Cazibe Merkezleri Programı'na ilgi yüksek
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltma ve söz konusu bölgelerde yatırımı ve istihdamı artırma amacını taşıyan Cazibe Merkezleri Programı'na ilgi her geçen gün artıyor - 23 ili kapsayan program çerçe
ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltma ve söz konusu bölgelerde yatırımı ve istihdamı artırma amacını taşıyan Cazibe Merkezleri Programı'na ilgi her geçen gün artarken, program kapsamında merkez olarak belirlenen 5 ilin ticaret ve sanayi odası başkanları, yatırımların bölgelerindeki iş ve istihdam olanaklarını artıracağını belirtti.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, 23 ili kapsayan ve bugüne kadar 82,7 milyar lira tutarında, 361 bin kişilik istihdam öngören, 3 bin 341 başvurunun yapıldığı program hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, programın imalat sanayisine dönük projelere önemli destekler sağladığını ifade etti.
Sayar, yatırımcıları program hakkında bilgilendirdiklerini belirterek, "Geçmişte Diyarbakır'dan ayrılmış ve şu anda başka illerde bulunan girişimcilerle de toplantılar gerçekleştirdik. Gerek kalkınma ajansına gerekse odamıza bilgi almak için başvuran pek çok yatırımcı var. Bunların içinde büyük ölçekli yatırımlar olduğunu biliyoruz. Daha çok imalat ağırlıklı sektörler. Özellikle tekstil ve tarıma dayalı sanayi ön plana çıkıyor. Her şeyden önemlisi bu program önemli oranda istihdam yaratacak." dedi.
Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Fahri Ötegen de başvuruların, Kalkınma Bankasının yanı sıra kalkınma ajanslarına bağlı yatırım destek ofislerine de yapılabildiğini hatırlatarak, "İlimiz için yatırım destek ofisine şu ana kadar 25 civarında başvuru yapıldı. Bu başvurularda öngörülen yatırım maliyeti 200 milyon lira düzeyinde." diye konuştu.
Programın bölgenin kalkındırılması adına bu zamana kadar açıklanan en iyi programlardan olduğunu dile getiren Ötegen, Kars'ta kış şartları zorlu olduğu için bahar aylarından itibaren programın yansımalarını daha net görebileceklerini kaydetti.
Yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılmasının planlandığının altını çizen Ötegen, "Bizim şu anda en küçüğü 3 bin metrekarelik olmak üzere tahsis edebileceğimiz 15-16 arsamız var. Daha büyük kapsamlı talepler olursa onları da karşılayabilecek durumdayız. Sektörel bazda değerlendirirsek her sektörden başvurunun olmasının yanı sıra plastik, kimyasal ürünler ve ahşap malzemeleri ön plana çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.
- "Bölge ihracatına katkı sağlayacak"
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (Elazığ TSO) Başkanı İdris Alan da programın kamuoyuyla paylaşılmasının ardından yatırımcılardan yoğun bir ilgi oluştuğuna dikkati çekti.
Kendi bölgeleri için yatırım destek ofislerine 135 firmanın başvurduğunu kaydeden Alan, "Bu firmaların taahhüt ettiği toplam yatırım bedeli 2,5 milyar lira. Programdan dolayı şehirde çok olumlu bir hava var. İlimiz eskiden farklı olarak artık 6. bölge teşviklerinden yararlandırılıyor. Bu da bizim için ayrıca önemli." dedi.
Alan, başvuruların sektörel dağılımına bakıldığında tekstil, gıda ve makinenin ön plana çıktığını belirterek, "Program gerek ilimiz gerek bölgedeki diğer illerin ihracatına önemli bir katkı sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı'mıza, Başbakan'ımıza, Kalkınma Bakanı'mıza çok teşekkür ediyoruz. İnşallah referandumda da birlik ve beraberliğimize sahip çıkacağız ve ülkenin ileriye dönük hedeflerine doğru yürüyeceğiz." görüşünü dile getirdi.
- "Bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltacak"
Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Başkanı Necdet Takva ise programı, "bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltacak en önemli stratejik yaklaşım" olarak değerlendirdi.
Van için yatırım destek ofisleri aracılığıyla 857 milyon liralık 107 proje başvurusu yapıldığını anlatan Takva, "Duyumlarımıza göre Kalkınma Bankasına da Van özelinde 600 milyon liralık yatırım başvurusu gerçekleşmiş. Bu açıdan bakıldığında yaklaşık 1,5 milyar liralık yatırım ilimiz açısından çok önemli bir tutar. Bu yatırımların kısmen gerçekleşecek olması bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarının azaltılması açısından çok önemli." diye konuştu.
Programın güncellenmesine ilişkin bazı taleplerinin de olduğunu bildiren Takva, programa göre minimum yatırım tutarının 2 milyon lira olması gerektiğini ancak birçok yerel yatırımcının bu miktarlara ulaşamayabileceğini söyledi. Takva, 30 olarak belirlenen asgari istihdam şartının 15-20 seviyelerine düşürülmesinin de yerel yatırımcıların yatırım imkanlarını artıracağının altını çizdi.
Arsa tahsisinden makine-teçhizat desteğine çok sayıda unsurun programda yer aldığına dikkati çeken Takva, "Oda olarak yabancı yatırımcıların bölgeye çekilmesine yönelik çalışmalarımız sürüyor. Yabancı yatırımcılarla münferit görüşmelerimiz oldu. Bu kapsamda Almanya'dan bir firmanın, İran'dan da iki firmanın ilimizdeki yatırım imkanları ile ilgilendiklerini biliyoruz. Onları yatırım olanakları konusunda motive etmeye çalıştık. Sektörel bazda baktığımızda başta çimento olmak üzere medikal ve gıda sektörleri ön plana çıkıyor." ifadelerini kullandı.
- "Erzurum için kalkınma hamlesini bu programla başlatacağız"
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik de program ile Erzurum'un kabuğunu kıracağını ve yıllardır beklenen sanayileşme hamlesi konusunda önemli adımlar atılacağını söyledi.
Oda olarak ilin ve bölgenin ekonomik anlamda gelişmesi ve kalkınması için yoğun bir çaba gösterdiklerini dile getiren Yücelik, "Bölgemizin diğer bölgelerden geri kalmaması için ciddi bir uğraş veriyoruz. Büyük yatırımcıları şehrimize çekmeye çalışıyoruz. Program kapsamında sağlanan destekler, yatırımcıların dikkatini bölgemize yoğunlaştırdı. Çok sayıda yatırımcı Erzurum'daki yatırım imkanları ve potansiyel sektörlerle ilgili gerek odamızdan gerek Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Yatırım Destek Ofisinden bilgi alıyor ve yatırım yapmak için girişimde bulunuyor. İnşallah bu girişimler olumlu sonuçlanacak ve şehrimiz için kalkınma hamlesini bu programla başlatacağız." dedi.
Yücelik, Erzurum'da şimdiye kadar KUDAKA Yatırım Destek Ofisi aracılığıyla 129 yatırımcının başvuruda bulunduğunu belirterek, yaklaşık 6 bin 700 kişilik ek istihdam sağlaması öngörülen başvuruların yatırım tutarının da yaklaşık 1,5 milyar lira olduğunu ifade etti. Kalkınma Bankası aracılığıyla yapılan başvuruların bu rakama dahil olmadığını dile getiren Yücelik, KUDAKA ve Kalkınma Bankasına yapılan yatırım başvurularının toplamının daha büyük rakamlarla ifade edileceğini, bunun da Erzurum ve bölge adına sevindirici olduğunu kaydetti.
Ağırlıklı olarak imalat sanayi sektöründe yapılacak yatırımların şehrin üretim ve istihdamına ciddi katkılar sunacağını ve yıllardır özlemini duydukları sanayileşme hamlesinde önemli adımlar atmalarını sağlayacağına inandıklarını kaydeden Yücelik, "Sanayileşme ve kalkınma anlamında kaybettiğimiz zamanı telafi etme fırsatını bu programla iyi bir şekilde değerlendirmeyi arzu ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Desteklerden mevcut işletmelerin de faydalanmasını arzu ettiklerinin altını çizen Başkan Yücelik, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız istihdam konusunda bir seferberlik başlattı. O açıdan mevcut yatırımlar da bu programla desteklenirse istihdam da üretim de daha çok artar. Kalkınma ve gelişme daha hızlı olur diye düşünüyoruz. Mevcut yatırımların bu desteklerden faydalanması hem işletmeler için hem de şehrimiz için hayati önem arz ediyor. Böyle bir düzenleme yapılırsa çok daha faydalı olacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
ETSO olarak, Erzurum’da yatırım yapmayı düşünen bütün yatırımcılara her türlü desteği verdiklerini vurgulayan Yücelik, "İnşallah sanayi yatırımlarıyla şehrimiz kabuğunu kıracak ve sanayileşme anlamında önemli bir başlangıç yapacaktır." diye konuştu.
AA
Kaynak: