Bu kez sporcularıyla ilk peşinde
Türkiye'yi paralimpik oyunlarında tekerlekli sandalye atletizmi branşında temsil eden ilk sporcu olan Ömer Cantay, aynı branşta Rio'da yarışma hakkını kazanan bayan sporcuların antrenörlüğünü yapıyor- Cantay: - "Hem sporcu hem antrenör olarak olimpiyatlar
ANTALYA (AA) - OKTAY ÖZDEN - Türkiye'yi paralimpik oyunlarında tekerlekli sandalye atletizm branşında temsil eden ilk sporcu olan Ömer Cantay (38), 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda bu kez sporcularının başında aynı heyecanı yaşayacak.
Bedensel Engelliler Milli Takımı ve Bağcılar Belediyesi Spor Kulübü antrenörü Cantay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yaşındayken geçirdiği çocuk felci nedeniyle bedensel engelli olduğunu anlattı.
Tekerlekli sandalye atletizmiyle 17 yıl önce tanıştığını belirten Cantay, bu süreçte ulusal ve uluslararası yarışmalarda çeşitli dereceler elde ettiğini kaydetti.
Cantay, Türkiye'yi 2004 Atina Paralimpik Oyunları'nda tekerlekli sandalye atletizminde temsil eden ilk sporcu olduğunu ve bu organizasyonda büyük tecrübe kazandığına işaret etti.
Şimdilerde antrenörlüğünü yaptığı, paralimpik oyunlarına tekerlekli sandalye atletizminde katılma hakkı elde eden ilk Türk bayan sporcular Hamide Kurt, Zübeyde Süpürgeci, Zeynep Acet, Nurşah Usta'nın Rio'da 4x400 metre bayrak yarışında ülkelerini en iyi şekilde temsil etmeleri için çalıştıklarını vurgulayan Cantay, 7-18 Eylül'de Brezilya'da gerçekleştirilecek 2016 Rio Paralimpik Yaz Oyunları'ndan başarılı bir sonuçla dönmeyi hedeflediklerini söyledi.
Cantay, Rio Paralimpik Oyunları'nda antrenör olarak yer alacağını ifade ederek, "Hem sporcu hem antrenör olarak olimpiyatları yaşamış olacağım. Bu, bana büyük gurur verecek." dedi.
- "Her engellinin yapabileceği spor dalı var"
Engelli sporuna devletin büyük destek verdiğinin altını çizen Cantay, şöyle konuştu:
"Ödül yönetmeliğimiz bile aynı. Kamplarımız beş yıldızlı otellerde oluyor. Buradan tüm engelli ailelerine sesleniyorum. Kesinlikle çekinmesinler, ayrım yok. Her engellinin yapabileceği bir spor dalı var. Kulübümüzde atletizmde altyapıyı başlattık. İstanbul’da olanlar Bağcılar Belediyesine başvurabilirler. Büyük bir engelliler sarayımız var. Orada yeni yeni sporcular yetiştiriyoruz. Yani Türkiye’nin birçok yerinde bu tür çalışmalar başladı."
- "Engelliler desteklenmeli"
Cantay, Türkiye'de tekerlekli sandalyede bir maraton yarışına katılan sporcu sayısının çok az olduğunu, yurt dışında en ufak benzer bir organizasyonda bile 50 sporcunun yer alabildiğine dikkati çekti.
Engelli sporuna teşvikin son zamanlarda olmaya başladığını savunan Cantay, şunları kaydetti:
"Basın bizi daha çok takip ederse, herkes, engelli aileleri de bizleri görür. Büyük teşvik olur. Engelli sporunun böylece daha da yayılacağına inanıyorum. Tüm valiliklere, belediyelere de sesleniyorum, tüm engellilere destek versinler. Engellilere fırsat verildiğinde çok güzel şeyler yapıyorlar örneğin biz, Rio Paralimpik Oyunları’na gidiyoruz. Bu arada, engelli sporcuların malzemeleri çok pahalı, herkes temin edemiyor. Belediyeler, valilikler ve sponsorların engellilere desteği şart."
AA
Kaynak: