Bin 300 rakımda dünya devleriyle rekabet

Bin 300 rakımda dünya devleriyle rekabet

Bin 300 rakımda tarım yapılması zor olan Bursa'nın Keles ilçesinde mavi ladin bahçesi kurarak istihdam sağlayan Mehmet Sakarya, dünya pazarına açılmayı hedefliyor.

Bursa'nın kırsal Keles ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Sakarya, bin 300 rakımda mavi ladin bahçesi kurarak bölge tarımını canlandırmak için önemli bir adım attı. Yüzde 70'i ormanlık alan olan ve tarıma uygun olmayan arazilerde fide olarak aldığı mavi ladinleri yetiştirerek istihdam sağlayan Sakarya, bölgenin ekonomik değerini artırmayı hedefliyor.

Bin 300 rakımda dünya devleriyle rekabet

Az Alandan Yüksek Katma Değer

Yüksek rakımda tarım yapmanın zorluklarına rağmen alternatif tarım üretimiyle bölgeye katkı sağladıklarını belirten Sakarya, şu ifadeleri kullandı: "Yaşadığımız bölgeden dolayı alternatif tarım üretmek durumundayız. Kooperatif üyeleri olarak mavi ladin gibi ibreli bitkiler üretmeye başladık. Şu anda deneme aşamasındayız. Fide halinde alıp 1 metrelere kadar yetiştiriyoruz. Arazimizin yüzde 70'i orman olduğu için tarımı işleyebileceğimiz alanlar çok küçük, dolayısıyla yeni iş imkanları oluşturuyoruz. Kamu desteğine ihtiyacımız var. Alım garantili ürünler yetiştirmek mecburiyetindeyiz, çünkü pazara çok uzak bölgedeyiz. Az alandan yüksek katma değer üretmeye çalışıyoruz."

Bin 300 rakımda dünya devleriyle rekabet

Türkiye'de Üretilen Mavi Ladin İhracata Hazırlanıyor

5 yıl öncesine kadar ithal edilen dış mekan bitkilerinin yerli üretimle birlikte ihracata başladığını belirten Sakarya, "Ürettiğimiz ürün 'hopsi mavi ladin' olarak biliniyor ve bu bölgeye çok uygun. Mavi ladin yüksek rakım sever ve sert kışlar için idealdir. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nin bir kısmında ve Ege Bölgesi'nde üretiliyor. Devlet desteği ile Bursa'da Kestel bu işi iyi yapmaya başladı ve dünya markası oldu. Biz de bölge markası olma yolunda ilerliyoruz. Şu an bulunduğumuz bahçede 500 adet mavi ladin var. Daha önce ithal edilen bu bitkiler son 5 yıldır yerli üretimle karşılanıyor ve yavaş yavaş ihracata yöneliyoruz. İspanya ve Hollanda'ya ürün yapan firmalar var. Bizim de onları yakalamamız ve bölgeye ekonomik bir değer katmamız gerekiyor," dedi.

Bin 300 rakımda dünya devleriyle rekabet

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler