Çalışmalar başladı! Konya Kapalı Havzasına Ermenek Çayı ve Akçay’dan su aktarılacak
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Kalaycı’nın sorularına Bakan Pakdemirli adına verilen cevapta, Konya Kapalı Havzasına Ermenek Çayı ve Akçay’dan 355 Milyon m3 su aktarılması için çalışmalara başlandığı açıklandı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda 2022 Mali Yılı Bütçe Görüşmeleri sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Konya’nın tarımsal sulamada yaşadığı sorunlara yönelik sorular yöneltti. Bakan Pakdemirli imzasıyla verilen yazılı cevapta Konya’ya dış havzalardan su getirileceği açıklandı.
Açıklamada, “Hali hazırda Mavi Tünel Sistemi ile Konya Kapalı Havzasına Göksu Havzasından 414 Milyon m3/yıl su transfer edilmektedir (100 Milyon m3/yıl Konya içme suyu). Ayrıca, Ermenek Çayı ve Akçay’dan Konya Kapalı Havzasına Su Aktarılması Planlama Raporu kapsamında; Ermenek çayından 215 Milyon m3, Akçay (Köprüçay)’dan 140 Milyon m3 olmak üzere toplam 355 Milyon m3 suyun Konya Kapalı Havzası’na aktarılması konusunda çalışmalara başlanmıştır. Ayrıca Niğde ve Aksaray illeri ile Konya Emirgazi ilçesine Seyhan Havzasında yer alan Ecemiş Regülatörü’nden içme suyu temin edilmesi ve Kızılırmak Havzası ile Seyhan Nehrinden Konya Kapalı Havzası’na su aktarılmasına yönelik planlama çalışmaları devam etmektedir” denildi.
“Plan ve proje aşamasında 2 yeraltı depolaması mevcut”
Kalaycı’nın, “Konya’da kaç tane ve nerelerde yer altı barajı planlanmıştır? Bunlardan ihalesi yapılan ya da ihale aşamasına gelen var mıdır” sorusuna, mevcut 4 yeraltı depolaması olduğu, bunlara ilave 2 yeraltı depolamasının plan ve proje aşamasında bulunduğu belirtildi. Bunların Ereğli Çakmak yeraltı suni besleme depolamasının kuyu derinliğinin 8 metre olduğu, depolamanın 40 bin m³ su biriktirme hacmine sahip olacağı, Ereğli Yellice yeraltı akifer besleme depolamasının kuyu derinliğinin 8 metre ve depolamanın 30 bin m³ su biriktirme hacmine sahip olacağı, planlama çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.
“Yeraltı kuyuları için pilot uygulama yapılabilir”
Mustafa Kalaycı’nın, “Konya’da uzun yıllardır kullanılan ruhsatsız yer altı su kuyularına ruhsat verilmesi düşünüyor mu?” şeklindeki sorusuna, “167 sayılı Kanun kaçak kuyular için, idari para cezası verilmekle beraber DSİ tarafından uygun görülmesi halinde ruhsatlandırılabileceğini öngörmektedir. Ancak Konya kapalı havzasında emniyetli rezervlerin 1,5 katından daha fazlası çekilmekte olduğundan ruhsatlandırılmaları uygun değildir. Bununla birlikte bu kuyuların toplanarak sulama birlikleri veya kooperatifleri bünyesinde, emniyetli rezerv sınırında kalmak şartıyla, ruhsatlandırılmaları için pilot bir uygulama yapılabilecektir” denildi.