Bingöl kaplıcaları her dönem ilgi görüyor
Kentin turistik beldesi Ilıcalar'daki kaplıcalardan 4 ayda 240 bin kişi yararlandı- Ilıcalar Belediye Başkanı Günerigök:- "Yazın doluluk oranımız yüzde 100. Kışın da motellerimiz kısmi olarak boş kalıyor ama otellerimize sürekli müşteri gelip, gidiyor. Ha
BİNGÖL (AA) - ABDULLAH ÇELİK - Bingöl'de, halk arasında özellikle böbrek rahatsızlığına iyi geldiğine inanılan Ilıcalar beldesindeki kaplıca, yılın her döneminde vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
Kent merkezine 20 kilometre mesafedeki Ilıcalar beldesinde kendiliğinden çıkan ve doğal sıcaklığı 40-50 derece olan suyun, içerdiği mineraller sayesinde böbrek taşlarını düşürmede büyük fayda sağladığına inanılıyor.
Sodyum, kalsiyum, bikarbonat ve sülfat gibi mineraller bakımından zengin olan suya sahip kaplıcalara vatandaşlar yılın her döneminde yoğun rağbet gösteriyor.
Kentin en önemli turizm merkezinden biri Bingöl Üniversitesi, biri de özel Binkap Termal Otel Tesisleri olmak üzere iki termal tesiste, 2'si VIP 12 havuz, 120 yatak ve 20 apart daire bulunuyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bingöl Üniversitesi verilerine göre, konaklama tesislerinde haziran-eylül döneminde doluluk oranı yüzde 100 olarak gerçekleşti. Buna göre, tesislerde yaklaşık 5 bin yerli ve 100 yabancı turist konaklarken, 4 ayda 240 bin kişi kaplıcadan günübirlik yararlanmak için tesislere akın etti.
- "Türkiye'de yılda 10 milyon insan kaplıca tedavisi görüyor"
Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fizyoterapist Aydın Sever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaplıca suyunun yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını söyledi.
Sıcak suyun sadece tedavi yöntemiyle değil koruyucu sağlığın desteklenmesinde kullanılan bir araç olduğuna dikkati çeken Sever, "Termal sular açısından zengin bir coğrafya olduğumuz için Türkiye'de yapılan değerlendirmelere göre yaklaşık senede 10 milyon insan kaplıca tedavisi görmektedir." dedi.
Sever şöyle devam etti:
"Geniş bir hastalık yelpazesi var. Özellikle eklem rahatsızlığı, iltihap, cilt, eklem kireçlenmesi, diz ağrıları, iltihaplı romatizmal hastalıklar ve sistemik rahatsızlıklarda kullanılıyor. Cerrahi girişim sonrası eklem sertliği gelişen hastalarda, gut rahatsızlıklarında, depresif ve psikolojik rahatsızlıklarda ve kadınlara yönelik kısırlık ve müzmin rahatsızlıklarda da kaplıcalar kullanılan bir tedavi yöntemidir."
Sever, Bingöl'deki kaplıca suyundan alınan numune değerlerinin Türkiye ortalamasının üzerinde çıktığına işaret ederek, "Termal su, doğa eliyle bize sunulan bir şifa vesilesi. Gerek bölge halkının gerek çevre illerin bu nimetten mümkün mertebe yararlanması gerekiyor. Çünkü modern tedavilerde sadece ilaçlar değil doğa eliyle sunulan imkanlar da kullanılıyor. Bunun daha değerli, daha evla olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.
- "81 ilden misafir ağırladık"
Ilıcalar Belediye Başkanı Mehmet Günerigök de 3 bin 500 nüfuslu beldenin nüfusunun yaz aylarında 6 bine çıktığını söyledi.
Kentte gelen yerli ve yabancıların kaplıcaya uğramadan memleketlerine dönmediğini anlatan Günerigök, şöyle devam etti:
"Ilıcalar, Bingöl'ün termal turizmi, sosyal ve kültürel alanda yeri ve önemi olan bir beldemizdir. Termal tesislerimizden dolayı özellikle yaz aylarında çok insan sirkülasyonu oluyor. İlimize yurt içinden ve dışından gelen insanımızın uğrak yeridir. Yaz aylarında nüfusumuz 7 ay boyunca yaklaşık 6 bini buluyor. Yaz aylarında her bir tesimize günübirlik günde yaklaşık 2 bin kişilik giriş oluyor. İnsanlar buraya sadece kaplıca için gelmiyor. Yeşil doğasıyla piknik yapmak için tercih ediliyor. Bu sene 81 ilimizden misafir ağırladık. Bunun çetelesini tuttuk."
- Sezonda doluluk oranı yüzde 100
Binkap İşletme Müdürü Mehmet Avlı ise suyun şifalı olduğunun bilimsel raporlarla da ispatlandığını belirterek, böbrek rahatsızlığı, bel ve boyun fıtığı ile romatizmal rahatsızlıkları olanların kaplıcaları tercih ettiğini söyledi.
Haziran ve eylül dönemlerinde tesislerinde boş yer bulunmadığını, rezervasyonların sezon başında yapıldığını aktaran Avlı, "Termal merkezimizde termal ve otellerimiz mevcuttur. Suyumuz en az kükürde sahip olan bir su. Berraklık açısından Türkiye'nin en iyi sularından biridir. Motel ve otellerimiz yazın dolu. Yazın doluluk oranımız yüzde 100. Kışın da motellerimiz kısmi olarak boş kalıyor ama otellerimize sürekli müşteri gelip, gidiyor. Havuzlarımız ise yaz kış çalışıyor." ifadelerini kullandı.
Kaplıcadan faydalanan Fesih Akay, arkadaşlarıyla Bitlis'in Güroymak ilçesinden geldiğini aktararak, "Çok şifalı bir su, herkese öneriyorum. Arkadaşlarla ayda bir geliyoruz. Güzel, temiz bir su." dedi.
Kütahya'dan Bingöl'de görev yapan kızını görmeye gelen Süleyman İnce de tesisi çok beğendiğini belirtti.
Belde sakinlerinden Ali Kaymazalp ise Ilıcalar beldesinde ikamet ettiğini, haftada en az bir kez sıcak suya girdiğini dile getirdi.
Kaymazalp, "El ve ayaklarımda oluşan kaşıntı nedeniyle suya girdim ve şifa buldum." dedi.
Esnaf Murat Erten, beldede yaz sezonunda müşteri yoğunluğu yaşadıklarını dile getirdi.
Erten, "Sezonda müşteri yoğunluğuna göre işlerimiz iyi. Sezon bittiğinde işlerimiz yüzde 50'ye düşüyor. Kaplıcanın faydaları gerçekten çoktur. Bu su sadece yaz değil kışın da var. İnsanlarımızın yaz kış demeden bu sudan faydalanmasını istiyoruz." diye konuştu.
AA
Kaynak: