Çeşme açıklarında geminin kayalıklara oturması
İzmir Tabip Odası, Çeşme Ildır'da karaya oturan Lady Tuna adlı gemiden sızan akaryakıtın insan sağlığına etkisinin incelenmesini istedi
İZMİR (AA) - İzmir Tabip Odası, Çeşme ilçesi Ildır mevkisinde karaya oturan Lady Tuna isimli gemiden sızan akaryakıtın insan sağlığına etkisinin araştırılması için halk sağlığı uzmanlarından bilirkişi heyeti oluşturulmasını ve hazırlanacak raporun mahkemeye sunulmasını talep etti.
İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Raika Durusoy, komisyon üyeleri Tuğrul Şahbaz ve Ahmet Soysal basın açıklaması düzenleyerek, geminin 18 Aralık 2016'da Ildır Körfezi mevkisinde karaya oturmasına ilişkin süreci değerlendirdi.
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Soysal, avukatlar Senih Özay ve Fatih Ülkü'nün konuyla ilgili adli süreç başlattığını, kazanın insan sağlığına etkisinin araştırılması için de İzmir Tabip Odasına başvurduğunu belirtti.
Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından atanan ve deniz bilimciler ile çevre mühendislerinden oluşan bilirkişi heyetinin rapor hazırladığını anlatan Soysal, "Bilirkişinin hazırladığı rapor, kazanın Çeşme ve çevresine göründüğünden çok daha ciddi zararlar verdiğini göstermektedir." dedi.
Rapora göre 75 tonun üzerindeki akaryakıtın 8 gün boyunca Lady Tuna adlı gemiden denize yayıldığını, geç ve yetersiz müdahale nedeniyle kazadan Çeşme-Ildır-Gerence Körfezi'nde geniş bir alanın etkilendiğini söyleyen Ahmet Soysal, şöyle konuştu:
"Yine bilirkişi raporunda, bölge ekosisteminde telafisi mümkün olmayan ve olumsuz etkileri onlarca yıl devam edebilecek zararlar meydana geldiği belirtilmiştir. İnsanlar için olası kanserojendir. Bunun yanı sıra fuel-oil insanlarda göz ve ciltte tahrişlere, bulantı ve kusmalara neden olabilmektedir. Rapordan bölgedeki kirliliğin zamanında, yeterli ve uygun yöntemlerle temizlenmediği anlaşılmaktadır."
Kazanın Çeşme-Ildırı-Gerence Körfezi ve çevresinde yaşayanlar üzerindeki etkisinin anlaşılmasını istediklerini kaydeden Soysal, konuyla ilgili halk sağlığı uzmanlarından bilirkişi heyetinin oluşturulmasını ve hazırlanacak raporun da mahkemece dikkate alınmasını talep etti.
Orkinos çiftliğindeki balıkları limana taşıyan Lady Tuna, 18 Aralık 2016'da Çeşme Ildır mevkisinin 3 mil açığında seyir halindeyken balıkçı teknelerine çarpmamak için manevra yaptığı sırada kayalıklara oturmuş, gövdesinde oluşan yırtık nedeniyle denize akaryakıt sızdırmıştı.
AA
Kaynak: