Bozkır ve çevresi kurtarılmalı

Bozkır- Ahırlı- Yalıhüyük sorunlardan kurtarılmalı

Bozkır Kültür, Folklor ve Dayanışma Derneği Başkanı Avukat Ruhsar Tanrıkulu, Bozkır, Ahırlı ve Yalıhüyük’ün sorunlardan kurtarılmasını istedi. Tanrıkulu, başta Bozkırlı Milletvekilleri Hüsnü Tuna ve Mustafa Kalaycı olmak üzere, tüm Konya Milletvekillerinin 23’üncü dönem parlamentosunda bölgede yaşayan hizmete susamış insanların sorunlarına çözüm üretmeleri gerektiğini söyledi.

Konya, 31 ilçesi 174 beldesi ve 632 köyü ile Türkiye’nin en fazla yerleşim birimine sahip ilidir. 206 belediyesi ile de en fazla belediye Konya’da bulunmaktadır. Konya, nüfus itibari ile Türkiye’nin 4. büyük ili olmakla beraber, yüzölçümü itibari ile Türkiye’nin en büyük ili olma özelliğini taşımaktadır.

Türkiye nüfusunun yüzde 3.23’ü Konya’da yaşamaktadır. Ne var ki gerek yüzölçümüne gerekse nüfusuna oranla Konya’nın kamu yatırımlarından aldığı pay düşük kalmaktadır. İller sıralamasında Konya nüfusuna ve yüzölçümüne karşılık gelen payları alamamaktadır.

İşte Bozkırımız da Konya’nın Türkiye genelindeki durumuna paralel olacak şekilde gereken kamu yatırımını alamamaktadır. Bozkır Konya’nın nüfus itibari ile 14. ilçesidir. Türkiye’nin 858 ilçesi baz alındığında gelişmişlik sıralaması 591’dir. Konya ilçeleri arasındaki gelişmişlik sıralaması ise 24.’lüktür. Bozkırımızla birlikte değerlendirilmesini arzu ettiğimiz Ahırlı ve Yalıhüyük ilçelerimiz için de durum çok farklı değildir. Her 3 ilçemiz de bugün küçülme tehlikesi ve tehdidi ile karşı karşıyadır. Kalkınmada Öncelikli Yöre Uygulaması ve Teşvikli İller Uygulaması’nda Konyamız mağdur durumdadır. Konya kişi başına 54 dolarla ilk teşvik uygulamasının dışında kalmış 2. teşvik uygulaması kapsamına da girememiştir. Bu durum başta İlçemiz olmak üzere Konya’nın taşrada ilçeleri için büyük olumsuzluk meydana getirmektedir. Konya’nın 17 ilçesi, ilçeler arası gelişmişlik sıralamasında ortalamanın altında, 7 ilçesi ortalama seviyesinde ancak 7 ili de ortalamanın üzerinde yer almaktadır. Bu da iller arası teşvik uygulaması yaklaşımının adaletsizlikleri beraberinde getirdiği, sektörler ve ilçeler arası teşvik uygulamasına geçilmesi gerektiğini göstermektedir. Biz inanıyoruz ki; istihdamın ve üretimin önünü açacak temel altyapı yatırımları gerçekleştiği zaman Bozkır’ın mert ve çalışkan insanları milli ekonomimize çok daha fazla katkıda bulunacaktır.

Şimdi de Bozkır, Kültür, Folklar ve Dayanışma Derneği Başkanı Avukat Ruhsar Tanrıkulu’nun sektörler itibari ile Bozkır, Ahırlı ve Yalıhüyük için yatırım taleplerini kamuoyunun bilgisine sunmak istiyorum. Biliyorum ki, yıllardır dağ gibi büyüyen bu borunlar 24 saat içerisinde çözümlenemez. Ama, Bozkırların oylarıyla TBMM’ye giden ve yemin ederek görevlerine başlayan Milletvekillerimizin çalışma masalarının üzerinde bu dosyanın bulunmasını gerekiyor.

TARIM-SU VE SULAMA

Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre Bozkır’da 23 bin 600 hektar tarım alanı bulunmaktadır. Söz konusu tarım alanının 14 bin 123 hektarı sulanabilir tarım arazisi olmakla beraber bunun ancak bin 430 hektarı sulanmaktadır. Tarım alanlarımızın kullanım amaçlarına göre dağılımına baktığımız zaman arazimizin çok büyük bir kısmının nadasa bırakıldığını, 3 bin94 hektar alanın hububat ekiminde kullanıldığını, 2 bin 563 hektarlık meyvelik ve 2 bin 525 hektarlık bağlığın bulunduğunu görüyoruz. Yukarıda da görüleceği üzere var olan tarım alanımız verimli olarak değerlendirilememektedir. Bu da ancak sulama yatırımlarının yapılması ile gerçekleşebilecektir. Klasik sulama usullerinin yanı sıra kapalı sistem özellikle damla sulama yatırımlarının alt yapısının gerçekleştirilmesini arzu etmekteyiz. Böylece tarımdaki nüfusumuzun refah seviyesi artacak, tarıma dayalı sanayinin gelişiminin yolu açılacaktır ki bu da istihdam demektir. Tarım hayvancılığı birlikte değerlendirmemiz gerekmektedir. Bu amaçla büyükbaş hayvanlarda, verimli cinslerinin ilçemize kazandırılması ve nesil ıslahı yönünde teşvik beklemekteyiz. İlçemizde bağcılık, bal üretimi ve meyvecilik alanlarında ciddi çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu alanları tamamlayıcı soğuk hava depolarının kurulması ve pazarlama ağının yapılandırılması da şarttır. Bu amaçla pilot uygulamaların ortaya konulması, tarım il ve ilçe müdürlüklerinin yanı sıra Selçuk Üniversitesi’nin proje çalışmaları gerekmektedir. Söz konusu çalışmaların başlatılıp yürütülmesi konusunda sivil toplum örgütlerimiz ile kaymakamlık ve mahalli idarelere de büyük görev düşmektedir. Bu faaliyetler arazimizden azami istifade, göçün durdurulması ve istihdam amaçlarına yöneliktir.

İÇME SUYU

Bozkır İlçe Merkezi’nin su şebekesi 40-50 yıl önce döşenmiştir asbest borulardan oluşmaktadır. Yine 1970’li yıllarda tesis edilmiş Bozkır Merkez, 5 belediye ve 18 köyün üye olduğu içme suyu grup birliği bulunmaktadır. Bu şebeke de asbestli borulardan yapılmıştır. Sonuç olarak ilçe merkezimiz ve anılan beldeler ile köylerimizin sağlı içme suyuna kavuşabilmesi için şebekenin yenilenmesi gerekmektedir. Hisarlık Kasabamız’ın se ve su deposu ihtiyacı acilen karşılanmalıdır.

SULAMA

Yukarıda sulanabilir alan miktarımız ile sulanan alanımızı gösteren rakamlar verilmiştir. Öte yandan basınçlı su sistemlerinin devreye girmesi ile sulanabilir alanların genişleyeceği muhakkaktır. Su açısından zengin sayılabilecek ilçemiz maalesef sudan yararlanma konusunda mağduriyet aşamaktadır. Çarşamba Çayı Havzası’nda su sorunun çözümüne ilişkin olarak; yapımı devam etmekte olan Çağlayan Göleti’nin ödenek ihtiyacı acilen giderilmelidir. 2007 yılı için tahsis edildiği belirtilen 1 milyon YTL’lik ödenek yetersizdir. Projenin tamamlanabilmesi için gerekli olan 7 milyon YTL yıl içinde ek ödeneklerle karşılanmalıdır.

Çarşamba Çayı etrafında bulunan köy ve kasabalarımızda yaşayan hemşehrilerimizin bağ ve bahçelerini sulayamaması büyük bir sıkıntıdır. Bu amaçla Çarşamba Çayı’nın membasına yakın kısımlarda ana ve yan kollar üzerinde yeterli miktarda suyu depolayabilecek birden fazla göletin yapılması gerekmektedir. Bu göletlerde en az 10 milyon metreküp suyun depolanmasına ihtiyaç vardır ki bu da Çaydan Ova’ya giden suyun 15’te 1’i kadardır.

Suğla Havzası’nda su sorunun çözümüne ilişkin olarak;

Ahırlı, Yalıhüyük ve kısmen de Bozkır ilçemizi ilgilendiren havzada depolama yapılmasına rağmen etraftaki arazileri sulayacak tesislerin yapılmamış olması ciddi bir sorundur. Hemen yanı başında suyun bulunduğu arazilerin sulanamıyor olması üzüntü vericidir. Bu amaçla sulama projesi hazırlanmalıdır.

Göksu Havzası’nda yapımı gerçekleştirilecek Mavi Tünel ve Barajlar İlçemiz sınırlarında olmakla beraber topraklarımızın sulanmasına ilişkin bir yaklaşım getirmemektedir. Ancak, projenin bir an önce hayata geçmesi bölgemizde geçici istihdam meydana getirecek, genel olarak ilimizdeki üretimin artmasına neden olacağı için gerçekleşmesini bi an önce arzu ettiğimiz bir projedir.

YOL-ULAŞIM

2007 Yılı Kamu Yatırım Programı’nda Bozkır’ın adının geçtiği tek proje Bozkır-Hadim-Adiller Yolu’dur. Proje 1965 Yılı’nda yatırım programına alınmış olmakla birlikte halen bitirilememiştir. 100 kilometrelik yolun 2010 Yılı’nda bitirilmesi hedeflenmektedir. 47 milyon 500 bin YTL’lik proje bedelli yola 2006 Yılı sonuna kadar 40 milyon YTL harcanmış olup 2007 Yılı ödeneği 1 milyon YTL’dir ki yetersizdir. Söz konusu yolun 04-08 kilometreler arası iyileştirilme yapılmalıdır.

Yol için 2007 yılı içinde ek ödenek ayrılmasını ve en kısa sürede yolun bitirilmesini talep etmekteyiz.

Planlaması tamamlanan ilçemiz girişindeki duble yolun bitirilmesi için ödenek sağlanmalıdır.

Üçpınar Kavşağı tamamlanmalıdır.

Çumra Ayrımı’nda 6’sı ölümlü olmak üzere çok sayıda kaza meydana gelmektedir. 35. kilometre kara noktadır. 1 milyon YTL ödenek ayrılması halinde düzelme sağlanabilecektir.

Aydınkışla’nın içinden geçmesi planlanan yolun güzergahının değiştirilerek dışarıya alınması için destek talep etmekteyiz.

İl Özel İdaremizce gerçekleştirilmesini istediğimiz projeler de şunlardır;

Antalya-Manavgat Yörükleri’nin göçlerini gerçekleştirdiği Yayla Yollarımız’ın bitirilmesi büyük bir sorunu ortadan kaldıracak, bu yollardan sahile inmek mümkün olacaktır. 1. Derecede Öncelikli Yol Kapsamı’na alınan Üçpınar-Soğucak Yayla Yolları’nın bitirilmesi için 7 kilometrelik yolun tamamlanması gerekmektedir.

Hisarlık-Küçükhisarlık-Korualan-Söğüt-Dereiçi, Konya-Alanya  Yayla Yolları 1. Dereceye alınıp asfaltlanmalıdır.

Burada sayamadığımız bütün belde-köy ve yayla yollarımız konusunda çalışma talep etmekteyiz.

DİĞER HİZMETLER

BELEDİYELER VE ALTYAPI

Belediyelerimiz gerçekten çok kısıtlı imkanlarla hemşehrilerimizin ihtiyacını karşılamak için gayret sarf etmektedir.

Belediyelerimize ayırım göstermeksizin destek sağlanmasını talep etmekteyiz.

Bozkır İlçe Merkezi, Sorkun, Dere ve Çağlayan’ın kanalizasyon atıklarının Çarşamba Çayı’na akmasını önleyecek ve projesi tamamlanmış bulunan arıtma tesisleri biran önce hayata geçirilmelidir.

Hisarlık ve diğer beldelerimizin kanalizasyon projesi gerçekleştirilmelidir.

Belediyelerimizin Avrupa’dan kardeş belediye bulmaları ve gerekli işlemlerin yapılabilmesi için destek olunmalıdır. Kardeş belediye uygulaması 300 bin avroluk maddi desteği beraberinde getirmektedir.

Bozkır İlçe Merkezimizde MEDAŞ tarafından projelendirilen elektrik şebekesini yeraltına alma çalışmalarına yeterli ödenek sağlanmalıdır. Bu vesile ile yollarımızın yenilenmesi için Belediyemize destek verilmelidir.

SAĞLIK

Bozkır İlçe Merkezimiz’de Ahırlı ve Yalıhüyük İlçelerimize de hizmet verecek bir hastane olmayışı en ciddi sosyal problemlerimizden biridir. Belediye Başkanlarımız’ın bazen makam araçları ile hastalarımızı sağlık merkezlerine götürmek zorunda kalıyor olması  son derece acı bir gerçektir.

İlçe, köy ve kasabalarımızdaki hastalarımızı yakınlık derecelerine göre çevre ilçelere gitmek zorunda kalmaktadır.

Hastane yapımı konusunda verilen söz yerine getirilmelidir.

Hisarlık Beldemiz’de olduğu gibi beldelerimizde eksik olan sağlık personeli (doktor, ebe, hemşire) ihtiyacı karşılanmalı, ihtiyaç olan bölgelere yeni sağlık tesisleri kurulmalıdır.

Hasta başına düşen yatak sayısı ve hasta başına düşen sağlık personeli sayısı konusunda en az Türkiye ortalamasına ulaşmak hakkımızdır.

EĞİTİM

Her şeyin başı eğitimdir. Maalesef  bölgemizde ilköğretim çağından itibaren, destekleyici bir alan olan dersanecilik dahil olmak üzere gerekli eğitimi yavrularımıza veremiyoruz. Bu nedenle sağlık ve eğitim konusunda bölgemiz için bir acil eylem planına ihtiyaç vardır.

Eğitim konusunda da Türkiye ortalamasında derslik ve eğitim personeli talep etmekteyiz.

8 yıllık kesintisiz eğitim sonrası oluşan ilave derslikler henüz tamamlanmamıştır. Belde belde köy köy örnek verebiliriz. Bu ihtiyaçlar karşılanmalıdır.

Bozkır İlçe Merkezimizde acilen yükseköğrenim yurduna ihtiyaç vardır. 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılı’nda kullanabilecek yurt inşaatı bitirilmelidir.

Yalıhüyük İlçemiz’de Su Ürünleri Meslek Yüksekokulu açılmalıdır.

MARKALAR

Bozkır’ın değerlerini marka haline getirmek de bir diğer hedef olmalıdır. Bozkır Tahini, Bozkır Bıçağı, Bozkır Depmesi bu alanda ilk akla gelen ve marka olabilecek alanlardır Konunun öncelikle odalar, mahalli idareler ve mülki idare tarafından ortaklaşa ele alınması ve  bir eylem planı hazırlanarak,  Bozkır markalarının oluşturulup, tanıtılması uygun olacaktır. Söz konusu alanlarda marka ve patent çalışması yapılmalıdır.

KÜLTÜR-TURİZM

Bozkır, yayla turizmi açısından ciddi bir potansiyele sahiptir. Yaylalarımızın tanıtımı ve turizme uygun altyapının hazırlanması yine bir eylem planı ile hayata geçirilmelidir.

Tarih ve kültür turizmi için Bozkır önemli bir merkezdir. Bu potansiyel değerlendirilmelidir.

Bozkır Osmanlılar Dönemi’nde de önemli bir yerleşim merkezi idi. Bozkır nüfus müdürlüğünde Osmanlıca kütükler halen muhafaza edilmektedir. Bu kütüklerin sağlıklı şartlarda korunduğunu söylemek mümkün değildir. Daha fazla zaman geçmeden söz konusu kütükler günümüz Türkçesi’ne çevrilmeli ve böylece köylerimiz ve kasabalarımızda yaşamış ailelerin soy ağaçları ortaya çıkarılmalıdır.

MADENLER

Bozkır madenleri konusu özel olarak ele alınmalı, MTA tarafından tarama çalışması yapılmalıdır. Geçmişte işletilen madenlerin tekrar işletilebilmesi sağlanmalı  ve özellikle doğal taş (mermer-traverten) sektöründeki canlılık göz önünde bulundurulursa bu alana yoğunlaşılmalıdır.

İlçe Merkezimiz için;

Sanayi Bakanlığımız’dan Küçük Sanayi Sitesi için destek ve Kapalı Spor Salonu için Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz’den ilgi beklemekteyiz.

Sonuç olarak;

Bozkır-Ahırlı-Yalıhüyük Bölgesi’nin Doğu ve Güneydoğu’dan çok daha geri durumdan kurtaracak,

İstihdamı artıracak,

Yol- su gibi altyapı ihtiyaçlarını giderecek,

Her şeyin başı eğitim anlayışını öne çıkaracak,

Bölgemiz merkezinde yaşayan insanlarımızla bölge dışı ve yurt dışında yaşayan insanlarımızı ve sivil toplum örgütlerimiz kaynaştıracak bir dönem istiyoruz..

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.