Balık azlığı fiyatları yükseltti

Balık azlığı fiyatları yükseltti

Marmara ve Ege denizlerinin kuzeyinden avlanan balık miktarında görülen azalma, fiyatlarda yükselişe neden oldu- Balıkçılar, miktarın azalması ve fiyatların yükselmesini havaların aniden soğuması, deniz kirliliği ve bilinçsiz avlanmaya bağlıyor- Çanakkale

BURSA (AA) - Marmara Denizi ve Ege Denizi'nin kuzeyinden son günlerde çıkarılan balık miktarının azalması, fiyatların yükselmesine yol açtı.

Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Hasan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara ve Ege bölgelerinde iki haftadır aralıklarla etkili olan lodos ve poyraz fırtınası yüzünden balık fiyatlarının arttığını söyledi.

Fırtına nedeniyle tekneleriyle avlanan birçok balıkçının denize açılamadığını belirten Uysal, "Aniden soğuyan ve karşılıklı esen rüzgarlı havalar, balıkçılığı olumsuz etkiledi. Havaların soğumasıyla balık daha derine indi" dedi.

Uysal, Marmara'daki balık göçü sonrası teknelerin Ege'ye akın ettiğini ifade ederek, "Ege'de avlanıyorlardı. Ege'de de son haftalarda lodos ve karşılığında poyraz rüzgarlarının sürekli değişken olmasından ve havaların aniden soğumasından dolayı Çanakkale Boğazı'nda ve Marmara'daki kanal suyu alçaldı. Balık, kanal suyunun altında hareket ediyor. Bu nedenle fiyatlarda bir miktar artış görülüyor" diye konuştu.

Büyük balıkçı teknelerinin ara dönem denilen bir paydosu olduğuna da dikkat çeken Uysal, "O da bugünlere denk geldi. Yaklaşık bir haftadır hava şartları ve paydostan dolayı avlanan tekne sayısı azaldı" değerlendirmesini yaptı.

Uysal, fiyatların kısa sürede normale dönmesini beklediklerini dile getirdi.

- "Tavuk yemi yapmak için hamsi aşırı avlanıyor"

Balıkesir Bölgesi Su Ürünleri Üreticiler Birliği Başkanı Nihat Işık da avlanma yasağının sona ermesinin ardından Bandırmalı balıkçıların kazanç olarak geçen sezonun ortalamasına ulaştığını dile getirdi.

İklim koşulları, küresel ısınma ve "24 metre yasağı"nın balıkçıları etkilediğini anlatan Işık, "Şubat ayı başında çalışanlar kendi istekleriyle izne ayrılmıştı. Onların izni bitti ve limanda bekleyen tekneler tekrar denize açılacak. Kısacası balıkçılar ikinci sezonlarına başlayacak. Nisan ayının 15'ine kadar sürecek bu sezonda teknelerimizin yüzde 80'i Ege Denizi'nde avlanacak" ifadelerini kullandı.

Erdek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Demiray da Erdekli balıkçıların verimsiz bir sezon geçirdiğini belirtti. Bu durumu başta deniz kirliliği olmak üzere aşırı ve yasak avlanmaya bağladıklarını anlatan Demiray, "Tavuk yemi yapmak için mevsiminde hamsinin aşırı avlanması da cabası. Bandırma Balık Hali'ne getirilen balık kasalarında bazı çeşitlerde 2015 yılına göre belirgin bir azalma var" dedi.

- Sardalya için "kota" talebi

Ayvalık Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmail Güran ise Türk kara sularında avlanan balık miktarının azaldığını, Yunanistan'ın Midilli Adası'nda ise bu konuda tam bir bolluk yaşandığını aktardı.

Türk balıkçıların avladığı balık miktarının azalmasının bilinçsiz avlanmadan kaynaklandığını öne süren Güran, Ege Denizi'nde son dönemde büyük oranda artan göçmen kaçakçılığı yüzünden güvenlik güçlerinin devletin belirlediğinin çok fazla üzerinde ışık voltajıyla avlanan büyük balıkçı gırgırlarının denetlemekte zorlandığını savundu.

Sardalya avı için kota uygulaması istediklerini anlatan Güran, "Örneğin bir balıkçı gırgırının denize açıldığında yasal olarak avlanma oranı 400 kasa ile sınırlıdır ama ülkemizdeki gırgırlar bu 400 kasayı katbekat aşıyor" diye konuştu.

Ayvalık'ta 600 civarında küçük balıkçı teknesi bulunduğu bilgisini veren Güran, gırgır balıkçılığında 22 metreden az olmamak üzere avlanma serbestliği bulunduğunu ifade etti. Güran, gırgırların 22 metreden daha derinlerde olması gerektiği görüşünü savunarak, "Mesela Edremit Körfezi'nde radarla avlanma serbest, ışıklı avcılık yasak. Oysa bize göre Edremit Körfezi'nde radarla balık avı bile yasaklanmalıdır çünkü Edremit Körfezi bir akvaryumdur. Bu akvaryum korunmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

- "Önümüzdeki yıl palamutta patlama bekliyoruz"

Yalova Merkez Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak da iklim koşullarının değişken olması, özellikle rüzgar ve akıntıların balık tezgahlarındaki ürünlerin fiyatlarında dalgalanmaya yol açtığını dile getirdi.

Tokalak, bu sene özellikle palamut ve lüferden umduklarını bulamadıklarına dikkati çekerek, 2017 yılında palamutta patlama beklediklerini anlattı.

Yalova balık hali esnafından Yaşar Bilim ise geçen seneye göre verimsiz bir dönem geçirdiklerini belirtti.

Bilim, balıkçılara para getiren balık türlerinin az çıkmasından olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Balıkçının satıp da güzel paralar aldığı çinakop ve palamut olmadı. Bu yüzden de umduğumuz bulamadık. Karadeniz’de hamsi erken Gürcistan tarafına gitti. Oradan Türkiye'ye girdiği zaman ucuza satamıyoruz" diye konuştu.

Yalova Balık Hali'nde kilogram bazında hamsi 10, istavrit 13, mezgit 10, levrek 22, kefal 15 liradan satılıyor.

Balık azlığı fiyatları yükseltti

AA

Kaynak:Haber Kaynağı