Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Antalya'da
Antalya Büyükşehir Belediyesi Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri'nin temel atma törenine katılan Özhaseki:- "Hedefimiz 2023 yılı geldiğinde, cumhuriyetin 100. yılında artık evlerden attığımız bütün kirli sularımızın hepsini arıt
ANTALYA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Hedefimiz 2023 yılı geldiğinde, cumhuriyetin 100. yılında artık evlerden attığımız bütün kirli sularımızın hepsini arıtma sularının anlık tesislerde temizlendiği bir ortama kavuşmak. Bunun için her yıl ortalama 200 civarında arıtma tesisi hedefledik. Bu sene 234 tane tesisimiz devam ediyor." dedi.
Kepez ilçesi Kızıllı Mahallesi'nde, Antalya Büyükşehir Belediyesi Entegre Atık Değerlendirme Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri'nin temel atma töreni düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Mehteran ekibinin konseri ve Al Yazmalım halk oyunları ekibi gösterisinin ardından tesisleri anlatan sunumu izletildi.
Törende konuşan Bakan Özhaseki, belediyenin cebinden para çıkmadan güzel bir tesis yapıldığını belirterek, "Bu bile eleştiriliyorsa pes doğrusu, söyleyecek bir şey bulamıyorum. Bunu 50-100 milyon dolara mal eden birçok insan biliyorum. Yani belediye olarak gelip, Menderes Bey, 50, 100 milyon dolar harcayıp, devleti milleti borçlandırsa gitse demek ki kimse bir şey demeyecek. Eline sağlık, herkesin ne dediği hiç önemli değil. Doğrusu vicdanen müsterih olmak önemli, bu millete hizmet etmek, eser bırakmak önemli." diye konuştu.
İstanbul Ümraniye’de 1993 senesinde çöplüğün patladığını ve 27 kişinin öldüğünü, 12 kişinin de o patlamada kaybolduğunu anlatan Özhaseki, İstanbul'daki öğrencilik dönemlerinde gece ikilerde, üçlerde "Su gelecek mi?" diye nöbet tuttuklarını söyledi.
Sanayi devrimiyle insanların şehirlere akın ettiğine değinen Özhaseki, şehirdeki atıkların çoğaldığını, bunun neticesinde de toprağın, suyun kirletildiğini, tabiatın bozulduğunu dile getirdi. Hava, su, toprak ve enerjinin dengesinin bozulmaması yönünde dört kural olduğunu vurgulayan Özhaseki, "Tabiatın insanlardan intikam aldığı dönemler başlıyor. Her şey denge üzerinde, dengeyi bozduğumuzda başımıza felaketler geliyor." diye konuştu.
Partilerinin çevreye bakışından dolayı eleştirildiğini bildiğini değinen Özhaseki, şu değerlendirmede bulundu:
"2003 yılında iş başına geldiğimizde katı atık tesisi tüm Türkiye'de sadece 15 taneydi. Şimdi aradan geçen bu zaman içerisinde katı atık tesis sayısı 85 oldu. 52 milyon insanımıza hitap eden, atıkları toplayabildiğimiz tesislerimiz var. Arıtma suyu tesislerinde ise belediyelerin bulunduğu nüfusun yüzde 80'ine hitap edecek kadar arıtma tesisi yaptırdık. Hedefimiz 2023 yılı geldiğinde, cumhuriyetin 100. yılında artık evlerden attığımız bütün kirli sularımızın hepsini arıtma sularının anlık tesislerde temizlendiği bir ortama kavuşmak. Bunun için her yıl ortalama 200 civarında arıtma tesisi hedefledik. Bu sene 234 tane tesisimiz devam ediyor."
- 2023 yılı geldiğinde atıklarımızın hepsi alınacak, ayrıştırılacak"
Katı atık tesisleriyle ilgili de hedef koyduklarını belirten Özhaseki, "2023 yılı geldiğinde atıklarımızın hepsi alınacak, ayrıştırılacak. İçerisinden tabii ki kullanılabilecek malzemeler çıkacak, elektrik üreteceğiz, sonra da çıkan bir kısmı geride kalanlardan ise komposto üretip onları da gübre gibi kullanmış olacağız. Bunun için bu tesislerimizde 60 bin kişiden fazla insan çalışıyor. Elektrik üretiyoruz, 2023 yılı geldiğinde de yaklaşık 10 milyarlık bir katma değer sağlayacağız bu işlerden, 100 binden fazla insan çalışacak." ifadesini kullandı.
Nüfus arttıkça daha çok atığın dışarıya bırakılacağını dile getiren Özhaseki, raporlara göre toprak üzerindeki sıcaklığın 1 derece artığını, 2 dereceye doğru da hızlandığını, karbon salınımının yüzde 42, denizlerin seviyesinin yüzde 29 arttığını belirtti.
Bütün bunların felaketin habercisi olduğuna dikkati çeken Özhaseki, şu ifadelere yer verdi:
"Aslında birçok ülke dünyayı çok fazla kirlettiği halde üzerine düşen sorumluluğu hakkıyla yerine getirmiyor. Çin dünyayı yüzde 25, ABD ve Avrupa yüzde 15'er oranında kirletiyor. Biz sadece binde 7 kirletiyoruz. O haldeyken bunu daha da azaltmak için projeler yapıyoruz. İki gün önce Fas Marakeş'te toplantı vardı. Genel kurul salonunda söz istedim. 'Evet bazı balık, hayvan, bitki türleri kaybolmasın, bunu yapalım. Ama biliyor musunuz Akdeniz'de, gemilerin içerisinde insanlar kurtulabilmek için kaçarlarken boğuluyorlar. Küçücük yavrular boğuluyorlar. Savaştan kaçan insanlar, çoluk çocuğun elinden tutmuşlar, o savaş ortamında kurtulabilmek amacıyla dağlara tepelere tırmanmışlar sonra da bir ümitle Avrupa'ya doğru açılıyorlar. Denizde o küçücük çocuklar boğuluyorlar. Bunun için ne yapıyorsunuz, bana söyler misiniz?' diye sordum. Biz 3 milyon Suriyeliyi ülkemize aldık. Devlet olarak 12,5 milyar dolar harcadık."
Vali Münir Karaloğlu da eskiden çöplerin bertaraf edilmesinin şehirler için büyük problem olduğunu ancak son 15 yıldır çevre konusunda Türkiye'de çok önemli faaliyetler yapıldığını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de önemli bir açılış heyecanı yaşadıklarını belirterek, Antalya için, gelecek için en temiz, çevreci yatırım projesini hayata geçirdiklerini anlattı.
Eskiden İstanbul için "taşı toprağı altın" sözünün kullanıldığını anlatan Türel, "Taşı, toprağı, suyu altın olan Antalya'nın çöpünü de altın yapıyoruz." dedi.
Türel, temelini attıkları tesislerle çöpün yüzde 85'ini bertaraf edeceklerini, geriye kalan yüzde 15'ini depolayacaklarını belirterek, tesisi belediyenin kasasından tek kuruş çıkmadan hayata geçirdiklerini ve belediyenin kasasına senede 6 milyon liralık katkı sağlayacağını bildirdi.
AA
Kaynak: