Barınma merkezi yenilendi
Daha önce bez çadırların ve ortak banyo tuvaletlerin yer aldığı Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi, yeni haliyle Suriye'de yaşadıkları acıları unutmaya çalışan sığınmacıların yüzünü güldürüyor- 8 bin 63 Suriyelinin barındığı,
HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ / İSMİHAN ÖZGÜVEN - Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi yenilenen haliyle Suriye'de yaşadıkları acıları unutmaya çalışan sığınmacılara rahat bir ortam sunuyor.
İç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi'nde ilk geldiklerinde çadırlarda barınan Suriyeliler, artık kendileri için hazırlanan konteynerlerde yaşamını sürdürüyor.
Barınma merkezinde market, mini iş yerleri, eğitim ve sağlık hizmetleri, basket, futbol sahaları, çocuk oyun alanları, restoran, terzi, el işi atölyeleri ve kafeler de yer alıyor.
8 bin 63 Suriyeli, çift katlı, içerisinde banyo, tuvalet ve mutfağın bulunduğu konteynerlerde barınıyor.
Merkez, 4'ü hareketli 38 güvenlik kamerası ve 100 özel güvenlik personeli sayesinde 7 gün 24 saat gözetim altında tutuluyor.
Eğitim ihtiyaçları için ana okulundan liseye kadar okulların da bulunduğu merkezde 2 bin 500 öğrenci eğitimlerini sürdürüyor. Futbol sahaları ve oyun parklarının bulunduğu barınma merkezinde çocuklar eğlenceli vakit geçirirken, ebeveynleri de açılan kafede günlerini değerlendiriyor.
Merkezde, sosyal yaşamın yanı sıra açılan çeşitli atölyelerle kadınlara yönelik istihdam sağlanmasının yanı sıra sığınmacıların günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri market, tamirhane, restoran, tatlıcı ve parfüm dükkanları da yer alıyor.
- "Burası adeta bir kent"
Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezdeki 2 bin 56 konteynerlerin hepsinin dolu olduğunu söyledi.
Merkezde Suriyeli misafirlerin tüm ihtiyacının düşünüldüğünü anlatan Uygur, şöyle devam etti:
"Sağlık ocağımızda 4 doktorumuz haftanın 6 günü görev yapıyor. Daha ileri tetkik isteyen vatandaşlarımızı da merkezdeki araçlarla devlet hastanelerine götürüyoruz. 2 bin 500 öğrencimize eğitim veren Türk ve Suriyeli 115 öğretmenimiz var. Burası adeta bir kent. Buraya geçici barınma merkezi dense de bugün ilçe merkezimizin nüfusunun üzerinde bir nüfus barındırıyor. Buradaki insanların her türlü sosyal ihtiyaçları da düşünüldü. Misafirlerimizin her birine Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti her ay kişi başı 100'er lira para hesaplarına yatırmakta. Biz millet olarak insanları Suriyeli, Iraklı diye hiçbir zaman ayırmadık. Bu insanları gönül ve kültür coğrafyamızın içerisinde görüyoruz."
Merkezin dünyada örnek bir yer olduğunun altını çizen Uygur, "Burada aç ve açıkta kalan hiç kimse yok. Türkiye'de Suriyeli kardeşlerimizin misafirliği bir yerde kalıcı misafirliğe dönüşmüş durumda. Tabii ki gönül ister ki bir an önce Suriye'de demokrasi ilerlesin, güvenli bir ortam olsun. Onlar da dönmek istiyor ancak onlar dönecekleri güne kadar bizim misafirimiz." dedi.
- İstihdam imkanı da sağlanıyor
Uygur, merkezde barınan Suriyeli erkeklerin merkez dışındaki günlük işlerde çalışarak ev ekonomilerine katkıda bulunduklarını söyledi.
Kadınlar için de merkezde çeşitli atölyeler açtıklarını aktaran Uygur, "Eşleri dışarıda, günlük işlerde çalışıyor, kadınlar da burada kilim atölyesi, gelinlik atölyesinde çalışarak hane bütçelerine katkı sağlıyor. Biz onları öteki gibi görmedik, biz onlardanız onlar bizlerden. Güzel bir hayat yaşıyorlar, burada mutlu olduklarına inanıyoruz, burada herkes mutlu." diye konuştu.
- Suriyeliler, yaşamlarından mutlu
Lazkiye'den 5 yıl önce kaçmak zorunda kalan ve ailesiyle merkeze yerleştirilen Fatma Devri (47), kendilerine sunulan imkanlar için Türkiye'ye teşekkür etti.
Yapılan iyiliklerin hiçbirini unutmayacaklarını dile getiren Devri, "Bize gösterdiğiniz ilgi ve alaka için teşekkürler, halimiz çok iyi. İş var, hastane var, yemeğimiz pişiyor, güvendeyiz. Burada hiçbir ihtiyacımız karşılıksız kalmıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Eşi ve 5 çocuğuyla merkeze sığınan Suzan Seyfo, "Çocuklarımız ölmesin diye topraklarımızdan çıktık Türkiye'ye geldik. Ülkemde çok çocuk kanı döküldü, 7 yıldır Türkiye'deyim. Bütün çocuklarım burada büyüdü. Çocuklarıma eğitim veriyorlar, sağlığımızla ilgileniyorlar. Ekmeğimiz, suyumuz var çok rahatız. Allah herkesten razı olsun." diye konuştu.
Seyfo, ülkesini özlediğini ve geri dönmek için sabırla beklediğini sözlerine ekledi.
Suriyeli Velit Varro da ölümden kaçıp geldikleri Türkiye'de çok iyi karşılandıklarını, Türklere minnettar olduklarını kaydetti.
AA
Kaynak: