Zeki Oğuz
Bir Sergi, Üç Kitap ve Bir Acı Haber
Azeri Ressam, güzel insan İbrahim Rzayev altı yıldır aramızda.İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü her yıl resim kursları düzenlemekte. İbrahim hocanın yetiştirdiği öğrencilerin eserleri kurs bitiminde, haziran ayı ortalarında sergilenmekte. Her yıl olduğu gibi 2007 sergisinde de çok güzel eserler var.
Son sergide 51 sanatçının eseri vardı. Kursiyer demeyi özellikle istemedim çünki bir kurs döneminde yaratılanın çok ötesindeydi sergilenen eserler. Bir ilginç nokta ise kursa katılanların büyük çoğunluğunun kadın olmasıydı.Kursa katılanların sadece 7 si erkekti. Maalesef bu güzel insanlardan birini,değerli insan,şehrimiz kültürüne önemli katkıları bulunan Mevlüt Bektaş’ı geçtiğimiz salı günü kaybettik.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü değerli arkeolog Necip beyden sonra uzun yıllar müdür yardımcılığı yapan Mevlüt beyi de kaybetti.İbrahim hocanın resim kurslarının da devamlı bir öğrencisiydi.Mevlüt Bektaş’ın ailesine ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğündeki bütün arkadaşlara sabır ve başsağlığı diliyorum.
Nur içinde yat sevgili Mevlüt Bektaş.
KONYA KİTABI
Konya Ticaret Odası her ay yayınladığı İpek Yolu Dergisinin yanısıra her yıl birde Konya Kitabı yayınlıyor.Biraz gecikmeli de olsa 2006 yılı 9. sayısı da yayınlandı.Kitabın editörleri Prof. Dr. Haşim Karpuz ve Doç. Dr. Osman Eravşar.
İpek Yolunun Konya kitaplarının hepsi birer başucu kitabı niteliğinde.Kitapta yer alan makalelerin hepsi şehrimiz tarihine ışık tutuyor,okuduğunuz her satırda yeni bilgilerle donanıyorsunuz.
Bu kitapta emeği geçen herkeze teşekkür borçluyuz.
DÜNYA MEVLEVİHANELERİ
Ahmet Kuş,İbrahim Dıvarcı ve Feyzi Şimşek arı gibi çalışan üç arkadaş.Siz bu satırları okuduğunuz sırada onlar Arnavutluk’ta Osmanlı izlerini sürüyor olacaklar.
Bu üç fotoğraf sanatçısı arkadaş Sille Albümü, Konya’daki Selçuklu Eserleri, Beylikler Dönemi Eserleri ve Türkiye Mevlevihaneleri’nden sonra Dünya Mevlevihaneleri de yayınlandı.
Büyük boy, 290 sayfa olan kitabı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayınladı.Değerli fotoğraf sanatçısı arkadaşlarımı ve kitabın yayınlanmasında büyük katkıları olan Abdüssettar beye teşekkür ederken sanatçı arkadaşım Ahmet Kuş’tan bir isteğim var.Bu albümleri oluştururken binlerce kilometre yol katettin, müthiş gezi izlenimlerin olmuştu ve bunları yazdığını biliyorum.Ne olur elini biraz kıvrak tut da o izlenimleri, o güzel anıları okuyalım.
Bir hafta önce sevgili Hakkı Biçer’e yazımı vermeye gittiğimde masasının önünde harika bir kitap gördüm. Kitabın adı “Tarihten bugüne Bütün Yönleriyle Kurucova”ydı. Kitabın kapağında “Türkiye’nin Gizli Cennetleri” başlıklı bir logo vardı. Gerçekten Kurucova’yı anlatan sözlerdi bunlar. Gizli bir cenneti o bölge. Kitabın yazarı Uzm.Hasan Ozantürk’tü. Hakkı’ya kitabı nasıl temin edebileceğimi sordum.Yazarın telefon numarasını verdi.Büroma döner dönmez Hasan beyi aradım, kitabı istedim, sağolsun ertesi gün gönderdi. Umarım bir gün kendisiyle çay içmek kısmet olur da uzun uzun sohbet ederiz.
Bazı fotoğraf sergilerimde Kurucova fotoğraflarına bolca yer veririm.Bir sergimde izleyenleri gezdirirken o fotoğrafları anlatmış ve o bölgenin çok ihmal edildiğini,yolların çok bozuk olduğundan söz etmiştim. İl Özel İdare Sekreteri Muammer bey ilgileneceğini söylemişti ama aylarca uğraşmama rağmen kendisiyle görüşme fırsatı bulamamıştım.Umarım yeni valimiz o bölgeyi bir ziyaret eder,yolların yapımını sağlarda bizde o cennetlere daha rahat ulaşırız.
Kitap Kurucaova Belediyesi’nin desteği ile Selçuk Üniversitesi matbaasında bastırılmış.
Bu değerli çalışması için yürekten kutluyorum Hasan Ozantürk’ü.
Konyalılara da bir çağrım var. Bir hafta sonunu Beyşehir Gölü’nün Batı yakasına ayırın. İslibucak’ı Kubadad sarayını, Anamas Dağları’nın eteklerindeki yaylaları görün. Nasıl bir cennetin yakınında yaşadığınızı görün, hissedin. Birgün etliekmek yemeyin. Doğada ateş yakın, patlıcan, patates közleyin. Bir parça eti külbastı yapın, bakın nasıl değişecek dünyanız.