Bayramda nasıl beslenmeli? Risk grubunda olanlar dikkat!
Diyetisyen Beyza Ulukan, “Kurban bayramı et tüketiminin yoğun olduğu günlerdir. Ancak bu dönemde özellikle kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler (çocuklar ve yaşlılar) dikkatli olmalıdır" dedi
Konya Özel Büyükşehir Hastanesi Diyetisyeni Beyza Ulukan, Kurban Bayramına dair beslenme önerilerinde bulundu.
Diyetisyen Beyza Ulukan, “Kurban bayramı et tüketiminin yoğun olduğu günlerdir. Ancak bu dönemde özellikle kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler (çocuklar ve yaşlılar) dikkatli olmalıdır. Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu nedenle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altındadır. Bu sebeplerden dolayı sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmelidir’’ dedi.
Kızartma yerine haşlama veya ızgara et tercih edilmeli
Bayramda tüketilen et miktarı kadar etin 24 saat bekleme süresi ve etin pişirme yönteminin de önemli olduğunu belirten Ulukan, şöyle devam ett: “Et, doğasında yağ barındıran bir gıda olması sebebiyle yağlı kısımları yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol içerdiğinden sağlıklı kişilerde bile kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Etin yaklaşık yüzde 20’si yağdan oluştuğundan pişirirken ayrıca yağ eklemek kan yağlarının yükselmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle eti pişirirken kızartma yöntemini kullanmak yerine haşlama-ızgara gibi yağ eklemeyeceğimiz yöntemlerin tercih edilmesinde fayda var. Izgarada eti pişirirken de etin mangal ateşine 15 santimden daha yakın mesafede olmamasına ve uzun süre mangalda kalmamasına dikkat edilmelidir.”
Sebze ve meyve tüketimine özen gösterelim
Yapılan çalışmalarda; et ağırlıklı ve posadan fakir beslenmenin kolon kanseri riskini artırdığını vurgulayan Diyetisyen Ulukan, “Bayramda et tüketimi arttığı için sebze ve meyve tüketimi azalıyor. Bu nedenle bayramda etleri sebze ile pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edilmeli. Sebzeler ete göre daha posalı ve tok tutucu özelliğe sahip olduğundan, bol sebze tüketerek doygunluk sebzelerden sağlanmalı ve et tüketimi bu şekilde azaltılmalıdır.
Tatlı ve hamur işi tüketiminden kaçınalım
Ayrıca tatlı söz konusu olduğunda baklava başta olmak üzere şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlaç, meyveli muhallebi gibi sütlü tatlılar tercih edilmeli. Şeker ve çikolata yerine ise kuru meyveler tüketilmeli.” diyerek sözlerini noktaladı.