CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke:
"AKP hükümeti, ithalata bağımlı ve katma değer üretmeyen bir ihracat yapısını bu topluma dayatmış, cari açığın sürdürülebilir finansmanını sağlayabilecek yolları da tıkamıştır"
ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "AKP hükümeti, ithalata bağımlı ve katma değer üretmeyen bir ihracat yapısını bu topluma dayatmış, cari açığın sürdürülebilir finansmanını sağlayabilecek yolları da tıkamıştır" değerlendirmesinde bulundu.
Böke, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisini kırılgan kılan sorunlardan birisi olan cari açık sorununun devam ettiğini ileri sürdü.
2016 yılının ilk ayında, geçen yılın ocak ayına göre yüzde 9 azalarak 2,2 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açığın, yıllık olarak ise yüzde 22,3 azalarak 31,9 milyar dolara gerilediğini ifade eden Böke, cari açıktaki bu düşüşün olumlu bir gelişme olarak gözükmediğini savundu.
Söz konusu düşüşün nedenleri analiz edildiğinde, cari açık problemini yaratan yapısal sorunların güçlenerek sürdüğünü belirten Böke, düşüşün nedenlerinden birisinin dünya ekonomisindeki gelişmeler olduğunu aktardı.
Böke, 2008 krizinin etkilerinin gelişmiş ülkelerde tamamen ortadan kalkmadığını ve tüketimin daraldığı bir ortamda da Türkiye'nin ihracını gerçekleştirdiği ürünlere olan talebin düştüğünü kaydetti.
- "İşler iyiye gideceğine kötüye gitmiş"
Ekonomi küçülürken cari açık rakamlarının da küçüldüğünü ifade eden Böke, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Cari açığın yapısal sorunlarının derinleştiğine ilişkin en önemli kanıt imalat sanayi ihracatının teknolojik yapısıdır. Türkiye'nin imalat sanayi ihracatının teknolojik olarak 2008'den itibaren düşüşe geçtiği görülmektedir. 2008 yılında düşük teknolojili ihracatın toplam imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 28,3 iken, 2015 yılında söz konusu oran yüzde 35'lere çıkmıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin 2000 yılından bugüne yüzde 2,5 puan düşerek, yüzde 3,7 olarak gerçekleşmiştir. Yani işler iyiye gideceğine kötüye gitmiş, sadece düşük teknolojili ürünlerde rekabet eden, bir bakıma gelişmiş ülkelerin artık terk ettiği alanlarda var olmaya çalışan bir sanayi yapısıyla karşı karşıyayız."
Türkiye'de sadece düşük teknolojili ürünlerde dış ticaret fazlası, diğer tüm teknoloji kategorilerinde ise dış ticaret açığı verildiğine dikkati çeken Böke, en yüksek dış ticaret açığının ise orta-yüksek teknolojili ürünlerden kaynaklandığının altını çizdi.
- "Türkiye rotasını yüksek katma değerli ürünlere çevirmeli"
İktidarın Türkiye'yi orta gelir tuzağına ve vasatlığa mahkum ettiğini savunan Böke açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"AKP hükümeti, Türkiye'nin en temel problemlerinden biri olan cari açık sorununu çözecek bütüncül politikaları üretmekten de aciz durumdadır. AKP hükümeti ithalata bağımlı ve katma değer üretmeyen bir ihracat yapısını bu topluma dayatmış, cari açığın sürdürülebilir finansmanını sağlayabilecek yolları da tıkamıştır. Bu durumdan çıkışın tek yolu, Türkiye'nin rotasını yüksek katma değerli üretime çevirecek, kapsamlı ve bütüncül bir kalkınma projesinin derhal uygulamaya konulmasıdır. Böyle bir projenin uygulanabilmesinin ön şartları ise inandırıcı ve güven veren bir ekonomi yönetiminin yanı sıra, hukukun üstünlüğünü mümkün kılacak, özgürlükleri ve demokrasiyi tehdit olarak görmeyen bir siyaset anlayışıdır."
Türkiye'yi dünyanın önemli bir lojistik üssü ve yüksek katma değerli üretimin merkezi yapacak "Merkez Türkiye Projesi"nin uygulamaya konulması gerektiğine vurgulayan Böke, ekonominin üzerindeki en büyük yük olan ve cari açığın temel nedenlerinden biri olan, giderek artan enerji ithalatını kademeli olarak azaltmak için de tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.
AA
Kaynak: