Birlik Vakfı Konya Şubesinde Mukaddime dersleri! Prof. Demirci İbn Haldun'u anlattı
Birlik Vakfı Konya Şubesinde ilim adamı İbn Haldun'un Mukaddime isimli eseri Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demirci tarafından anlatıldı.
Birlik Vakfı Konya Şubesinde 29 Nisan Cumartesi günü saat 16.00'da düzenlenen Mukaddime derslerinde Prof. Dr. Mustafa Demirci, İbn Haldun'un hayatını ve yaşadığı dönemin siyasi, iktisadi ve coğrafi koşullarıyla birlikte anlattı.
Birlik Vakfı Konya Şubesinde ilim adamı İbn Haldun'un Mukaddime isimli eseri Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demirci tarafından anlatıldı. Prof. Dr. Mustafa Demirci Mağrip coğrafyasında yetişen tarihçi, sosyolog, filozof, siyaset ve devlet adamı İbn Haldun'un hayatını ve yaşadığı dönemin siyasi, iktisadi ve coğrafi koşullarıyla birlikte değerlendirdi. İbn Haldun'un Farabi, İbn Sina, Mevlâna, Gazali gibi önemli alimlerden birisi olduğunu ifade eden Demirci, onun eserlerinin bütüncül bir yaklaşım ile yeteri kadar incelenmediğini hakkındaki çalışmaların yeterli olmadığını belirtti.
Türkiye'de üniversite eğitiminde klasik metin okuma geleneğinin ve metin temelli eğitim geleneğinin yeterli seviyede uygulanmadığı tespit eden Prof. Dr. Mustafa Demirci, öğrencilerin eğitim aldıkları lisans alanlarıyla ilgili temel metinleri okumamış olmalarının bir eksiklik olarak görülmesi gerektiğini, bu nedenle de temel metinlerin okunmasına önem verilmesi gerektiğini ifade etti. İbn Haldun'un 12 ciltlik el-İber isimli dünya tarihi kitabına ön söz olarak yazdığı Mukaddime isimli eserin bu temel metinlerden birisi olduğunu, tarih, ilahiyat, felsefe, sosyoloji ve siyaset bilim eğitimi alan talebelerin mutlaka bu eseri okumaları gerektiğin belirtti.
İslam dünyasında kendi biyografisini yazan az sayıdaki ilim adamından birisi olan İbn Haldun'un Tunus, Cezayir, Fas, Libya, Mısır, Suriye ve Endülüs (İspanya ve Portekiz) bölgelerinde yaşadığını, ailesini kara veba salgınında kaybettiğini, bu olumsuzluğa karşın zekâsı ve çalışkanlığı ile iyi bir eğitim aldığının anlaşıldığını söyledi. 18 yaşından itibaren bölgedeki şehir devletlerinde bürokratik görevler yapan İbn Haldun, devletler arası ilişkilerde sorunları çözen diplomat olarak yaşadığın dönemin bütün kral ve sultanları ile görüşmüş ve birlikte çalışmıştır.
İbn Haldun'un Mukaddimesi 6 bölümden oluşmaktadır. Türkçeye Ahmet Cevdet Paşa tarafından tercüme edilen tarihin genel ilkeleri, coğrafya insan ilişkisi, toplumların yaşamı konuları incelendiği kitabın 6. Bölümü bilimin önemi ve topluma katkılarını ihtiva etmektedir. Mustafa Demirci, İbn Haldun'un Mısır'a gittiğinde İskenderiye ve Kahire şehirlerinin mimarisine hayran kaldığını, buna karşın Mısırlı öğrencilerin de İbn Haldun'un derslerine büyük önem verdiklerini ifade etti. Prof. Demirci'ye göre 1300'lü yıllarda İslam dünyasında bilgi hareketliliği ve bilim adamlarının aralarındaki bilgi alışverişi muhteşemdir, ilme ve ilim adamlarına verilen değer bilimin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.
İlim semasının önemli yıldızlarından birisi olan İbn Haldun, Şam ziyareti sırasında Emir Timur'a esir düşmüş, daha sonra esaretten kurtularak 50 yaşından sonra yerleştiği ve himaye gördüğü Memluk devleti hakimiyetindeki İskenderiye'ye dönmüş ve burada vefat etmiştir.
Mukaddime yazarı İbn Haldun'un dönemin ilim merkezlerinden Konya'nın ilim havuzundan nasiplenmiş olması Birlik Vakfı Konya Şubesi'ndeki Mukaddime dersinin özel bilgilerinden birisi oldu. İbni Haldun'un hocasının hocası Alaaddin Konevi Konyalıdır. İbn Haldun'un yetişmesinde Konya medreselerinin de katkısı olmuştur.
Büyük ve uzun ömürlü devletlerin her alanda büyük eserler meydana getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Demirci'ye Mukaddime dersinin sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak hediye takdim etti. Mukaddime derslerinin devam edeceği Abdi Parlak tarafından ifade edildi.