Çalışma hayatında devrim: Mesai saatleri düşüyor, esnek çalışma geliyor
Çalışma saatleri, izinler ve esnek çalışma modellerinde kapsamlı değişiklikler geliyor. AK Parti iktidarı, Türkiye’deki çalışma hayatını köklü bir şekilde revize etmeyi planlıyor.
AK Parti iktidarı, Türkiye’de çalışma hayatını kapsamlı bir şekilde yenilemeye hazırlanıyor. Ücretlerden çalışma saatlerine, tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok başlıkta değişiklikler yapılacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu'nda (YOİKK) bu konu ele alındı.
Türkiye gazetesinden Emrah Özcan'ın haberine göre, hükümet yeni düzenlemeler için çalışmalarını hızlandırmış durumda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayında yaptığı açıklamada, esnek çalışma modeliyle ilgili çalışmaların başlayacağını ve bu konuda tüm kesimlerle bir araya geleceklerini belirtmişti. Ayrıca, değişikliklerin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da gündeme geleceği ifade edilmişti.
Çalışma Saatleri ve Esnek Çalışma Modelleri
Yeni düzenlemeler kapsamında çalışma saatlerinin 45 saatten 40 saate çekilmesi planlanıyor. Bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma sürelerinin de 40 saate düşürülmesi öngörülüyor. Esnek çalışma modellerine yönelik olarak uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma biçimlerine dair mevzuat değişiklikleri yapılacak.
Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik mevzuatını ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceklerini ifade etti.
Çalışan Merkezli Yaklaşım
Hükûmet kaynakları, yapılan yeni düzenlemelerde çalışan merkezli bir yaklaşım benimseneceğini açıkladı. Çalışanları güçlendirmenin, işletmelerin ve işverenlerin gelişmesini sağlayacağını belirten kaynaklar, sosyal sorumluluk projeleri yapan işletmelerin çalışanlarına yeterli ücret ödememesi gibi dengesizliklerin giderileceğini ifade etti.
Bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de çalışma sürelerinin modernize edilmesi gerektiğini belirtmişti. Ayrıca, muhalefet geçen yıl TBMM’ye çalışma saatlerinin haftalık 37,5 saate düşürülmesi için kanun teklifi sunmuştu.
Bu kapsamlı düzenlemeler, Türkiye'deki çalışma hayatında önemli değişikliklere yol açacak ve çalışanların iş-özel hayat dengesi üzerinde etkili olacaktır.