Bugün seçim olsa kim ne kadar oy alır?

Bugün seçim olsa kim ne kadar oy alır?

Optimar araştırma şirketi son araştırmasının sonuçlarını açıkladı

Optimar Araştırma Şirketi ile Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (DESAV) işbirliğiyle yapılan araştırmada vatandaşlara, dış politika, başkanlık sistemine geçiş, çözüm süreci ve "bugün seçim olsa' soruları yöneltildi. 
30 Mart ve 10 Ağustos'un en yakın tahminlerini gerçekleştiren ve bugünlerde 22. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Optimar Araştırma Şirketi, Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (DESAV) adına 10-18 Eylül tarihleri arasında Türkiye genelinde '2014 Ortadoğu Dış Politika Araştırması' başlıklı bir araştırma yaptı. Anket kapsamında vatandaşlara ilk olarak 'Bugün Seçim Olsa' sorusu yöneltildi. Türkiye genelinde 5200 kişiyle yapılan araştırmaya katılanların verdiği sonuçlara göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra çıkan sonuç şu şekilde oldu; AK Parti yüzde 50.6, CHP yüzde 24.7, MHP yüzde 14,5 HDP yüzde 6.8, Saadet Partisi yüzde 1.0 Kararsız yüzde 2.4.

YÜZDE 28 'TÜRKİYE İLK 10'A GİRER' DEDİ

Araştırma kapsamında vatandaşların, 'Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te Türkiye'nin uluslararası alandaki konumuna ilişkin öngörüleri' de soruldu. Buna göre, 'Türkiye dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olur' yanıtı yüzde 28.5, 'Bölünür ve küçülür' yüzde 21.7, 'aynı konumda kalır' yüzde 20.9, 'Bölgesinin ve İslam dünyasının en güçlü devleti olur' yanıtı yüzde 14,8 aldı.

DAŞDEMİR: HALK BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ANLAYAMADI

Optimar tarafından yapılan araştırmada vatandaşların Türkiye'nin Parlamenter sistemden, Başkanlık sistemine geçip / geçmemesine olan destekleri de sorgulandı. Buna göre vatandaşların Yüzde 37,7 ile Parlamenter sistemden Başkanlık sistemine geçilmesini istedikleri, yüzde 44,8 ile Başkanlık sistemine geçilmesini istemedikleri, yüzde 7,9 ile bu hususta kararsız oldukları, yüzde 9,6 ile görüş beyan etmedikleri sonucuna varıldı. Konuyu değerlendiren Optimar Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir, 'Geldiğimiz noktada başkanlık sisteminin de, yarı başkanlık sisteminin de halk tarafından anlaşılamadığı aşikardır' diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK YÜZDE 55.6

Araştırmada, vatandaşların çözüm sürecine verdikleri destek de soruldu. Çıkan sonuçta, çözüm sürecini toplamda yüzde 55,6 oranında destekledikleri (Kesinlikle destekliyorum yüzde 16,6 + destekliyorum 39,0) Toplamda yüzde 30,9 oranında desteklemedikleri (Kesinlikle desteklemiyorum yüzde 8,5 + desteklemiyorum yüzde 22,4) sonucuna varıldı.

VATANDAŞ, İSLAM ÜLKELERİYLE İŞBİRLİĞİ İSTİYOR

10-18 Eylül tarihleri arasında yapılan en güncel araştırma kapsamında vatandaşlara 'Türkiye'nin dış politikada birlikte hareket etmesi ve ittifak kurması gereken ülkeler' de soruldu. Buna göre; İslam Ülkeleri yüzde 33.1, Türk Cumhuriyetleri yüzde 28.8, AB Ülkeleri yüzde 21.1, ABD yüzde 18.1, Rusya yüzde 6.6, Tek başına hareket etmeli yüzde 4.6, Çin yüzde 3.7, çıkarları doğrultusunda hepsi yüzde 2.6, İran yüzde 0,7 yanıtları verildi.

sabah.com.tr