Baraj patladı yalanı nelere maloldu? İHH Takım Lideri Orhan Parlak anlattı
İHH Arama Kurtarma Takım Lideri Orhan Parlak 'baraj patladı' yalanının nelere mal olduğunu anlattı: Birçok insana müdahale edip kurtarabilecekken bu yalan haber bizi 3 buçuk saat geriye attı. Çok zor bir süreçti
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde ağır yıkım ve on binlerce can kaybına neden olan depremlerin ardından arama kurtarma ekipleri bir can daha kurtarmak için saniyelerle yarıştı.
Türkiye bölge için seferber olurken afet bölgesinde yürütülen dayanışma ve canhıraş çalışmalara destek görüntüsünde baltalamak isteyenler de dezenformasyona başladı.
Hatay'da, 10 Şubat tarihinde gece saatlerinde sosyal medyada yayılan ‘Hatay’da baraj patladı’ yalanı, birçok ekibin yaklaşık 3 buçuk saatine mal oldu.
Ekiplerde yaşanan panikle enkazda arama-kurtarma çalışmaları bir anda dururken, belki de kurtarılmayı bekleyen vatandaşlar hayatını kaybetti.
İHH ARAMA KURTARMA TAKIM LİDERİ ORHAN PARLAK YAŞANANLARI ANLATTI
İHH Arama Kurtarma Takım Lideri Orhan Parlak, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, bu dezenformasyonun nelere mal olduğunu anlattı. Parlak, "Birçok insana müdahale edip kurtarabilecekken bu yalan haber bizi 3 buçuk saat geriye attı. Çok zor bir süreçti” dedi.
İlk ihbarın 12:30’da geldiğini belirten Parlak, “Antakya merkezde büyük bir kargaşa olduğuyla alakalıydı. ‘Baraj patladı’ diye bir duyuru geldi. O duyumla birlikte hemen Jandarma Komutanıyla iletişime geçtik. Bizim korkumuz Suriye bölgesindeki Fua Barajı’ydı, o baraj da Asi Nehri’ne akıyor. Sonra oradaki arkadaşlara sorduk, her hangi bir patlamanın olmadığını ifade ettiler.
"BİRÇOK İNSANA MÜDAHALE EDİP KURTARABİLECEKKEN BU YALAN 3 BUÇUK SAATİMİZE MAL OLDU! "
"Sokaklar bir anda kilitlendi, kim ne yapacağını bilemedi" diyen Parlak, “Sokaklarda polisler, jandarmalar insanları sakinleştirmeye çalıştı. Sokaklar bir anda kilitlendi, kim ne yapacağını bilemedi. Akabinde enkaz çalışmalarını durdurduk. Hem Valilik hem AFAD tarafından teyit ettirip doğruyu öğrenmeye çalıştık. Bilgileri teyit ettikten sonra arkadaşlarımıza 03:00 ile 03:30’a doğru ‘bölgenin güvenli olduğunu ve çalışmalara devam etmelerini’ söyledik. Bu yalan haber ekip arkadaşlarımızın yaklaşık 3- 3 buçuk saat çalışma yapamamalarına sebep oldu. Birçok insana müdahale edip kurtarabilecekken, bu yalan haber bizim 3 buçuk saatimize mal oldu. Çok zor bir süreçti” ifadelerini kullandı.
"BİZ SANİYELERLE MÜCADELE EDERKEN, ARAMA KURTARMAYI ÇOK CİDDİ ANLAMDA SEKTEYE UĞRATTILAR"
İHH Arama Kurtarma Gönüllüsü Hüseyin Yazıcı ise yaşadıklarını şöyle anlattı: “O an askerler bağırıyor, bütün çadırları boşalttılar. Ambulanslar, siren sesleri, her yer bir anda kargaşaya dönüştü. Vinçler, kepçeler kaçmaya çalışıyor. Kaçarken neredeyse askeri ezeceklerdi. Zar zor durdurduk. Vinç zaten kurulumu kolay bir şey değil. Ekipmanların açılması, sağa sola yayılması, çalışmanın başlaması, vinçlerin kurulması, çok zor bir şey. Orada biz saniyelerle mücadele ederken, arama kurtarmayı çok ciddi anlamda sekteye uğrattılar.
Buradaki en büyük problem şu: Özellikle bir takım fenomenler, hızlı bir şekilde haber göndermeye çalışıyor. Ama zaten onların Twitter’dan paylaştıklarını veya sosyal medyadan attıkları haberleri buradaki adam görmüyor. Asılsız haberler yayıldıkça bizim de işlerimiz yarıda kalıyor, belki de kurtaracağımız onca insana 3 buçuk saat müdahale edemeyerek kaybettik.”
Kaynak:Yeni Şafak/İHA