"Bu karar hukuk katliamıdır"
TİMAV Genel Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz Memleket Danıştay'ın İmam Hatip açma yetkisini de içeren kararını iptal etmesini Memleket'e değerlendirdi.
M. Ali Elmacı'ya konuşan Öksüz, "bu karar hukuk katliamıdır" dedi.
-Danıştay hangi kararı iptal etti?
İmam hatiplerle ilgili yapılan bir karar iptal edildi. Devlet sisteminin içerisinde alınmış belli kararlar var, uygulanan belli çalışmalar var. Bu bağlamda yeni okulların açılması ile ilgili yetkili Milli Eğitim Bakanlığı bu işlerini valilere verir. İllerimizde bulunan mülki amirler okul açıp kapatabilirler. Valilerde İl
Milli Eğitim Bakanlıkları ile birlikte çalışılıyor. Şu anda öyle bir algı var ki, sanki, bütün bu iş valiliğe bırakılmış, valilik de her yere imam hatip okulları açıyormuş... Ama aslında yürütmenin başı Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Konya’da bir sendika çıkıyor diyor ki; bir bölgede 8 tane imam hatip ortaokulu var. 3 tanesinin ismi değiştirilmiş. Bunların yapılması yanlışmış gibi idari mahkemeye iptal edilmesi için dilekçe yazıyor. Bu müracaat idari mahkemeden geri dönüyor. Tekrar Danıştay İdari Genel Kurulu'na gidiyor. Genel Kurul da oy çokluğuyla bu müracaatı haklı buluyor ve yürütmeyi durdurma kararı alınıyor. Aslında işin hukuki boyutu budur. Bu sürecin manası bence hukuk katliamıdır. Bu bir idareye müdahaledir. Neden bunu söylüyorum? Danıştay'ın asıl fonksiyonu, idarenin yapmış olduğu işlerin hukuki denetlemesini yapmaktır. Aslında 4+4+4+4 den sonra bölgesel ihtiyaçlara binaen araştırmalar yapılarak, hangi bölgede kaç okul açılacağı belirlendi.
-4. sınıftan sonra bu okul araştırmalarını yapanlar kimlerdir?
4. sınıf öğrencilere anketler gönderiliyor. Öğrenci bu anketi evinde ailesi ile birlikte dolduruyor. Nasıl bir okula gitmek istediğini seçmiş oluyor. Bunu, bildiğim kadarıyla ilk uygulaması da Konya'da yapıldı. Ondan sonra çıkacak sonuçlar imam hatip ortaokulunda okumak isteyen öğrenci sayısının fazla olduğunu gösterdi.
-Başka alternatif kalmadığı için İmam Hatip okullarına gönderdik diyenler var mı?
Bu mantık milletin talebini yok saymaktır. "Alternatif bırakmadınız" değil. Çocuğu olan herkese hatta kapı kapı dolaşıp herkese soruluyor. Halkımızın yüzde 60–70'i imam hatip istiyor. Valilik de bu talepleri karşılıyor.
-Bu istatistikleri kimler yapıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri yapıyor. Yani bu konuda üst makam olan bakanlığın yetkilendirdiği kişiler yapıyor.
-Danıştay'ın iptal kararından sonra siz TİMAV olarak, çocuklarını İmam Hatip Okulları'na gönderen ve göndermek isteyen velilerle görüştünüz mü?
Birçok velimiz bizi aradı, durumun ne olduğunu sordu. Biz de velilerimize sakin olmalarını ve durumu anlattık. Verilmiş olan bu kararın hukuki olmadığını sadece ideolojik bir karar olduğunu, bakanlık tarafından düzeltileceğini söyledik. Medya aracılığıyla velilerimize bu durumu duyurduk. Yıllarca Türkiye'de imam hatipler üzerinde oyunlar oynandı. Bir dönem geldi, önü kapatıldı, baş örtülüler derslere alınmadı, kuran kurslarına yaş sınırı getirildi, hafızlığın önü kapatılmaya çalışıldı. Daha eskilere gidersek, imam hatip kursları açmak zorunda bırakıldık. Çünkü din hizmetlerini yürütecek insan nerdeyse kalmadı. Ama her seferinde milletimiz imam hatiplilerin elinden tutup tekrar kaldırdı. Bazı insanlarımız "imam hatiplilik revaçta, herkes imam hatipli oldu artık" diyorlar. Tabi ki öyle olacak, şu anda bizim cumhurbaşkanımız bile imam hatip mezunu, bırakın da olsun.
-STK’lar bu konuda neler yapmalıdır?
Bir şehirde ne kadar çok STK varsa, o şehir o kadar duyarlı bir şehirdir. Çünkü sivil toplum kuruluşları gönüllülük esasına göre oluşur. STK’lar zamanın ruhunu idrak etmesi ve geçmişe göre değil, geleceğe yönelik öğrenci yetiştirmeli. Bu konuda bizlere yani STK'lara büyük sorumluklar düşmektedir. Daha doğru anlatmalı, daha güzel projeler hazırlamalıdır.
***
KARARIN GEÇMİŞİ
Danıştay, Konya Valiliğince 8 imam hatip ortaokulu açılması ile bu işleme dayanak olan, valiliklere ilköğretim okulu açma yetkisi veren yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurdu
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Konya Valiliğince 8 imam hatip ortaokulu açılması üzerine görülen davada, valiliklere ilköğretim okulu açma yetkisi veren yönetmelik hükmünün yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Eğitim-İş Sendikası, Konya Selçuklu'da Valilik tarafından 8 imam hatip ortaokulu açılması ve iki okulun isminin değiştirilmesi üzerine söz konusu işlemlerin yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
Dava dilekçesinde, Valiliğin işlemine dayanak olan "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlara Ait Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinin" 5. maddesindeki ilgili hükmün iptali ve yürütmesinin durdurulması talep edildi.Danıştay 8. Dairesi, yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Eğitim-İş Sendikasının ret kararına itiraz etmesi üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun gündemine geldi. Kurul, Valiliğin 8 imam hatip ortaokulu açma, 2 okulun ismini değiştirme işlemleriyle ilgili yönetmelik hükmünün yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Kararda, konuyla ilgili kanun ve kanun hükmünde kararnamelere bakıldığında, okulların açılması ve kapatılmasına ilişkin usul ve esasların Bakanlığın hizmet birimleri olan Genel Müdürlüklerce belirleneceği ve ilköğretim okulu, lise veya dengi okulların, Milli Eğitim Bakanlığının izni olmaksızın açılamayacağı belirtildi.