Brent Petrol Düşüyor, Türkiye'de Akaryakıt Neden Pahalı?

Brent Petrol Düşüyor, Türkiye'de Akaryakıt Neden Pahalı?

Brent petrol fiyatları düşmesine rağmen Türkiye'de akaryakıt fiyatları artıyor. Peki, bunun nedeni ne?

Akaryakıt Fiyatlarında Artış Bekleniyor

Brent petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen 21 Haziran'da yapılması planlanan ve ertelenen akaryakıt zammının bugün fiyatlara yansıması bekleniyordu. Beklenen artış olmadı. Ayrıca, enflasyon verilerine paralel olarak ÖTV'ye de zam gelmesi öngörülüyor.

Dünya Genelinde Düşüş, Türkiye'de Artış

Dünyada petrol fiyatları düşerken Türkiye'de artan ve artacağı öngörülen akaryakıt fiyatları kafa karıştırıyor. Bu durum, akaryakıt fiyatlarının sadece ham petrol fiyatlarına bağlı olmadığını gösteriyor.

brent-petrol-fiyatlari.jpg

Peki, Fiyatları Etkileyen Diğer Faktörler Neler?

  • Döviz Kuru: Döviz kurundaki dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Dolar kurundaki yükseliş, ithal edilen ham petrole maliyeti artırıyor ve bu durum da pompa fiyatlarına yansıyor.
  • Vergiler: Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gibi vergiler, akaryakıt fiyatlarının önemli bir bileşenini oluşturuyor. Hükümet tarafından yapılan vergi düzenlemeleri de fiyatları etkileyebiliyor.
  • Rafineri Maliyetleri: Ham petrolün işlenerek akaryakıta dönüştürülmesi maliyetli bir işlemdir. Rafineri maliyetlerindeki artışlar da pompa fiyatlarına yansıyor.
  • Uluslararası Gelişmeler: Jeopolitik riskler, savaşlar ve doğal afetler gibi uluslararası gelişmeler de petrol fiyatlarını ve dolayısıyla akaryakıt fiyatlarını etkileyebiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler