
Bursa'da Ramazan topunun nereden atıldığı ortaya çıktı
Bursa'nın tarihi Tophane semtinde Osmanlı'dan günümüze kadar süregelen iftar ve sahur top atışı, çevre kirliliği nedeniyle ses bombasıyla yer değiştirdi. İtfaiye ekipleri, artık Tophane'de ses bombası patlatıyor.
Bursa'nın tarihi Tophane semtinde, Ramazan ayında iftar ve sahur vakitlerini duyurmak amacıyla atılan yüzlerce yıllık Ramazan topu, çevre kirliliği nedeniyle tarih oldu. Artık yerini, Tophane sırtlarında itfaiye ekiplerince patlatılan ses bombasına bıraktı. Osmanlı'dan günümüze kadar süregelen bu gelenek, teknoloji ve çevre dostu uygulamalarla yeniden şekillendi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan görevli itfaiye ekipleri, her akşam ve sabah iftar ve sahur saatlerinde Tophane'de ses bombasını kontrollü bir şekilde patlatıyor. Bu uygulama, eski Ramazan topu atışlarına kıyasla daha pratik ve çevre dostu bir seçenek olarak ön plana çıkıyor.
Tophane'nin ünlü saat kulesi yakınlarında patlatılan ses bombası, ezanla birlikte sahur ve iftar vakitlerini duyurmak amacıyla kullanılıyor. Ancak, Ramazan topunun yerini alan ses bombası, ilk defa görenlerin tedirgin olmasına sebep oluyor. Fotoğraf çekerken çıkan ani ses, bazı turistleri irkiltiyor.
Ramazan topunun kullanımı, çevreye zarar veren bezlerden dolayı sona erdi. Topların ise şimdi sadece Tophane surlarında süs eşyası olarak yerini aldığı, turistlerin ilgi odağı haline geldiği görülüyor. Bu yeni gelenek ise, geleneksel Ramazan atmosferini yaşatmaya devam ediyor, fakat daha çevreci bir şekilde.
Kaynak:

