Bu mehterde çok iş var

Bu mehterde çok iş var

Seydişehir’de, işçi, memur ve esnaf gibi farklı meslek gruplarından 18 kişinin görev aldığı "Sancak Mehter Takımı", performansı ile dinleyenleri heyecanlandırıyor.

 Orta Asya'ya dayanan kültürüyle askere moral, halka heyecan veren mehter, geçmişin cenk müziklerini geleceğe taşımaya devam ediyor. Geçmişi Selçuklulara kadar uzanan Osmanlı devletinde ise altın çağını yaşayan mehter, bugün halkın milli duyguların canlandırmada hala etkili. Seydişehir'de oto tamircisinden bilgisayarcıya çeşitli iş kollarından 18 kişinin kurduğu "Seydişehir Sancak Mehter Takımı", bugüne kadar çok sayıda il ve ilçede düzenlenen etkinlikte görev aldı. "Kös"cüsü oto tamircisi, "zurnazeni" bilgisayarcı olan mehterin kostüm ve enstrümanları da gönüllülerin katkısıyla temin edildi. Grubun kurucusu 30 yaşındaki bilgisayar tamircisi Ümit Demirci, 5 yıl önce arkadaşlarıyla Seydişehir Sancak Mehter Derneğini kurduklarını söyledi. Açılış, tören ve şenliklere katıldıklarını belirten takımın "zurnazen"i Demirci, bu etkinliklerde hiçbir ücret almadıklarını dile getirdi.

KİMSE ENSTRÜMAN ÇALMASINI BİLMİYORDU

Demirci, grup üyelerinin her birinin farklı iş kolunda çalıştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bu işe başladığımızda kimse enstrüman çalmasını bilmiyordu. Mehter içindeki hocamız eğitim verdi. Zamanla geliştiriyoruz. Birçok belediyenin bünyesinde bulunmayan mehteri ilçemize kazandırdık. Çevre il ve ilçelere gidiyoruz. Atalarımızdan kalan mirası yaşatıyoruz ve severek yapıyoruz. Hatta Viyana'ya bile gideriz, kendimize o kadar güveniyoruz. Severek yapıyoruz. Dükkanıma gelen müşterilerimi de bazen zurnayla karşılıyorum." Bugüne kadar 150'nin üzerinde programda görev yaptıklarını vurgulayan Demirci, şehir içi ve dışında katıldıkları programlarda çok sayıda teşekkür belgesi aldıklarını ifade etti. Demirci, kostümleri imkanlarıyla hazırladıklarını aktararak, grupta memur, oto tamircisi, ayakkabıcı ve engelli arkadaşlarının yer aldığını vurguladı.

EĞİT, DONAT VE ÇAL DEDİK

Grubun eğitmeni ve "mehterbaşı" Zeynel Palas ise uzun yıllar Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımında görev yaptığını anlattı. Emekli olduktan sonra ekibin eğitimini üstlendiğini belirten Palas, "Ekibin şefiyim. Gayet iyi ve uyumlu grubumuz var. As kadromuz 18 kişiden oluşuyor ama sayımız 35'e kadar çıkabiliyor. Zamanla daha iyi seviyeye geleceğiz. Hobi amacıyla toplanan bir ekibiz. 'Eğit, donat ve çal' dedik, mehter de coşkuyla vuruyor. Nereye gidersek gidelim yüzümüzün akıyla çıkacak bir mehterimiz var." diye konuştu.

İLGİ ARTINCA DAVULU PATLATACAK KADAR COŞUYORUZ

Mehterde "kös" çalan oto tamircisi, 33 yaşındaki Ahmet Tekin ise hiç müzik eğitimi almadığına işaret ederek, "Arkadaşımın daveti üzerine katıldım. Burada davula merak saldım. 'Ben bu davulu çalarım arkadaş' dedim, patladı gitti. İşi gücü bırakıp heyecan ve sevinçle geliyoruz. Esnafız, hafta içi iş yoğunluğundan zorlanıyoruz. İlgi fazla olunca moralimiz de o kadar iyi oluyor. İlgi artınca davulu patlatacak kadar coşuyoruz. Gittiğimiz programlarda büyük coşku ile karşılanıyoruz. Alkış arttıkça milli duygularımız kabarıyor" şeklinde konuştu.