Çanak ustaları "güç birliği"ne yöneliyor
Nevşehir'de, birleşerek kurumsal yapıya kavuşan çanak atölyelerinde ürün kalitesi yükselirken, sanatkarların gelirleri de artıyor- Çanak ustası Topuz: - "Çağımız 'ben değil biz' olma dönemi. 5 atölyede üretim ve satış yapıyorduk. Karar aldık ve atölyeleri
NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir'in el sanatlarıyla ünlü Avanos ilçesindeki çanak atölyeleri, hizmet ve ürün kalitesini artırmak amacıyla güç birliği yapıyor.
Tarihinin Hititler'e kadar dayandığı bilinen ve ilçede 4 bin yıldır sürdürülen çanakçılığı, geleceğe daha güçlü şekilde taşımayı hedefleyen küçük işletmeler birleşerek kurumsal yapıya kavuşuyor.
Yan yana küçük dükkanlar halindeyken duvarları kırarak, ürünlerin sergilendiği galerileri birleştiren atölyeler, bu sayede KOSGEB'den de destek alarak büyümeyi hızlandırıyor. Yeni yapı, istihdama katkı sağlamasının yanı sıra ortak proje ve fikirlerle yeni ürünlerin de ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.
İş yerini komşularıyla tek çatı altında birleştiren çanak ustası Şaban Topuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumsal yapıya bürünmenin kazanımlarının kısa sürede fark edildiğini belirtti.
Satış gelirlerindeki artışın ortakları memnun ettiğini anlatan Topuz, işçi ve işverenin ekonomik sorunlarının çözüldüğü, müşterinin de daha zengin görselliği olan ürünlere kavuştuğu bir yapının ortaya çıktığını dile getirdi.
Topuz, "Çağımız 'ben değil biz' olma dönemi. 5 atölyede üretim ve satış yapıyorduk. Karar aldık ve atölyeleri birleştirerek birbirine fiziki olarak bağlantılı hale getirdik. Hem eleman kalitesi ve sayısı hem de ürün çeşit ve kalitesi arttı. Aynı zamanda gelirimiz de artış gösterdi." dedi.
KOSGEB'den aldıkları destekle çanağın hammaddesi için gerekli çamur atölyesi kuracaklarını da bildiren Topuz, elde ettikleri güç sayesinde Avanos çanakçılığını uluslararası fuarlarda tanıtabileceklerini ifade etti.
Topuz, "Tek atölye olduğumuzda tanıtım yapmakta zorluk çekiyorduk, şimdi ise işletmenin artan gücüyle uluslararası fuarlarda daha etkin tanıtım yapmamızın önü açılmış oldu." şeklinde konuştu.
Atölyesini diğer atölyelerle birleştirdikten sonra güveç çanağı üretimine yöneldiğini belirten çanak ustası Abdullah Karadağ ise diğer küçük işletmelere birleşerek büyümeleri yönünde tavsiyede bulundu.
Karadağ, "İşbirliğimiz sayesinde güveç üretimine de başladık. Ülkenin dört bir tarafına satışını yapıyoruz. Müşterilerimize taleplerine göre daha kaliteli ve nitelikli ürünler sunabiliyoruz." dedi.
Birleşen firmaların işletme müdürlüğü görevini yürüten Mehmet Ekinci, deneyimli çanak ustaları ve personelin birlik içinde başarılı çalışmalara imza attığını, 'Bir elin nesi var, iki elin sesi var' sözünün karşılığını bulduklarını dile getirdi.
Ekinci, ilerleyen süreçte daha nitelikli çalışmaların ortaya çıkacağına inandığını da sözlerine ekledi.
AA
Kaynak: