Bulduğu meteor taşını satıp okuluna müze yaptırmak istiyor

Bulduğu meteor taşını satıp okuluna müze yaptırmak istiyor

Kahramanmaraş'ta lise öğrencisi Nuri Gürpınar, gezerken bulduğu 540 gramlık meteor taşını satıp okullarına fosil ve taş müzesi yaptırmayı planlıyor- Gürpınar:- "Meteor taşı satılırsa okulumuza katkı sağlasın istiyoruz. Bir öğrenci olarak okulumuza katkı s

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ta arkadaşıyla gezerken buldukları ilginç taşın meteor olduğunu öğrenen lise öğrencisi, taşı satıp okullarına fosil ve taş müzesi yaptırmak istiyor.

TOKİ 21. Yüzyıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Nuri Gürpınar, Dulkadiroğlu ilçesi Dereli Mahallesinde arkadaşıyla gezerken siyah renkte ilginç bir taş buldu. Genç, bulduğu taşı, coğrafya öğretmeni Mesut Sarı'ya götürdü.

Sarı'nın Bingöl Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesindeki akademisyenlere gösterdiği taşın meteor olduğu belirlendi.

Öğrenci Nuri Gürpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşıyla gezmeye çıktıklarında siyah renkli bir taş gördüğünü söyledi.

Ebadına göre ağır olan taşın değerli olabileceğini düşünerek öğretmenleri Mesut Sarı'ya götürdüğünü anlatan Gürpınar, şunları kaydetti:

"Öğretmenimiz 'farklı taşlar bulursanız getirin' demişti. Taşı öğretmenimize gösterdik. Öğretmenimiz yaptığı araştırmada meteor taşı olduğunu söyleyince sevindik. Zaten bizde 2010'dan beri ilginç taş arama merakı başladı. Gezerken sonunda ilginç bir taş bulduk. O da meteor taşı çıktı. Meteor taşının çok önemli ve zor düştüğünü öğrenmiştik. Taşı eve götürebilirdim ama coğrafya öğretmenimize götürdük. Meteor taşı satılırsa okulumuza katkı sağlasın istiyoruz. Bir öğrenci olarak okulumuza katkı sağlarsak ne mutlu bize" dedi.

Coğrafya öğretmeni Mesut Sarı ise 22 yıllık öğretmen olduğunu ve göreve başladığı günden beri kayaçlara ilgisinin bulunduğunu anlattı.

Sürekli araziye çıkıp kayaçlar üzerine araştırmalar yaptığını dile getiren Sarı, "Öğrencilerime fosil ve kayaçların ne olduğunu anlatır, araziye çıkıp araştırmalar yapardım. Kayaçları kütüphaneye alır tek tek gösteririm. Bu araştırmalarda en çok merak ettiğiğim de meteor taşıydı. Burada 50 çeşit madenimiz 200 çeşit fosilimiz var ama meteor yoktu. Nuri isminde bir öğrencim siyah bir taş getirdiğinde inceledim. Bingöl Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesindeki hocalara gösterdim. Bunun meteor olduğunu anladık." diye konuştu.

Meteor taşını öğrencilere tanıttıktan sonra satmak istediklerini dile getiren Sarı, daha iyi çalışma ve araştırma yapmak için bütçeye de ihtiyaçlarının olduğunu belirtti.

- "Müze kurmak istiyoruz"

Meteor taşının gramının 10 ila 100 dolar arasında satıldığını anlatan Sarı, şunları kaydetti:

"Bu meteor taşı 540 gram. Bunun gramını 50 dolardan satarsak yaklaşık 75 bin lira yapıyor. Bu para da bizim işimizi görür. Biz ülkemize bu anlamda bir müze kazandırmak istiyoruz. Birçok ülkede bununla ilgili müzeler var. Biz de bu satıştan alacağımız parayla okulumuzda bir müze kurmak istiyoruz. Bu müzeyle öğrencilerimizin ve geçlerimizin ilgisini çekmek istiyorum."

Sarı, 2004'te öğrencileriyle araştırmalarını araziye çıkarttıklarını, bu zamana kadar 20 bin öğrencinin katıldığını belirterek, eğitimin sadece sınıf içerisinde olmadığını belirtti.

Topladıkları 50 çeşit maden ve 200 fosili okulları gezerek tanıtacaklarını ifade eden Sarı, meteor taşını satmaları halinde de okulda müze açma hayallerinin olduğunu sözlerine ekledi.

Bulduğu meteor taşını satıp okuluna müze yaptırmak istiyor

AA

Kaynak:Haber Kaynağı