CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan:

"(Yeni anayasa çalışmaları) AKP başkanlık rejimi ısrarından vazgeçecekse parlamenter demokrasi ekseninde uzlaşacaksak buyuralım oturalım. Yok eğer bu uzlaşma olmayacaksa 60 madde artı yargıya ilişkin düzenlemeleri ekleyelim bir ay içinde geçirelim, ona da

BURSA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "AKP başkanlık rejimi ısrarından vazgeçecekse parlamenter demokrasi ekseninde uzlaşacaksak buyuralım oturalım. Yok eğer bu uzlaşma olmayacaksa 60 madde artı yargıya ilişkin düzenlemeleri ekleyelim bir ay içinde geçirelim, ona da varız" dedi.

Partisinin Bursa İl Başkanlığını ziyaret eden Tezcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa çalışmalarının sürdürülmesine ilişkin TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere gönderdiği mektubun CHP için muhatabının Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi.

CHP'de konuyla ilgili son kararın Kılıçdaroğlu tarafından verileceğini belirten Tezcan, şöyle konuştu:

"Sayın Meclis Başkanı dün gönderdiği mektubunda sanki hiçbir şey yaşanmamış gibi 'Masaya dönün' çağrısı yapıyor. Yani diyor ki 'Bu konudaki rezervlerinizi kaldırın, ön şart ileri sürmeyin ve aynı şekilde gelin'. Aslında masaya başından beri üç temel şartla oturduk. Bu, Meclis Başkanı'na gönderilen ilk mektupta yazıyordu. Birincisi, darbe hukukunu temizleyecek özgürlükçü bir hukuk yaratacak bir alt mevzuat taraması yapmamız lazım. Yani kanunları da değiştirmemiz lazım, sadece anayasa değişikliği Türkiye'nin problemlerini çözmez. Nitekim çözmediği belli. Bu anayasada 'Basın hürdür' diyor ama Can Dündar ile Erdem Gül 93 gün hapiste kaldı, çünkü bunun alt mevzuatı daha büyük sorunlar taşıyor. İkincisi, 'Anayasa'nın ilk 4 maddesini tartışma konusu yapmayız' dedik. Bu kurucu ilkeleri, iradeyi temsil eder. Üçüncüsü, 'Hukuk devleti, yargı bağımsızlığına dayalı parlamenter demokrasiyi güçlendiren bir anayasa istiyoruz. Başkanlık sistemi tartışmalarıyla milletin zamanının parasının heba edilmesine gerek yok' dedik."

Tezcan, komisyonda "Alt mevzuatla ilgili ayrı bir komisyon kurulabilir" denildiğini ve buna itiraz etmediklerini anlattı.

Hem kendilerinin hem de MHP ve HDP'nin parlamenter sistemden yana tavır aldığını dile getiren Tezcan, "Bu, Anayasa'nın üçte ikisini etkileyen bir konudur. Hükümet sistemine başkanlık rejimi derseniz, ayrı bir yürütme ve yasama oluşuyor. Yani yasamayı da hatta kısmen yargıyı da etkiliyor. Parlamenter demokrasi derseniz ona göre bir TBMM, görevleri, yetkileri, seçim dönemi, seçilme şekli, cumhurbaşkanının yetkileri, yürütme, yargı ona göre şekilleniyor" ifadelerini kullandı.

Partiler arasında daha önce 60 maddede uzlaşıldığını anımsatan Tezcan, çalışmaların bu doğrultuda da sürebileceğini belirtti. CHP'nin bu seçeneği de önerdiğini ifade eden Tezcan, AKP başkanlık rejimi ısrarından vazgeçecekse parlamenter demokrasi ekseninde uzlaşacaksak buyuralım oturalım. Yok eğer bu uzlaşma olmayacaksa 60 madde artı yargıya ilişkin düzenlemeleri ekleyelim, bir ay içinde geçirelim, ona da varız" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan:

AA

Kaynak:Haber Kaynağı