Bulgaristan Türklerine oy kullanma çağrısı

Bulgaristan Türklerine oy kullanma çağrısı

Türkiye'de yaşayan Bulgar vatandaşlarının, oy verebilmek için beyannamede bulunması gerekiyor- Bal-Göç Genel Başkanı Özkan:- "Lütfen herkes sandığa gitsin, demokratik hakkını kullansın. Bulgaristan Parlamentosunda bizim orada yaşayan soydaşlarımızın temsi

BURSA (AA) - HARUN KAYMAZ - Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan, Türkiye'de yaşayan Bulgar vatandaşı seçmenlerden, seçim beyannamesi işlemlerini tamamlayarak, Bulgaristan'daki erken seçimine güçlü katılım göstermelerini istedi.

Türkiye'deki Bulgar vatandaşı yaklaşık 100 bin seçmenin, 26 Mart'ta Bulgaristan'da gerçekleştirilecek erken seçimde oy kullanabilmesi için pazar gününe kadar internet üzerinden beyanname vermesi gerekiyor.

İktidarın büyük ortağı Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisinin (GRBB) lideri Boyko Borisov, cumhurbaşkanlığı seçiminde destekledikleri adayın kazanamaması üzerine geçen ekim ayında, erken genel seçim kararı almıştı. 26 Mart'ta yapılacak erken parlamento seçimleri için geri sayım sürerken, Bulgaristan'daki Türk kökenli seçmenlerin sandık başına gitmeleri için çalışmalar hız kazandı.

Bulgaristan'da hükümetlerin genellikle koalisyonlardan oluşması, Türk kökenlilerin oylarını, hükümetin kurulmasında belirleyici kılıyor.

Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden yerel seçimlerde bile Türkiye içinde sandık açıldığına dikkati çekerek, ''Şimdi sadece Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerinde Türkiye'de sandık kuruluyor. Geçen sene Bulgaristan'daki seçimler için Türkiye'de 35 sandık açıldı. Bir önceki parlamento seçimlerinde sandık sayısı 142'ydi. Sandık sayısı, Türkiye'de oy kullananların sayısını azaltma hedeflenerek 142'den 35'e düşürüldü." dedi.

Geçen sene sandık sayısının 35'e düşürülmesi nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Özkan, şöyle devam etti:

''Bursa ölçeğinde bir örnek vermek gerekirse, 3 milyonluk bir şehirde sadece 9 sandık açıldı. Bir önceki parlamento seçimlerinde Bursa'daki sandık sayısı 42 idi. Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşlığı olan seçmenin yaşlı, engelli, hasta olan birçok üyemiz var. Bunların sandıklara ulaşması konusunda bizler daha önce olduğu gibi lojistik destek sağladık, onların bulundukları bölgelerde sandıklara minibüsler, otobüsler ile taşınmasını bizler sağlayama çalıştık, bu sene de öyle olacak.''

Özkan, seçim için doldurulacak beyannamenin önemine değinerek, şunları kaydetti:

''Tabii sandıkların açılması yetmiyor, bir de dilekçe doldurulması lazım. Kiril alfabesi ile kişiler buradaki adreslerini, Bulgaristan'daki adreslerini yazacak, sandık yerleri zaten belli. Nerede oy kullanmak istiyorsa o adresi belirterek bir dilekçe vermesi lazım. Dilekçe süresi de bu ay sonuna kadar. Bizzat Bulgaristan Konsolosluklarına veya şubelerine iletilmesi lazım veya internet ortamından Sofya Yüksek Seçim Kuruluna iletmesi lazım. Bizim tavsiyemiz internet üzerinden bu siteye başvurarak müracaatlarını yapsınlar. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 35 sandıkta 37 bin 337 oy kullanıldı, bizim de tahminiz bu 35 sandıkta Türkiye'den Bulgaristan Parlamentosu için gidecek oy sayısı yaklaşık 50 bin.''

Özkan, herkesin sandığa gitmesini, demokratik hakkını kullanmasını isteyerek, "Bulgaristan Parlamentosunda bizim orada yaşayan soydaşlarımızın temsiliyetinin daha güçlü olması için lütfen oylarını kullansınlar. Beyannamelerini oylarını nerede kullanacaklarsa ona göre doldursunlar." ifadesini kullandı.

Dilekçe doldurma konusunda tereddütü olanların kendilerine müracaat etmesini isteyen Özkan, ''Bizlere müracaat edebilir veya bizim sitemizden bir dilekçe örneğini indirebilir. Nasıl doldurulduğunun örnekleri var, ayrıca bizim gençlik komisyonumuzdan arkadaşlarımız her seçimde olduğu gibi yardımcı olacaklar. Kiril alfabesini iyi kullanamayanlara beyannamelerin doldurulması konusunda lojistik destek sağlıyoruz. Dilekçeleri herkesin kendisinin imzalaması lazım. Kiril alfabesini bilenler aynı zamanda komşularına da yardımcı olursa çok iyi olur.'' dedi.

- Bulgaristan Türkleri için yeni bir sayfa

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahası ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinde görüş ayrılığına neden olmuştu.

Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütfi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'nın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili 10 Nisan 2016'da DOST Partisi'ni kurarak, Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı.

Kısa sürede örgütlenen DOST Partisi, 26 Mart 2017 erken genel seçimlerine HŞHP ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.

DOST Birliği, Rusçuk ili Vetova Belediyesine bağlı Loçova (Glodjevo) muhtarlığı için yapılan ara seçimin önceki gün ilk turunu kazanarak, ilk seçim zaferini elde etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı