Çam balı hasadı üreticinin yüzünü güldürdü
Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da bu yılki hasat döneminde alınan ürün, üreticileri memnun etti- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin:- "Allah'a şükürler olsun ki çam balında bu yıl iyi bir hasat sezonu y
MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da bu yılki hasat döneminde alınan ürün, üreticilerin yüzünü güldürdü.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının karşılandığı Türkiye'de, üretimin yaklaşık yüzde 80'inin Muğla'da gerçekleştirildiğini söyledi.
Muğla ve ilçelerinde 6 binin üzerinde ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını anlatan Şahin, kentin yaklaşık 2,5 milyon kovana ev sahipliği yaptığını, gezginci arıcılarla bu sayının hasat döneminde 5 milyon kovana ulaştığını kaydetti.
Bu yılki bal hasadının iyi başladığına işaret eden Şahin, Muğla'da çam balı hasadının ağustosun ilk haftalarında başlayıp kasım sonuna kadar devam ettiğini anlattı.
Şahin, çam balı hasadının son yıllarda mevsimsel sorunlar nedeniyle düştüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:
"Allah'a şükürler olsun ki çam balında bu yıl iyi bir hasat sezonu yaşanıyor. Bu sene verim yerinde ve herkesin yüzü gülüyor. Bu yıl çam balında iyi bir verim bekliyoruz. Gerek Muğlalı arıcılar gerekse il dışından gelenler iyi bal aldılar, almaya da devam ediyorlar. Bu artışı iklimsel değişikliğe bağlıyoruz. Çam balı üreten Basra Böceği sıcaklardan etkilenmediği için üretim gayet iyi gidiyor."
Şahin, Muğla, Antalya ve Aydın'da bu yıl 40 bin ton çam balı üretimi beklediklerini dile getirdi.
Üretilen bütün çam ballarını satabilecek kapasiteleri bulunduğunu vurgulayan Şahin, bu nedenle bu işten geçimini sağlayan arıcıların çam balının kimliğini bozmamasını istedi.
- Çiçek balı üretilemedi
Başkan Ziya Şahin, çam balında iyi olan hasadın bu yıl çiçek balında gerçekleşmediğine değinerek, "Bu yıl esas darbeyi çiçek balından yedik. Çiçek balı üretiminin olduğu Haziran-Temmuz aylarında ya çok sıcak oldu ya da aşırı yağış gerçekleşti. Bu nedenle çiçek balı üreticilerimiz bu yıl mağdur durumda. Bir çoğu bankalara kredi borçlarını ödeyemeyecek durumda." diye konuştu.
Çiçek balından verim alamayan arıcıların da Muğla'ya geldiğini anlatan Şahin, bu nedenle bazı bölgelerde yoğunluk oluştuğunu söyledi.
-Bu yıl çam balı hasadı umut verici
Afyonkarahisar'dan Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Kıran Mahallesi'ne 300 kovan ile gelen bal üreticisi Adem Köseoğlu, çam balı üretimi yapmak için geldiğini ve hasat yapmaya başladıklarını ifade etti.
Köseoğlu, yaklaşık 40 yıldır arıcılık yaptığını ve artık bu işi de oğullarına bırakmaya hazırlandığını anlatarak, verimin bu yıl önceki yıllara oranla yüksek olduğunu ve bölgedeki birçok üreticinin bu yıl yüzlerinin güldüğünü söyledi.
Üretilen çam balı miktarının Türkiye geneline yetmediğini anlatan Köseoğlu, en büyük sorunlarının ise piyasadaki sahte ballar olduğunu dile getirdi.
AA
Kaynak: