Barış Harekatının 50. Yılında Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu Başladı
Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Girne Amerikan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen sempozyumda, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı anılıyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Girne Amerikan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Barış Harekatının 50. Yılında Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu", NEÜ Köyceğiz Yerleşkesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Sempozyum, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılını anmak amacıyla Türkiye'de düzenlenen ilk etkinlik olma özelliğini taşıyor.
Prof. Dr. Mustafa Arslan: "Kıbrıs Harekatı, Geleceğe Dair Umutlarımızı Yeniden Şekillendiriyor"
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Arslan, Kıbrıs Harekatı'nın sadece askeri bir operasyon olmadığını, aynı zamanda güvenli bir gelecek için verilen mücadelenin ifadesi olduğunu belirtti. Arslan, "Bu tarihi olayın 50. yılında hem geçmişi anmak hem de geleceğe dair umutlarımızı ve hedeflerimizi yeniden şekillendirmek için bir aradayız. Sempozyum, edebiyat, tarih, inanç, kültür, dil bilim, basın hayatı, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi zengin bir içeriğe sahip. 16 farklı üniversiteden 70'i aşkın katılımcı sunumlarını yapacak" dedi. Ayrıca, sempozyuma destek veren başta NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu olmak üzere herkese teşekkür etti.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Beyazıt Yumuk: "Erbakan'ın Katkıları Unutulmamalı"
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Beyazıt Yumuk, açılış konuşmasında, Kıbrıs Harekatı sırasında hükümette başbakan yardımcısı olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın katkılarının unutulmaması gerektiğini vurguladı. Yumuk, "Üniversitenin ismine yakışır şekilde 50. yılda böyle bir sempozyumu düzenlemesi bizleri çok mutlu etti. Emeği geçenlere takdirlerimi ve şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Doç. Dr. Hasibe Vehbi Şahoğlu: "Kıbrıs'ın Bir Helen Adası Olduğu İnancı Saplantıdır"
Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hasibe Vehbi Şahoğlu, Kıbrıs Türk halkının çok zor zamanlardan geçerek bugünlere geldiğini belirtti. Şahoğlu, "Kıbrıs'ın bir Helen Adası olduğu inancı bir saplantıdır ve bu saplantının aşılması mümkün değildir. Kıbrıs Türk halkı, federasyon tezinin uygulanabilir olmadığını bilmekte ve çözüm görüşmelerine ancak iki eşit devlet olarak başlanabileceğini söylemektedir" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Cem Zorlu: "Kıbrıs, Türkiye'nin Kalbidir"
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Kıbrıs'ın tarihi, dili, geleneği ve tavrıyla Türkiye'den bir parça olduğunu vurguladı. Zorlu, "Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs'ı savunmak, korumak ve gerekirse kendisinden bir parça haline getirmek zorundadır. Sempozyumu düzenlerken, Necmettin Erbakan'dan ismini alan bir üniversite olarak bu programı yapmamız gerektiğini ifade ettim. Tüm paydaşlar olarak yoğun bir çalışmayla verimli bir sempozyum organizasyonu gerçekleştirdik" dedi.
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: "Kıbrıs'ta Haklı Taleplerimizden Vazgeçmeyeceğiz"
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılında Akdeniz'de Büyük Oyun: Değişen Stratejik Güç Dengeleri" konulu açılış konferansını gerçekleştirdi. Caşın, "Yunan ve Rum mezalimini durduran kahraman bir ordu var ve bu ordu Kıbrıs'ı asla unutmayacak. Türkler Kıbrıs'ta eşit olmak ve haklarını almak istiyorlar. Kıyamete kadar Türk devleti ve milleti Kıbrıs'ın yanında olacak" dedi.
Sempozyumun açılış törenine, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Oğuz, NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Arslan, NEÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şahbaz, Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Hasibe Vehbi Şahoğlu, araştırmacı yazar Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Beyazıt Yumuk, Kıbrıs gazileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Kaynak: