Bursa'da iplik-boya fabrikasındaki patlama

Bursa'da iplik-boya fabrikasındaki patlama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yıldırımhan:- "İlk tespitlerimiz, buradaki buhar kazanının elverişli olmayan koşullarda çalıştırıldığı şeklindedir. Kaldı ki bu buhar kazanlarında birkaç tane güvenlik supabı var. Buhar kazanlarının

BURSA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Bursa'nın Gürsu ilçesinde bir iplik-boya fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin, "İlk tespitlerimiz, buradaki buhar kazanının elverişli olmayan koşullarda çalıştırıldığı şeklindedir. Kaldı ki bu buhar kazanlarında birkaç tane güvenlik supabı var. Buhar kazanlarının patlaması, çok kolay oluşabilecek bir şey değil, birkaç güvenlik sisteminden geçmesi gerekiyor. Belli ki bu kazanda bir eksiklik var." dedi.

Yıldırımhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patlamada ölenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve yaralananlara acil şifa diledi.

Patlamadan dolayı üzgün olduklarını ifade eden Yıldırımhan, "Hayatını kaybedenlerden biri iş yeri sahibinin oğlu. Kaza yaralanan 16 kişinin sağlık durumu gayet iyi. Bir kişi ameliyata alındı, ameliyatı iyi geçti." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun talimatı doğrultusunda Bursa'ya geldiklerini anlatan Yıldırımhan, şunları kaydetti:

"İŞKUR, SGK Bursa İl Müdürlüğü ve Teftiş Kurulu Başkanlığı, olayın meydana geldiği saatten itibaren bölgede gerekli çalışma ve incelemeleri yaptı. İlk tespitlerimiz, buradaki buhar kazanının elverişli olmayan koşullarda çalıştırıldığı şeklindedir. Kaldı ki bu buhar kazanlarında birkaç tane güvenlik supabı var. Buhar kazanlarının patlaması, çok kolay oluşabilecek bir şey değil, birkaç güvenlik sisteminden geçmesi gerekiyor. Belli ki bu kazanda bir eksiklik var."

Yıldırımhan, iş yerinin 2000 yılının nisan ayında açılmasından 3 ay sonra iş müfettişlerince teftiş edildiğini ve kazanla ilgili eksikliklerin bildirildiğini aktararak, "Daha sonra 2007'de yeniden bir teftişe tabi tutulmuş, kazanla ilgili eksiklikler yine tespit edilerek, kendilerine ifade edilmiş. Sonra iş yeri sahibi, bu eksikliklerin giderildiğine dair teftiş grubuna yazı yazmış. Zaten 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 2012'de çıktıktan sonra bütün sorumluluk, iş yerine sahiplerine, iş sağlığı güvenliği uzmanlarına ait." ifadesini kullandı.

- "Hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor"

Yıldırımhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili meselelerde titiz bir davranış içinde olduklarını vurgulayarak, "Bursa'da 2017'de binin üzerinde iş yeri, iş sağlığı ve güvenliği açısından teftiş ve denetimden geçirilmiştir." diye konuştu.

Patlamada hayatını kaybedenlerin arasında Suriyelilerin de bulunduğu, bu işçilerin kayıtlı olup olmadığının sorulması üzerine Yıldırımhan, şunları dile getirdi:

"Bununla ilgili incelemelere arkadaşlar devam ediyor. Bundan sonraki süreçte iş teftiş müfettişleri, kazayı teknik yönden inceleyecek ve analizlerini yapacak. Yaralananların, iş yeri sahibinin ifadeleri alınacak. Bu ifadeler doğrultusunda önce kazanın meydana geliş sebebini tespit etmemiz lazım. SGK müfettişleri de kaza sonrasında meydana gelen mağduriyetleri, aylık bağlamalarla ilgili meseleler dahil olmak üzere, kusurları ortaya çıkaracaktır."

Yıldırımhan, mağduriyetlerin sosyal güvenlik açısından giderilmesi noktasında gerekli çalışma ve teftişlerin yapılacağına işaret ederek, "Hasar tespit çalışmaları da sürdürülüyor. Henüz olay çok sıcak olduğu için ortaya çıkmış bir tablo yok. Bir maliyet çalışması yapılıyor. Çünkü etrafta etkilenen iş yerleri de var, fabrikanın zayiatları var." sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı