Beyşehir'de Jandarmadan Bilgilendirme Broşürleriyle Sahte Para Uyarısı
Konya’nın Beyşehir ilçesinde, jandarma ekipleri dağıttığı bilgilendirme broşürleriyle işyerleri ile yol güzergahlarındaki akaryakıt istasyonlarını uyardı.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, jandarma ekipleri dağıttığı bilgilendirme broşürleriyle işyerleri ile yol güzergahlarındaki akaryakıt istasyonlarını uyardı.
Beyşehir İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Beyşehir ve çevre ilçelerde son günlerde artan sahte para olayları üzerine harekete geçti. Beyşehir'de yaklaşan Ramazan bayramı öncesinde de bu tür olayların yaşanabileceğini göz önünde bulunduran Jandarma ekipleri, dağıttığı broşür ve muhtelif noktalarda astığı afişlerle işyeri sahiplerini ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin sahte para konusunda mağduriyet yaşamaması için çalışma gerçekleştirdi.
Sorumluluk alanındaki Beyşehir'e bağlı dış mahallelerde faaliyet gösteren işyeri ve kahvehanelerde konuyla ilgili çalışmaları gerçekleştiren jandarma ekipleri, yol güzergahlarında bulunan akaryakıt istasyonlarındaki işletmeciler ile çalışanları bilgilendirdi. Özellikle esnafı ve işyeri sahiplerini peşin alışverişlerde sahte para alışlarına karşı uyaran Jandarma ekipleri, bilgilendirme broşürlerini dağıtırken sahte ve gerçek paraların nasıl ayırt edilebileceğine yönelik de bilgiler verdi. Yürütülen çalışmalarda, piyasaya sürülen sahte paraların birebir gerçek paraya benzetilerek üretilmelerinden, sahte parayı piyasaya süren şahısların düzgün giyimli, ikna kabiliyetlerinin yüksek olmasından ve vatandaşlar tarafından banknotların halka yönelik güvenlik unsurlarının tam olarak bilinmediğinden sahte para olaylarının meydana geldiğine dikkat çekilerek, "Sahte paralar genellikle bakkal, market, büfe, akaryakıt istasyonu, kahvehane, Pazar yeri gibi yerlerden yapılan küçük miktarlı alışverişler karşılığında, yüksek değerlerdeki sahte banknot verilerek para üstünün gerçek para olarak alınması, araçlara alınan akaryakıt karşılığı benzin istasyonlarına verilmesi, şans oyunları oynatan bayilere verilmesi, canlı hayvan ticareti yapan kişilere ve seyyar satıcılara verilmesi, taksi ve ticari araç kullananlara verilmesi, toplu ödemelerde para destelerinin arasına az sayıda sahte banknot konularak verilmesi gibi yöntemler ile piyasaya sürülmektedir. Özellikle Ramazan bayramı için geriye sayımın başladığı bugünlerde ve bayram öncesindeki alışverişlerde meydana gelebilecek sahte para olaylarına karşı işyeri sahiplerimizin yapmış oldukları para alışverişinde şüpheli durumlarla karşılaşmaları halinde öncelikle paraların birden çok güvenlik özelliklerini iyi bilmeleri ve gerçek olan paralarla karşılaştırarak kontrol etmeleri büyük önem arz etmektedir. Bununla birlikte sahte paranın, veren kişiye iade edilmemesi ve güvenlik güçlerine teslim edilmesi, şahsın eşkal, kimlik ve oto bilgilerinin tespit edilmesi, sahte parayı veren şahsın mümkün mertebe oyalanmak suretiyle en kısa sürede 156 Jandarma imdat hattının aranması ve güvenlik güçlerine bilgi verilmesi suretiyle yakalanması sağlanmalıdır. Ayrıca, sahte parayı ayırt edecek cihazların da işyerlerinde bulundurularak kullanılması da alışveriş esnasında alışı yapılan paraların kontrol edilmesi neticesinde vatandaşlarımız böyle bir mağduriyet yaşamamış olacaklardır" uyarısında bulundu.