Cari Açık 20 Milyar Doların Altına Geriledi

Cari Açık 20 Milyar Doların Altına Geriledi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Temmuz ayında yıllık cari açığın 20 milyar doların altına düştüğünü ve sermaye girişlerinin artarak kalıcı rezerv birikimine katkı sağladığını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Temmuz ayı itibarıyla yıllık cari açığın 20 milyar doların altına gerilediğini duyurdu. Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, cari açığın düşmesinin ve dış kaynak girişlerinin artmasının kalıcı rezerv birikimine önemli katkılar sağladığını belirtti.

Sermaye Girişleri 43,3 Milyar Dolara Ulaştı

Şimşek, Türkiye’ye olan güvenin artmasıyla sermaye girişlerinin de yükseldiğini ifade etti. "Son bir yılda sermaye girişleri (rezerv hariç net hata ve noksan dahil) 43,3 milyar dolara ulaştı. Ayrıca, Temmuz ayında son 10 yılın en yüksek aylık portföy girişi kaydedilirken, son bir yılda toplam giriş 34,5 milyar dolara ulaştı" diye belirtti.

Devlet İç Borçlanma Senedi Stokundaki Pay Yükseldi

Bakan Şimşek, yurtdışı yerleşiklerin Devlet İç Borçlanma Senedi stokundaki payının geçen yıl yüzde 0,5’e kadar gerilediğini, ancak Temmuz ayında bu oranın yüzde 8,7'ye yükseldiğini açıkladı. Bankacılık ve reel sektörün dış borç çevirme oranlarının da yükseldiğine dikkat çekti.

Yapısal Reformlarla Kalıcı İstikrar Hedefleniyor

Şimşek, makroekonomik ve finansal istikrarda elde edilen kazanımları yapısal reformlarla kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Ayrıca, ülkeye daha fazla uluslararası doğrudan yatırım çekmek için çalışmalara hız verileceğini belirterek, "Özellikle teknolojik dönüşümü hızlandıran, rekabetçiliği artıran ve finansman kalitesini iyileştiren yatırımlara odaklanacağız" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.