Ümit Savaş Taşkesen
Bekir Biçer: Türk Kürdolog
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Bekir Biçer, son dönemde Kürtler üzerine yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor. Bilinen ezberleri bozucu söylemleri, öğrencilerini yetiştirme konusundaki titizliği, onlara özel zaman ayırması, Konya’daki kültürel aktiviteleri takip etmenin ötesinde TYB Konya ŞubesBağlantıinde organizasyonların mutfağında da yer alan bir isimdir.
İki Doğu İki Batı Derneğinde Yabancı Öğrencilerle ilgilenmesi, bunun yanında verimli çalışmalarıyla mutlaka tanınması gereken bir akademisyendir. İlmini, talip olan herkese açar. Öğrenci/İnsan yetiştirmeyi öncelikleri arasına alır ve onlara zaman ayırır. İlgilenir. Elinden geleni yapar. Hafta içi veya hafta sonu mutlaka Konya Çizgi Kitabevine uğradığımda sohbet ederiz. Bazen Çizgideki Sohbet masasında öğrencilerine ders anlatırken, araştırmalarına yardımcı olurken, kitap tavsiye ederken görür, rahatsız etmeden selamlaşır geçerim. Tamamlayamadığım kitap projelerimi tamamlamam için tembelsin diye takılır. (Çizgi Kitabevindeki zuhurat sohbet ortamı başlı başına bir yazıyı hak ediyor. Onu başka zaman yazalım.)
Kişiliğine, ilmine, sohbetine değer verdiğim ender insanlardandır Doç.Dr.Bekir Biçer. Firdevsi-i Rumi ve Tarihçiliği, Türklerin İslamlaşma Süreci, Danişmend Gazi Destanı, Modernist Müslüman Mustafa Kemal, Tarihe Giriş, Silahşorname ve Kürtler, Kürt Tarihinin Kaynakları ve Kürdoloji Çalışmaları adlı kitapları Çizgi Kitabevi tarafından yayınlandı. Sanırım, 2010 yılından sonra Kürtler üzerine okumalarını ve çalışmalarını yoğunlaştırdı. En can alıcı sorunumuz üzerine yapılan çalışmaların, kaynakların azlığını farkettikten sonra bunu kendisine dert edinerek okumalara başlayıp, bunu makale ve kitaplara dönüştürdü.
Öyle ya, Oryantalistler 100 yıldan fazla süredir Batılı Kaynaklarda bu alanda çalışmalar yapılıyorken bizim kendi akademisyen ve entelektüellerimiz çeşitli sebeplerle bu konudan uzak durdu. Bekir Biçer, bu anlamda sessiz, titiz ve derinden okumalar yaparak ulaştığı sonuçları, kaynak metinleri derledi, kitaplaştırdı. Kitaplaştırmanın ötesinde bu alanda çalışmak, temel metin ve kaynaklara erişmek isteyenler için yazılarını internet ortamına da taşıdı: www.kurdolojiakademi.net Sitede 9 u kendisine ait olmak üzere 213 makale, inceleme, kitap yazısı bulunuyor.
“Bilgi güçtür”. Anlamını, kökenini, söylemini bilemediğiniz, hakim olamadığınız konulara hükmedemez, doğru teşhis koyamaz ve ona göre strateji geliştiremezsiniz. Bu yüzden, can alıcı sorunlarımız üzerine yoğunlaşmış akademik, stratejik çalışmalar yapılmalı, çalışmalar desteklenmeli, yetenekli, donanımlı, kendini kör angajmanlarla sınırlandırmamış, özgür ve eleştirel düşünebilen, sorunları bütün veçhi ile ele alabilen gerçek anlamda uzmanlar yetiştirmeliyiz.
Okumaya ve çalışmalarınızı ürün olarak ortaya koymaya devam Sevgili Hocam.