"Buz"dan heykellerle Türkiye'yi temsil ediyor

"Buz"dan heykellerle Türkiye'yi temsil ediyor

KOÜ Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Konak, dünyada buz heykel alanında gerçekleştirilen organizasyonlarda yaptığı eserlerle beğeni topluyor- Dr. Konak:"Öncelikle davet edildiğim her etkinlik belli ön elemelerden geçilerek gi

KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Ceyhun Konak'ın, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Çin, Fransa, Kanada, İtalya ve İsveç'te düzenlenen etkinliklerde yaptığı buz heykeller beğeni topladı.

Yaptığı buz heykellerle Türkiye'yi yurt dışında temsil eden Konak, ABD ve Rusya'dan da davet aldı.

Dr. Ceyhun Konak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü'nden mezun olduğunu, yaklaşık 17 yıldır heykel sanatı alanında çalışmalar yürüttüğünü ve üniversitede dersler verdiğini söyledi.

Heykel alanında birçok ulusal ve uluslararası sergi, sempozyum, festival ve workshop'a katıldığını, çeşitli etkinliklerin organizasyon komitelerinde görevler aldığını aktaran Konak, "2015 yılında Çin'in Harbin şehrinde düzenlenen bir buz heykel sempozyumuna yolladığım dosya kabul edildi ve ben sanatçı olarak Çin'e davet edildim. Daha önce farklı sanatsal faaliyetler için yurt dışından davetlere katılıyordum, ancak ilk olarak buz heykelle tanışmam o tarihte Çin'de oldu." ifadelerini kullandı.

- "Adeta mücevher gibi işlenmiş eserler elde etmek mümkün"

Ceyhun Konak, günümüz heykel sanatında birçok farklı malzeme kullanılabildiğini, buzun da bu malzemelerden biri olduğunu anımsattı.

Adından da anlaşılacağı üzere bu sanatsal etkinliğin sıfırın altında 5 derece ve altında doğal veya yapay ortamlarda gerçekleştirilebildiğine değinen Konak, şunları kaydetti:

"Malzeme, hem kütleden eksiltme yöntemiyle şekillendirilmeye uygun hem de eklektik şekillendirmeye. Buz blokları bir araya getirerek, kaba kütleyi oluşturmak birinci adım. Daha sonra bu kütleden yontularak heykel oluşturuluyor. Birtakım detayların heykelin dışında hazırlanarak tekrar heykele eklenmesiyle birlikte son derece detaylı, adeta mücevher gibi işlenmiş eserler elde etmek mümkün. Heykelin transparan olma özelliği, farklı efektleri uygulamanıza müsaade ediyor. Son olarak renkli spot ışıkların kullanımı özellikle hava karardığı zamanlarda çok ayrı bir atmosfere taşıyor bu organizasyonları."

Dr. Konak, genelde bir buz heykelin bir hafta gibi bir sürede ortaya çıktığı bilgisini de paylaştı.

- "Türkiye'yi temsil etmek bana her zaman gurur veriyor"

Buzun çok özel bir malzeme olmasından dolayı fiziki şartları uygun ülkelerin bu sanatın uygulanmasına önem verdiğine dikkati çeken Ceyhun Konak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikle davet edildiğim her etkinlik belli ön elemelerden geçilerek gidilen yerler olduklarından, ödül niteliğinde başarılardır. Sırasıyla davet alarak gittiğim ülkeler, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Çin, Fransa, Kanada, İtalya, İsveç. Son olarak da Rusya ve Amerika'dan önümüzdeki ocak ayı için almış olduğum iki davet ve davet almayı beklediğim birçok başvurum var.

Türkiye'yi temsil etmek bana her zaman gurur veriyor. Ayrıca şunun farkına varıyorsunuz, insanımız yurt dışında bir yerlerde ülkeyi temsil eden birilerini gördüklerinde çok mutlu oluyorlar. Ülkenin sanatsal ve kültürel gelişimi adına bir yerlerde ufak da olsa bir elçilik görevi yapabiliyorsak, benim için en büyük mutluluk budur."

Konak, Çek Cumhuriyeti'nde katıldığı bir ahşap heykel sempozyumunda da "En İyi Heykel" ödülü aldığını, heykel disipliniyle sinemayı bir araya getirdiği "stop-motion" tekniğiyle ürettiği "Erek" isimli bir kısa filminin 14'üncü Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Deneysel Kısa Film" ödülü aldığını belirterek, bunların dışında çeşitli mansiyon, gösterim ve sergileme ödüllerine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı