"Bulgaristan Türklerinin oy kullanma hakkı fiilen engellendi"
Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Çolakoğlu:- "Sandıkların azalması, Türkiye'de kullanılan oyun azaltılması anlamına geliyor"- "Kocaeli'de, İstanbul'da, Bursa'da ve diğer illerde de birçok vatandaş oyunu kullanamadı. İnsanların oy
KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Bulgaristan'da 6 Kasım'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkiye'de kurulan sandık sayısının azaltılmasıyla Bulgaristan Türklerinin oy kullanma hakkının fiilen engellendiğini, bu nedenle birçok seçmenin oy kullanamadığını söyledi.
Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 Kasım Pazar günü Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleştirildiğini, Türkiye'deki göçmen vatandaşların da oy kullandığını anımsattı.
Rumeli Balkan Türkleri Konfederasyonu ve ona bağlı tüm federasyon ve derneklerin Bulgaristan siyasetine yeni giren Türklerin hakları konusunda mücadele eden, etnik ayrım yapmaksızın vatandaş odaklı siyaset yapan DOST Partisini destekleme kararı aldığını aktaran Çolakoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de bu partinin desteklediği 17 nolu aday Tzetzka Tzaçeva'ya oy verdiklerini belirtti.
- "Oyunu kullanamayıp dönenler oldu"
Çolakoğlu, Bulgaristan'daki Türkiye aleyhtarı propagandadan dolayı Türkiye'deki sandık sayısının azaltıldığını düşündüklerini dile getirdi.
2014 yılındaki milletvekilleri seçimlerinde Türkiye'de 136 sandığın kurulduğuna, cumhurbaşkanlığı seçiminde ise 35 sandıkta oy kullanıldığına işaret eden Çolakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ciddi bir yoğunluk vardı ve bu yoğunluktan dolayı oyunu kullanamayıp dönenler oldu. Özellikle Gebze'de kurulan sandıkta çok sayıda dönenler oldu. Yaşlı insanlar var ve oy verme işlemi çok uzun sürdü. Bir sandığa atılan oy miktarı da çok fazla. Örnek vereyim İzmit'te 775 oy bir sandığa, Gebze'de bin 270 oy bir sandığa. Bir sandık için çok yüksek bir rakam. Tabii sandıkları kısıtladıkları için oluyor ama normal şartlarda Türkiye'deki sandıkları düşünürsek biz de bir sandığa 200-250 arasında oy atılır. 2 bin tane pusula göndermişler ama fiili olarak bir sandıkta 2 bin pusulanın kullanılma şansı yok zaman bakımından. Yani o yüzden birçok insan oy kullanamadı. Kocaeli'de, İstanbul'da, Bursa'da ve diğer illerde de birçok vatandaş oyunu kullanamadı. Sakarya'da ve Bilecik'te hiç sandık açılmadı. Bu demokratik açıdan hiç hoş bir durum değil. İnsanların oy kullanma hakları fiilen engellenmiş oldu."
- "Bir sandığın oy kapasitesi en fazla 400'dür"
Avrupa Birliği ülkelerinde istenildiği kadar sandık kurulabildiğini anlatan Çolakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de kurulan sandıkların azaltılması, Türkiye'de kullanılan oyun azaltılması anlamına geliyor. Bunun da aslında Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların Bulgaristan'daki demokratik hayata katılımına yasal ve fiili engel oluyor. Yasal olarak size sandık açıyoruz diyorlar ama fiili olarak o sandıklarda, sandıkların kapasitesi kadar oy kullanmak mümkün değil. Bir sandığın oy kapasitesi en fazla 400'dür. Bir sandıkta binin üzerinde oy kullanmak ciddi bir izdiham meydana getirdi. Gebze sandığında geriye dönen seçmenin görüntülerini, fotoğraflarını çektik. Böyle bir oy verme şekli olmaz. Evet kuyruk olur ama 8-10 kişi olur. Bu sandık heyetini de zor durumda bıraktı. Demokratik hakkın kullanılması önünde ciddi bir engel. Bulgaristan medyasında da bu gündeme geldi. Gebze'deki izdiham halleri Bulgaristan medyasında yayımlandı. Bizim beklentimiz ikinci turda bu olmayacak ama en azından bundan sonraki seçimlerde Avrupa Birliğinde olduğu gibi bizde de sandık sayısına bir kısıtlama getirilmemesini istiyoruz."
Çolakoğlu, Bulgaristan'daki cumhurbaşkanı seçimi, hiçbir adayın oyların yüzde 51'ini alamaması nedeniyle ikinci tura kaldığını, 13 Kasım'da yapılacak ikinci turda 2 adayın yarışacağını belirterek, Türkiye'de oy kullanacak Bulgaristan Türklerinin sandık azaltılmasından kaynaklanan sıkıntıları tekrar yaşayacağını söyledi.
Türkiye'de Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ve DOST Partisi arasında seçmen oylarının ağırlıklı olarak dağıldığını belirten Çolakoğlu, "HÖH Türkiye'de ben ne yaparsam yapayım oy alırım, İstediğim zaman istediğim gibi oyları ben alırım gibi biraz üstü örtülü, seçmeni de biraz rencide edici bir anlayışı vardı. Bu kırıldı, ciddi anlamda kırılı. Çünkü birçok noktada DOST Partisi açık ara sandıktan birinci çıktı. Henüz DOST Partisi Bulgaristan'da teşkilatlarının 3'te birini bile tamamlayamamış bir parti. Ona rağmen iyi bir başarı elde etti." ifadesini kullandı.
AA
Kaynak: