BTÜ'nün 2017-2018 akademik yılı açılış töreni
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: - "Üniversite-sanayi iş birliği, ülkemizin hedeflerine ulaşmasında en önemli hareket noktalarından birisidir" - "Üniversite-sanayi iş birliği biriminin temel amacı, üniversitedeki bilimsel potansiyelin, sanayiye aktarılarak
BURSA (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, "Üniversite-sanayi iş birliği, ülkemizin hedeflerine ulaşmasında en önemli hareket noktalarından birisidir." dedi.
Çavuşoğlu, Bursa Teknik Üniversitesinin (BTÜ) 2017-2018 adademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 5'inci teknik üniversitesi olarak 2010 yılında, hükümetin ülke genelinde gerçekleştirdiği eğitim ve teknoloji hamlelerinden birinin sonucu olarak açılan BTÜ'nün bugün gelinen noktada, YÖK tarafından "Robotlar ve Akıllı Sistemler" konusunda ihtisaslaşacak üniversite seçilmenin onurunu yaşadığını söyledi.
BTÜ'nün 7-8 yıl gibi kısa süre içinde, hükümetler tarafından sağlanan yaklaşık çeyrek milyar liraya ulaşan ödenek miktarıyla, 3 bin 700 seçkin ve başarılı öğrencisi ve 300'e yakın değerli bilim adamı ve akademisyeniyle artık Türkiye'nin nadide eğitim kurumları arasında yer aldığını anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Nüfusu ve gayri safi milli hasılaya katkısı itibarıyla Türkiye'nin dördüncü büyük kenti olan, ülkemizin otomotiv, tekstil, makine, kimya ve gıda sektörlerinin lideri, içerisinde 18 organize sanayi bölgesi bulunan, yaklaşık bin 500 büyük ölçekli sanayi kuruluşu olan, yıllık 14 milyar dolara yaklaşan ihracatı ile ülkemizin en çok ihracat yapan ikinci ili olan ve toplam ihracatımızın yüzde 10'unu gerçekleştiren, yaklaşık 70 bin iş yerinde 950 bin kişinin çalıştığı, istihdamının yüzde 50'den fazlasının sanayide olduğu tek il olma özelliğine sahip bir kentte, böylesi bir dünya şehrinde, önemli ve başarılı bir teknik üniversite kurulması elbette kaçınılmazdı. Bu şeref de bizim hükümetlerimize nasip oldu. Bizlere bu ufku açan milletimizin imkanlarının genişletilmesi için gecesini gündüzüne katan muhterem Cumhurbaşkanımıza burada bütün Bursalılar olarak ve bu toplantıyı teşrif eden hazırun adına ne kadar teşekkür etsek azdır.''
- Üniversite-sanayi iş birliği
Bursa'nın "çalışkan ve üretken" sanayici ve iş adamlarına, hemen yanı başlarında bulunan bu teknik üniversiteyle çok daha yakın ilişkiler içirisinde olmalarını ve iş birlikleri kurmalarını tavsiye eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Üniversite-sanayi iş birliği, ülkemizin hedeflerine ulaşmasında en önemli hareket noktalarından birisidir. Üniversite-sanayi iş birliği biriminin temel amacı, üniversitedeki bilimsel potansiyelin, sanayiye aktarılarak ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunmak ve bölgedeki firmaları Ar-Ge, inovasyon çalışmalarına yönlendirerek, üniversitedeki akademisyen ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı, sürdürülebilir iş birliğini sağlamaktır. Bu çerçevede, BTÜ'nün büyüyüp güçlenmesi, Bursa sanayi ve iş dünyasının da güçlenmesi anlamına gelecektir. Ben diyorum ki Bursa halkı 40 yıldır nasıl Uludağ Üniversitesine (UÜ) sahip çıktıysa, BTÜ'ye de sahip çıkacak, onu ülkemizin en önemli teknik üniversitelerinden biri haline getirecektir. Hedefimiz, kısa vadede Gebze ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitelerini geçmek, orta vadede Yıldız Teknik Üniversitesi, uzun vadede de İstanbul Teknik Üniversitesi ile yarışır hale gelmek olmalıdır.''
Törene katılan öğrencilere de seslenen Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:
"Hükümetimizin en genç bakanı olarak, hem de Başbakan Yardımcısı sıfatımla, hem de dünya güzeli Bursa'mızın bir milletvekili sıfatımla sizlere sesleniyorum, değerli kardeşlerim, BTÜ'yü tercih ettiğiniz ve bu üniversitenin bir mensubu olduğunuz için asla pişman olmayacaksınız. Bursa'da yaşamak, bu manevi ortamın havasını teneffüs etmek, Ulu Camii'si ile Yeşil Camii ve Türbe'si ile Yıldırım ve Murad Hüdavendigar Camileri ve daha nice tarihi mekanlarıyla Bursa'da yaşamanın değerini bilmek zaten bir üniversite okumakla eş değerdir. Bursa'nın medeniyet geçmişi, siz gençlerin teknik üniversitede alacağınız formasyonla birleştiğinde inşallah bu ülkenin önünde kimse duramaz."
- "Bulunduğunuz yere çakılıp kalmak size yakışmaz''
Çavuşoğlu, öğrencilerin "İlim Çin'de de olsa onu gidip bulunuz." diyen bir felsefenin, İstanbul'un fethinde bulunmak için çölleri aşan bir azmin, gönülleri fethetmek için Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen bir inancın mirası üzerinde oturduklarını ifade ederek, şözlerini şöyle sürdürdü:
"Bulunduğunuz yere çakılıp kalmak size yakışmaz. Bugün Bursa'yı gezeceksiniz. Basit bir merakı yansıtan gözlerle değil, hangi devirlerde hangi imkanlarla, hangi vasıtalarla hangi diyarlara hükmetmeye çalıştıklarını anlamaya çalışan bir nazarla bakın Yıldırım'a, Emir Sultan'a, Tophane'ye, Pınarbaşı'na, Muradiye'ye, Murat Hüdavendigar'a. Mutlaka Anadolu'nun ilk ve en büyük üniversitesi olan 1414 tarihli Bursa Yeşil Medrese'yi de ziyaret edeceksiniz. Biliyor musunuz? Ortaçağ'ın dünyadaki en büyük matematik ve astronomi mühendisi Bursalı Kadızade Rumi bu Yeşil Medrese'de diğer adıyla Sultaniye Üniversitesi'nde yetişmişti. Ya Kadı Zade Rumi'nin hocası Molla Fenari'ye ne demeli? Koca Fatih Sultan'ı yetiştiren büyük zat. Allah hepsine gani gani rahmet eylesin, bizleri de kendilerine layık torunlar eylesin. Geçmişten günümüze ilim, kültür, sanat ve hatta edebiyat merkezi olan bir muhteşem kenti tüm dokularına kadar inceleyerek, gezerek, öğrenerek geçecek bir öğrenim hayatı. Böyle bir neslin modern teknik bilimlerle mücehhez olduğunda bu ülkenin geleceğinden nasıl endişe edebiliriz ki?"
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda üniversitenin açılışından bu yana emeği geçen yöneticiler ve akademisyenler ile ilgi ve desteklerini esirgemeyen Bursalı sanayici ve iş adamlarına teşekkür etti.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, daha sonra Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu'na el işi kaftan hediye etti.
Törene, Bursa Valisi İzzettin Küçük, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdülkadir Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş ile bazı milletvekileri de katıldı.
AA
Kaynak: