıklarında, küçük dağları yarattım havasıyla esip gürlediler sonra tarihin çöplüğünü boyladılar.

Bunun yanında ilim adamları, yazarlar, şairler, devrinin kültür-sanatına damga vuranlar hiç unutulmadılar. Onlar toplumlarının geleceğini yoğurdular, biçimlendirdiler.

Günlerdir bizim vekil adayları miting meydanlarında, her yerde esip gürlüyorlar, hangisinin ağzından kültür-sanat adına bir sözcük işittiniz? Ben duymadım, duyan varsa lütfen bana iletsin adamın ne söylediğini.

BİR ANSİKLOPEDİ

İhsan Işık, Elvan Yayınları’nın sahibi. Değerli bir şair-yazar. Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi. Türkiye Yazarlar Birliği üyesi ve yıllarca yönetimde bulundu.

Işık, ilk Yazarlar Sözlüğü’nü 1990 yılında yayınladı. 774 sayfa olan ve 1760 yazarın biyografisine yer verilen sözlüğü Risale Yayınları yayınlamıştı. Genişletilmiş 4. Baskısı 2003 te yapılan sözlük 2005 yılında üç cilt olarak ingilizce yayınlandı.

Sözlük isim ve hacim değiştirerek 2006 yılında tekrar yayınlandı.

“Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi” tam on cilt, 4391 sayfa ve 10350 edebiyatçı ve kültür adamının biyoğrafisi yeralıyor.

Burada hemen şunu belirtmek gerekiyor. Bir kişinin ya da küçük bir ekibin hazırladığı bu tip ansiklopedilerde her zaman eksiklikler bulunabiliyor. Örneğin bu on ciltte şehrimizin değerli aydın ve yazarlarından Caner Arabacı’nın ve Seyit Küçükbezirci’nin isimleri yok. Bu, değerli aydınlarımız için bir eksiklik değil, çalışmayı yürüten ekibin daha geniş kapsamlı olması gerektiğini gösteriyor.

Ansiklopedi Çalı’ya yazan 54 kültür adamının ismi geçiyor. Bunların çoğu ilk ürünlerini Çalı’da yayınlatanlar oluşturuyor. Şehrimizden 6 kültür adamının ismi var Çalı’da ürünleri yayınlanan. Bu 54 kişiden yalnızca biri, Öner Yağcı geçimini sadece kalemi ile sağliyor. Diğerlerinin büyük bölümü eğitimci, öğretmen. 6 Akademisyen, 2 ev kadını, 6 hukukçu var. Diğerleri değişik mesleklere sahip Kültür adamları.

Bu tip yayınların değişik zaafları olur. Bilgiler kısa sürede eskimeye başlar. Birkaç yıl içinde ölenler olur, yaşayanların yeni eserleri yayınlanır vb. İhsan Işık’ın önemli bir zaafı ise, Küçük bir broşür yayınlayan, sadece bir kitabı olan, Kültür adamlığının ardını getirememiş, kalıcı olacağı kuşkulu yüzlerce ismi ansiklopediye almış olmasıdır.

Yine de bu eser, kültür dünyamızda önemli bir boşluğu doldurmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum